Gündem
  • 26.6.2016 10:22

Bu depremler büyük depremin ayak sesleri

Merkez üssü Yalova açıkları olan iki deprem dün Marmara Bölgesi’ni salladı. Uzmanlara göre bu sarsıntılar büyük deprem için bir uyarı niteliğinde.

DÜN sabah 8.30 ve 8.40’ta Yalova açıklarında meydana gelen 3.0 ve 4.4 şiddetindeki iki deprem İstanbul’da da hissedildi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi, sitesinde bir açıklama yayınladı. Buna göre depremin merkez üssü 17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminin merkez üssünün yanı başında. Açıklamada “Bölgede birkaç yılda bir bu tür orta şiddette depremler meydana geliyor. Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Batı Marmara’dan geçen uzantısı, Marmara Denizi içinde en yoğun deprem aktivitesinin gözlendiği yer” denildi. Bilindiği gibi Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolu, İzmit Körfezi-Adalar açıklarındaki Marmara Denizi’nden geçip Mürefte-Şarköy’e bağlanarak Saroz Körfezi’ne uzanıyor.

ÖNCÜ DEMEK YANLIŞ
Jeolog-Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Büyük bir depremin beklenildiği yerde depremin ayak sesini duymak son derece doğal. Bu deprem uyarıyor” diyor. 1999 Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra Marmara Denizi’nde uluslararası gemiler kullanarak araştırmalar yaptıklarını ve alarm verdiklerini anlatıyor: “Marmara Bölgesitehdit altına girdi. Bu biriken enerjiyi, Marmara’da olacak 7 veya üzeri deprem boşaltacak. Önlem alınması için hükümetleri, yerel yönetimleri ve halkı uyardık.”

DÖNÜŞÜM ARSALARI NE OLDU?
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, deprem sonrası vatandaşların konaklaması için ayrılan dönüşüm arsalarını gündeme getirdi. Tekin, Hürriyet’e şunları söyledi: “17 yıllık süre içerisinde en ufak yol alınamadı. Marmara depreminden sonra kamu arsaları dönüşümü ve deprem vergisi getirildi. Ancak geçen zaman içerisinde deprem dönüşümü için ayrılan arsalar rantçılara verildi. Deprem vergisi paralarıyla duble yollar yapıldı. 15 milyon yurttaşımızın deprem anında faydalanması için ayrılan kamu arsaları bin kişiye, tahsis edildi. Ekonomik bedeli ise 100 milyar dolarla 150 milyardolar civarıdır.” / Rıfat BAŞARAN/ANKARA

Güncellenme Tarihi : 26.6.2016 10:26

İLGİLİ HABERLER