Gündem
  • 6.12.2017 09:09

Belgeyi gören Zarrab yalan söylediğini kabul etti

Son dakika haberi… Atilla davasında Zarrab’ın 5’inci günü…

ABD'de sözde İran yaptırımlarının delinmesi iddiasıyla başlayan Türkiye'ye kumpas davasında Rıza Sarraf 'Yalan söylemenin ABD'de hapisten çıkmanın en hızlı yolu olduğu' şeklindeki sözlerini doğruladı..

ABD'de devam eden kumpas davasının beşinci gününde Rıza Sarraf çapraz sorgusunda önemli itiraflarda bulundu.

Sözde davanın seyrini değiştirecek nitelikte olan Sarraf'ın dayısıyla yaptığı telefon görüşmesi ortaya çıkmıştı. Sarraf'ın ABD'de tutuklu olduğu 15 Eylül 2016'da telefonda görüştüğü dayısı Ahad Khabbaz Tamimi'ye "Eğer ABD'de hapsedilmişsen, çıkmak için ya yalan söyleyeceksin ya da kurtulabilmek için işlemediğin suçları kabul edeceksin" dediği mahkeme tutanaklarına girmişti.

"YALAN SÖYLEME" SÖZLERİNİ KABUL ETTİ
Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Ann Fleming'in kayıtlarda geçen ifadeleri kullanıp kullanmadığı şeklindeki sorusuna Sarraf "Evet, (yalan söylemenin) ABD'de hapisten çıkmanın en hızlı yolu olduğunu söyledim." diyerek doğruladı.

FBI İLE ŞEMA ÇİZME PROVASI
Avukat Fleming'in, Sarraf'ın jüri önüne çıkmadan önce FBI ile şema çizme provası yaptığı sözleri üzerine Sarraf, "Evet, burada çizdiğim şemalar gibi, savcılık için de bazı şemalar çizdim" dedi.

FBI SAYISIZ GÖRÜŞME
Sarraf "İşbirliği anlaşması yapmayı kabul etmeden önce ABD Savcılığı yetkilileri ve FBI ile kaç kez toplantı düzenlediniz?" sorusuna ise " Toplantıların tam sayısını hatırlamıyorum." şeklinde yanıtladı.

Sarraf, işbirliğini kabul ettikten sonra, neredeyse her gün ABD Savcılığı veya FBI'dan yetkililerle görüştüğünü sözlerine ekledi.

Çapraz sorguda ortaya çıkan 'ilginç' detaya göre; Reza Zarrab, ABD savcılığına bir nevi 'ajanlık' teklif etmiş. Zarrab, ABD tarafından 'arananlar' listesinde bulunan Recai isimli bir İranlı için "Onun bana 14 milyon dolar borcu var. İsterseniz onu 'Görüşmemiz gerekiyor' diye Almanya'ya getirtirim ve onu orada ajanlarınız tutuklar" demiş... Zarrab sorgusunda ayrıca ABD'deki hapishanede bir gardiyana 45 bin dolar rüşvet verdiğini ve bunun karşılığında; eşi Ebru Gündeş ve çocuğuyla telefonda konuştuğunu da itiraf etti. İşte son duruşmadan notlar...

TÜRKİYE’DE İŞLEDİĞİ SUÇLARDAN YARGILANAMAYACAK!

Savcılıkla yaptığı anlaşmasına göre Zarrab; Türkiye’de işlediği bütün suçlardan ABD’de dokunulmazlık aldı. Yani söz konusu anlaşmaya göre; Zarrab’ın Türkiye’ye iadesinin önü kapandı. Türkiye’nin isteği üzerine de olsa Reza Zarrab, Türkiye için yargılanamayacak.

ABD’YE ‘AJANLIK’ TEKLİF ETMİŞ!

Çapraz sorguda ortaya çıkan bir başta detay ise Zarrab’ın ABD savcılığına önerdiği bir nevi ‘ajanlık’ teklifi oldu.  Sorguda ortaya çıkanlara göre Zarrab; ABD’nin aradığı zanlıların yakalanması için yardım teklif etmiş.
Örneğin bunlardan birisi Recai isimli bir İranlı. Zarrab, ABD tarafından ‘arananlar’ listesinde bulunan Recai için “Onun bana 14 milyon dolar borcu var. İsterseniz onu ‘Görüşmemiz gerekiyor’ diye Almanya’ya getirtirim
ve onu orada ajanlarınız tutuklar” demiş.

TÜRKİYE’DE VERGİ VERMEMİŞ!

Zarrab’ın Türkiye’de vergi kaçırdığı da avukatların sorusuyla ortaya çıktı. Atilla’nın avukatı Fleming’in “2012-2016 yılları arasında gelirinizi düşük gösterdiğiniz ve alt gelir vergisi verdiğiniz doğru mudur?” sorusuna Zarrab, “Kesinlikle doğrudur” diye yanıt verdi.

BİNDE 4 İLA 5 KOMİSYON!

Zarrab, yaptığı işler karşısında aldığı pay için ise “Rüşvetler ve diğer masrafları çıktıktan sonra genel paradan binde 4 ila binde 5 pay alıyordum” dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 6.12.2017 07:27

İLGİLİ HABERLER