Gündem
  • 26.4.2009 10:06

BAYKAL’I MEST EDEN KADIN...

Bir grup gazetecinin de yer aldığı yemekte, sohbet saatler ilerledikçe resmiyetten uzaklaştı ve kimin, hangi şarkıyı sevdiği noktasına kadar geldi.
Hangi tür müziği dinlediği sorulan Baykal, “Belirli bir müzik altyapısı olmayan insanlar, kulağına hoş gelen, etkilendiği müziği dinler. Ben de kâh Türk sanat müziği, kâh türkü dinlerim. Bir şeyler okuyup yazarken klasik batı müziği kulağıma hoş gelir” karşılığını verdi.
Türküler ve Türk sanat müziği şarkılarını mırıldandığını, hatta gençlerin favorisi bazı pop şarkılarının diline dolandığını da anlattı. Sonra da kendisini mest eden, son dönemde dilinden düşüremediği şarkı ve sese sözü getirdi. “Böyle güzel ses duymadım. Billur gibi, şırıl şırıl akan su gibi” diyerek hayranlığını ifade etti.

‘Nar çiçeğim, sevdiğim’
Baykal’ın sözünü ettiği ses, Melihat Gülses, şarkı ise “Günaydınım, nar çiçeğim, sevdiğim”di. Meraklanan konuklar şarkıyı önce cep telefonlarındaki internet bağlantısıyla indirmeye çalıştılar. Yoğun çabalar sonuç vermeyince ev sahibinden dizüstü bilgisayar istendi.
“Günaydınım, nar çiçeğim, sevdiğim” internetten indirildiğinde, Baykal, “İşte bu ses” dedi. Şarkı, bir de konuklar eşliğinde, huşu içinde dinlendi.
Baykal’ı mest eden sesin sahibi TRT İstanbul Radyosu’nda görev yapan Melihat Gülses’e aitti.
Soprano olan Gülses, 2004 yılında Yunanistan’da solo konserler ve Selanik Konservatuarı’nda masterclass olarak dersler veren bir sanatçı. Kürdilihicazkâr makamındaki şarkıyı kimin bestelediği ise mini bir araştırmayla ortaya çıktı. Güftesi Fevzi Halıcı’ya ait olan şarkıyı Cinuçen Tanrıokur bestelemişti. Baykal, sanatçıya olan hayranlığını, “bir de canlı dinlemek isterim” sözleriyle dile getirdi. İşte Baykal’a huzur veren şarkının sözleri:



“Şavkıması, sana doğru yolların
Sana doğru, denizlerin çağrısı
Çırıl çırıl ötelerde bir güzel
Günaydınım, nar çiçeğim, sevdiğim.
Çıkmaz sokaklarda bu minyatür kim?
Bu göğüs kim, ya bu gözler, bu saçlar?
Uzak bir özlemde ayak seslerin
Günaydınım, nar çiçeğim, sevdiğim.
Kırk odanın kırkında da kırk güzel
Kırk aynada çengi çengi bir güzel
Ötesinde bir avuç nota
Günaydınım, nar çiçeğim, sevdiğim
Bu yıldızlar doğan günü çağrışır
Bu gündüzler gözlerini çağrışır
Ya kimlere verdin avuçlarını
Günaydınım, nar çiçeğim, sevdiğim.
Vurdum tellerine seni, sazımın
Sende anahtarı, alın yazımın
Yağmur yağmur serpil yalnızlığıma
Günaydınım, nar çiçeğim, sevdiğim.”

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 22:42

İLGİLİ HABERLER