Gündem
  • 23.7.2016 16:43

İbrahim Kalın: İkinci bir darbe girişimi ihtimal dışı değil

İşte Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Netleşen şeyleri ortaya koyayalım. Kanlı darbe girişimini bastırdık. Modern dünyatarihinde yaşanan ender olaylardan biridir. Bu asil millet elinde bayrakla, imanı ile inancı ile bu darbeyi püstürttü. O gece yaşananları asla unutmadık, unutturmayacağız. Bu yüzden 15 Temmuz demokrasi ve şehitleri anma günü ilan edildi. O gece çok karanlık bir şekilde başlayan o gece sabaha karşı bir aydınlık olarak tarihimize geçti. Bazın içeriden dışadan gelen teptiler oluyor. Darbeciler hakkında bazı insanlar susuyorlar. Türk hükümetinin yaptıkları doğru mu diyerek tartışmayı başka bir zemine çekme çabası. Darbeyi kınayıp, bunlar hakkında hiçbir şey söylenmemesi kabul edilemez. Bu darbeyi planlayanlar, yapanlar, sivil halka ateş açanlar ve bomba atanlar yaptı. Bunları uzaydan gelen yaratıklar yapmadı. Bunları FETÖ yaptı. Bunların üzerine hukuk kuralları çerçevesinde üzerinde gidilecek."
"Nasıl oldu da bu kadar kişi tutuklandı deniyor. Burada bu darbeyi planlayan ve uygulayan insanlar var. Tankların içinde çıkan polis şeflerini gördük, o uçakları kimler kaldırdı? Bunlar somut şahıslar. Bağlantıları ortaya çıkmaya başladı.  17-25 Aralık’tan bu yana bunlara yönelik bir çalışma yürüyordu. Şimdi bu olayla birlikte hızlı ve etkin şekilde hayata geçirildi."

"1200 ER SERBEST BIRAKILDI"

"Suça bulaşmış olanlar tespit etmek için ciddi bir çalışma yapılıyor. Bunlar telefonkonuşmaları, kamera kayıtları ve yazışmalardan ortaya çıkıyor. Aynı zamanda suça bulaşmamış ama soruşturmanın selameti açısında serbest bırakılabilir. Nitekim 1200 tane er serbest bırakıldı. Suça karışmamış olanların endişe duymasına gerek yok."

AKIN ÖZTÜRK'LE İLGİLİ HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR"

Akın Öztürk'ün gözaltıyla ilgili hukuki süreç devam ediyor. Bununla ilgili farklı bir şey söylemek istemem. Yargının verdiği kararı esas kabul edeceğiz."

"15 Temmuz gecesi birçok şey yaşandı. Cumhurbaşkanı da bunu açıkladı. Olaydan daha sonra haberi olduğu. Bütün fotoğrafın görünmesi zaman aldı ama belli bir harektliliğin yaşandığı konusunda istihbarat harekete geçiyor."

"Bütün bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar tamamlanınca tablo ortaya çıkacak. Gecikme olduğu açık, o anda olayın boyutu kavranamamış olabilir. Elbette detayları ortaya çıkartacağız, raporlanacak ve gerekli adımlara atılcak. Burada bu sorgulamayı yaparken o gün bir kanlı darbe girişiminin FETÖ ve destekçileri tarafından yapıldığının altını çizmekte fayda var."

"İKİNCİ DARBE GİRİŞİMİ İHTİMAL DIŞI DEĞİL"

"Dün Sayın Cumhurbaşkanı, MİT Müsteşarını kabul etti, bir gün önce de GenelkurmayBaşkanı ile görüştü. Kritik konu, kritik aşamadan geçtiğimiz gerçeği, şu anda yönettiğimiz süreç var. Bunu sekteye uğratacak bir karar vermeyiz. İkinci bir kalkışma olabilir mi, ikinci bir darbe girişimi olabilir mi? Bunlar ihtimal dışı değil. Ayrıca PKK, DAİŞ tehditleri var. Bunlara zarar verecek adımların atılması söz konusu olamaz."

"BÜTÜN KIŞLALAR KONTROL ALTINDA"

"Asker envanterinde kayıt dışı kayıp yok. Bütün kışlalar kontrol altında. 15 Temmuz’u düşündüğünüz zaman bu gözü dönmüş katillerden her şey beklenebilir. Suikast girişimi olabilir, PKK ve DAİŞ’i farklı yerlerde kullanabilirler. Vatandaşlarımızın demokrasiye sahip çıkma isteğinin canlı tutulması çok önemli. Zafer kazanmanın haklı gururuyla insanlar sokaklarda. Darbeden sonra ortaya çıkan milli birlik ve beraberlik tablosu takdire şahan."

"OHAL SONUNA KADAR UYGULANACAK"

Bu terörist zihniyet kendini intihar misyonuna kodlamış, bu sapık zihriyet her an her şeyi yapabilir. Bazen özellikle yurt dışındaki belirli çevreler bunu anlamakta zorlanabilirler ya da kasıtlı olarak anlamayabilirler. Sanki darbeyi biz yapmışız gibi bize saldırıyorlar. Darbeye karşı koyan bu hükümet, millet, muhalefet. Hiç kimse ABD’ye, Belçika’ya Fransa’ya söyleyemediğini Türkiye’ye söylemeye kalkmasın. Fransa OHAL ilan etti meşrudur. Biz bir darbe girişimi atlattık. OHAL ilan edilmesinden daha normal birşey olabilir mi. Bunu eleştiriyorlar. Ne yapacaktık bunları itmesine izin mi verecektik. OHAL olsun, diğer tedbirler olsun sonuna kadar uygulanacak. Komplo teorilerine baktığınız zaman, Erdoğan düşmanlığını gazetecilik zanneden bazı çevreler bu bir tiyatroydu diyor. ABD’deki şahıs da aynı şeyi söylüyor. Bu iddia 11 Eylül saldırılarını ABD yaptı demekten ya da Paris saldırılarını Fransa yaptı demekten farklı değildir."

"ORAYA CUMHURBAŞKANI'NI ÖLDÜRMEYE GELDİLER"

"Güvenlik tedbirleri en üst saffada. Marmaris operasyonu başarılı olsaydı, onlar için en kritik nokta orasıydı. Bir anlamda başarılı olsaydı bu girişim onlar için başarı olacaktı. Bir tanesi bize refakat etmek için gelmiştik dedi. Oraya Cumhurbaşkanı'nı öldürmeye geldiler. Bu açık. Ama bu milleti tanımamışlar."

Güncellenme Tarihi : 23.7.2016 16:45

İLGİLİ HABERLER