Gündem
  • 29.10.2014 21:10

Cezaya rağmen maden neden kapatılmadı?

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Güneyyurt Beldesi'nde 18 işçinin su basmasıyla mahsur kaldığı kömür ocağını işleten Has Şekerler Madencilik ile Soma'da 2013 yılının Ekim ayında meydana gelen 1 işçinin öldüğü ve 27 işçinin yaralandığı maden ocağını işleten Uyar Madencilik'in ilişkili olduğunu ileri sürdü. TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi de olan Öz, "Karaman Ermenek'teki kaza haberini alır almaz buradaki isimlerin bize benzer isimler olduğu kanaatini getirdik. Geçen yıl Soma'da maden ocağımızda arka arkaya yaşanan maden kazalarının ardından daha sonra işyerini rezervin bittiğinden dolayı kapatan Uyar madenciliği hatırlattı. 800 işçi bu madende çalışırken, işsiz kalmıştı. İşçilerin haklarını aramak için bu mücadelenin içinde yer aldık. Ermenek'teki yaşanan kazada ise bu firmanın uzantılarının olduğunu fark ediyoruz. Soma İlçesi'nde iş ve işyeri güvenliğini sağlamayan bu firmanın Ermenek'te de aynı şekilde iş güvenliğini sağlamadığını görüyoruz" dedi.

FİRMAYA KAPILMA CEZASI VERİLMİŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Has Şekerler Madencilik'e kapatma cezası verdiğini ancak kapatılmadığını söyleyen Milletvekili Öz, bunun nedenini sordu. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Uyar Madenciliğin izinin başka bir yerde görülmesi halinde işçilerin tazminatlarının ödenmesi için elinden geleni yapacağını söylediğini hatırlatan Milletvekili Öz, "Bu firmanın başka bir yerde izinin bulunması halinde işçilerin tazminatlarının verileceğini söylemişti. Biz Ermenek'teki ocağa bakmasını öneriyoruz. Bir an önce Soma'daki Uyar Madenciliğin işçilerinin tazminatlarının verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

SOMA'DAKİ EYNEZ MADENİNE TEKRAR İNİLECEK

Komisyonun Eynez'deki yarın maden ocağına tekrar ineceğini belirten Öz, "Eynez'deki kazanın olduğu yere girmeden bu raporun tamamlanmasını istedik. Yarın Soma'da Eynez'de olayın olduğu yere kadar inmek için çaba göstereceğiz. İnemezsek de ininceye kadar bu raporun tamamlanmaması için elimizden geleni yapacağız. Çünkü buranın bilirkişiler tarafından incelenmediğini biliyoruz. Bu olayı kapattırmaya bizim gönlümüz izin vermemektedir" dedi.

CHP'li Öz, "Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki vurdumduymazlığın aynısı Ermenek'teki 18 maden işçisinin mahsur kaldığı maden ocağında da yaşandı" dedi.

İlker KILIÇASLAN/MANİSA, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:42

İLGİLİ HABERLER