Gündem
  • 16.7.2018 16:37

Bedellide yaş ve ücret kriteri belli oldu

Bedelli askerliğin Meclis'e geleceği tarih belli oldu

Bedelli askerlikte yaş 27, bedel 20 bin söylentileri çıktı ancak AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: "Şu anda gündemimizde OHAL var, bedelli Ekim'de gündeme gelecek." dedi.

Geçtiğimiz dakikalarda Meclis'ten son dakika olarak gelen kulis haberinde AK Parti'nin bedelli askerlik için 27 yaş, 20 bin lira teklifini TBMM'ye sunduğu ifade edilmişti.

"BEDELLİ EKİMDE GÜNDEME GELECEK"

Meclis önünde gazetecilere açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise, söylentilerin doğru olmadığını ifade ederek, "Şu anda gündemimizde OHAL var, bedelli ekimde gündeme gelecek." dedi.

Milyonlarca gencin çıkmasını beklediği bedelli askerlikle ilgili detaylar netleşmeye başladı.Çalışmalarda yaş ve rakam kriterlerinin belirlenmesine çok az bir süre kaldı.

A Haber muhabiri Erdinç Özyılmaz, bedelli askerlikle ilgili son gelişmeleri canlı yayında aktardı. Özyılmaz şu bilgileri aktardı:

"Askerlik çağına gelmiş milyonlarca kişinin gözü kulağı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde. Yaş ve ücret ile ilgili ilgili çalışma devam ediyor. Edindiğimiz bilgiye göre 26 yaş ve 20 bin lira kriteri belirlendi. Yine de çalışmaların devam ettiğini söylemekte fayda var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayını işaret etmişti ancak 'Bir kararname ile kökten halledilebilir' mesajını vermişti.

Bedelli ile ilgili kriter önemli. Yaklaşık 6 milyon kişi askerlik sorunuyla boğuşuyor. Bu rakam her yıl hızla büyüyor. Eğer 25 yaş kriteri belirlenirse, 6 milyon kişiden yüzde 93'ü bedelli askerlikten faydalanabilecek. 15 bin lira belirlenirse, 6 milyarlık bir gelir elde edilecek.

Çalışmalar titiz şekilde devam ediyor. Öne çıkan kriter 26 yaş, 20 bin lira."

Bedelli askerlik çıkacak mı soruları daha genel seçimlerin 24 Haziran’da yapılacağının belirlenmesi sonrası sorulmaya başlandı. Hem Cumhurbaşakanı Erdoğan hem de hükümet bedelli askerliğin seçimlerden sonra çıkacağını söyledi. 24 Haziran seçimleri bitti. 5 milyon genç şimdi bedelli askerliğin ne zaman hayata geçirileceğini, bedelli askerlikte ücret ve yaşın ne olacağını merak ederken, bedelli askerlikte son dakika müjdesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden geldi. Külliye'de gerçekleştiren toplantıda bedelli askerlikte yaş ve ücret belirlendi.Bedelli askerlikte yaşın 27 olacağı öğrenilirken, bedelli askerlikte ücretin ise 20 bin TL de kalacağı öğrenildi. 2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikte yaş ve ücret şöyle olmuştu: 30 yaşından gün alan ve 30 bin TL tutar ödeyenler faydalanırken, 2014 yılında başvuruya açılan uygulamada ise 1987 ve önceki tarihlerde doğan ve 18 bin TL ödeme şansı elde edenler faydalanabildi.

BEDELLİ ASKERLİĞİ KHK İLE ÖNE ÇEKEBİLİRİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Erdoğan NATO toplatışı dönüşü uçakta bedelli askerlik konusunda açıklamalarda bulunarak şunları söylemişti: “Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanımız çalışmalarını yapacaklar hazırlıklarını yapacaklar. Zannediyorum en kötü ihtimalle yeni yasama döneminde açıklamış oluruz. O zamana kadar da hazırlıklarımızı bitirmiş oluruz. Belki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarmayı da deneyebiliriz."

Güncellenme Tarihi : 16.7.2018 17:26

İLGİLİ HABERLER