Gündem
  • 31.1.2015 13:13

Charlie Hebdo mağduru kuaför çileden çıktı

için sokakta tezgah açtı
Fransa’da mizah dergisi Charlie Hebdo’nun karikatürlerini yayımlayan Cumhuriyet Gazetesi sokağında alınan güvenlik tedbirleri, esnafı isyan ettirdi. Günlerini siftahsız geçiren bir bayan kuaförü, tezgahını sokağa taşıdı.

Charlie Hebdo mağduru kuaför, tepki için sokakta tezgah açtı charlie hebdo dergisi,Cumhuriyet gazetesi,kuaför

Paris’teki saldırının ardından dergisinin karikatürlerini yayınlamasıyla eylemlerin odağı haline gelen Cumhuriyet Gazetesi’nin bulunduğu İstiklal Sokak, polis barikatı ile yaya ve araç trafiğine kapatılmıştı. Gazeteye yönelik İstanbul polisinin demir bariyerlerle kapattığı sokak esnafı, ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldı. Bir bayan kuaförü, müşteri sokağa giremeyince polis barikatının önüne sandalyeler koyarak iş yapmaya başladı.

Sokağın polis panzeri ve barikatları ile kapanmasının ardından 18 gündür işlerinin zora girdiğini söyleyen işletme sahibi Elmas Taşyürek, “İşlerimiz yüzde yüz düştü. Sokağın kapanması, böyle önlem alınması. 6 kişi ekmek yiyor buradan. Kiramız, elektrik, su, personel parası, vergi var; bunları kim ödeyecek. Bunları nasıl ödeyeceğiz. Cirom da yüzde yüz düştü” dedi.

Günlük 425 TL olan cirosunun sokağın kapanması ile bunun 30 liraya kadar düştüğünü kaydeden Taşyürek, “Akşama kadar bekliyoruz. Kapıdan gelip müşteri alıyoruz. 18 gün içerisinde 5-6 gün siftah yapamadan kapattık. Mağduruz. Yetkililere dilekçe yazdık, telefonla aradık ama bir cevap alamıyoruz. Dilekçenize cevap verilecek diyorlar bir aydan önce verilmez. 1 ay sonra ben burayı kapatınca 6 kişi buradan ekmek yiyor ne olacak. Evimiz kira, dükkan kira. Kapatma aşamasına geldik. Çünkü küçük esnaf öldü zaten. Kendi kendilerini döndürüyorlardı. Böyle olunca tamamen sıfırlandık. Sokakta 5 liraya fön çekmeye başlayacağız. Elektrik parasını bile kurtarmaz. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Artık Valilik mi, Emniyet mi, Kaymakamlık mı neresi uyarsa. Cumhuriyet gazetesi kendi gazetesini basıyor. Elemanı da alıyor çalışıyor ama bizde o problem büyük. Cumhuriyet, parasını kazanıyor. Müşteri buraya gelmeye korkuyor. Müşteri buraya telefon açıyor. Açıldıysa geleyim diye yok kapalı. Siz gelin biz önden alırız diyoruz, gelmiyor müşteri" şeklinde konuştu.

Sürekli aynı kuaföre giden Gül Karabaş adlı bir kadın ise, yaşananlardan dolayı şaşkın olduğunu belirtti. Sokakta fön yapmanın ve saç kestirmenin oldukça zor olduğunu kaydeden Karabaş, “Kesinlikle böyle bir durumda kuaföre gelmek istemeyiz. Biz mecbur kaldık o yüzden geldik. Sürekli geldiğimiz kuaför olduğu için bugün de geldik. Cumhuriyet’i koruyorlar ama bu esnaf ne olacak. Bu esnafın durumu ne olacak. Burada 6-7 kişi ekmek yiyor. Bu 6 kişinin 1’er, 2’şer kişi var ailelerinde. Bunların ekmek parası nerden gelecek. Cumhuriyeti destekliyoruz ama bir başka kişiyi öldürmeye hakkımız yok” şeklinde konuştu.
İşyeri çalışanı kuaför Ayşe Sebepçi de sokağın kapalı olması nedeniyle günlerini boş geçirdiklerini kaydederek, “Bizde çalışıyoruz. Sonuçta bir şeyler yapmamız gerekiyor. 15 günden fazla kapalı. Bütün gün içeride boş boş oturacağımıza sokağa taşındık. Yapacak hiçbir şey yok. Kimsenin elinden bir şey gelmiyor” dedi.

Fransa’da yayımlanan haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yönelik saldırının ardından, dergiden bir dizi seçki yayımlayan Cumhuriyet Gazetesi, Türkiye’de bazı çevrelerce tepki toplamış, bunun üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çevik Kuvvet Polisi, sokağı kapatarak güvenlik önlemi almıştı.

SADIK KAHRAMAN

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:30

İLGİLİ HABERLER