Gündem
  • 26.2.2017 00:10

Çavuşoğlu'ndan Kardak açıklaması: Akar, Kardak’a gerektiğinde çıkar

Yunan mevkidaşına tepki gösteren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Türk Genelkurmay Başkanı isteseydi de Kardak’a çıkamazdı’ demiş. Görevi çıkmak olsaydı çıkardı. Unutulmasın, çıkacağımız zaman çıkmamız gereken yerlere çıktık” dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın Kardakkayalıklarına ilişkin sözlerine yanıt verdi. AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşının sözlerine tepki göstererek Kardak konusundaki tutumlarının belli olduğunu söyledi. 
Çavuşoğlu, “Kocias maalesef tahrikkar konuşuyor. ‘Türk Genelkurmay Başkanı isteseydi de Kardak’a çıkamazdı’ demiş. Görevi çıkmak olsaydı çıkardı. Unutulmasın, çıkacağımız zaman çıkmamız gereken yerlere çıktık” diye konuştu. Kocias’ın TSK ve güvenlik kuvvetlerinin yetenekleri, terörle mücadeledeki başarısı konusundaki bazı yorumlarına da değinen Çavuşoğlu, “Terörle mücadele konusunda içeride ve dışarıda sağladığımız gelişmeleri daha yakından izlemesini, TSK’nın yetenekleri konusunda da yanlış değerlendirme yapmamasını özellikle tavsiye ederim.Cenevre’de kendisine üzerine vazife olmayan işlerle uğraşmaması gerektiğini açıkça söylemiştim, bir kez daha tekrar ediyorum” dedi.
Çavuşoğlu, Kocias’ın Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ile her zaman aynı çizgide olduklarına dair sözlerine ilişkin olarak da “Bunu görüyorduk ama kendisinin de alenen söylediği iyi olmuştur. Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim demişler” ifadesini kullandı. Türkiye’nin Yunanistan’ın ekonomik zafiyetlerinden faydalanmak istemesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Öyle düşünsek, her yıl bir milyon Türk’ün Yunanistan’a gitmesini teşvik etmezdik. Tüm tahriklere rağmen, Ege’deki faaliyetimizi yıllardır sınırlı tutmazdık. Bu beyanlar kadirşinaslıktan uzaktır ve tarihe yanlış not düşmektir” dedi.
Darbeci askerler
Çavuşoğlu, Kocias’ın, “15 Temmuz darbe girişiminin ardından 8 askeri taşıyan helikopterin içinde bulunanların kim oldukları bilinmesi halinde Yunanistan’a inişlerine izin vermezdik” ifadelerinin hatırlatılması üzerine de, şunları söyledi: “Darbe karşıtı imişler ama mahkemeye de karışamazlarmış. Anayasal sisteme karşı yapılan ihanetin, cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın canına kastedilmesinin, meclisin bombalanmasının, vatandaşlarımızın şehit edilmesinin, yaralanmasının sorumluları konusunda yaptıkları ve yapmadıkları hususunda söyleyecekleri bundan ibaret ise bu esef vericidir. O zaman şu soruyu sorarım: Yunanistan’ın bu darbeci hainlerin işledikleri suçtan yargılanmasına engel olması, hangi adalet ve hukuk anlayışına, 
hangi iyi komşuluk ve dostluk ilişkisine uygundur?” 

İbret verici
Kocias’ın Batı Trakya’daki Türk azınlığına ilişkin ifadelerinin de “ibret verici” olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Azınlığın en tabii insan haklarını kullanmasına engel olan politikalarını düzeltmek yerine, azınlık mensupları arasında bölücülük yapmaya çalışarak dikkatleri başka tarafa çekmeye çalışmaktadır. Türk azınlığa ilişkin politikalarının yanlışlığı, Avrupa Konseyi tarafından da belirlenmiştir ama Yunanistan, Avrupa Konseyi kararlarını uygulamamaktadır” dedi.

Güncellenme Tarihi : 26.2.2017 01:17

İLGİLİ HABERLER