Gündem
  • 25.4.2015 10:39

CHP gurbette baraj sınırında

Yurtdışındaki seçmene yönelik son anket, AK Parti'ye desteğin yüzde 60.8 olduğunu gösterdi. Başkanlık sistemini destekleyenlerin oranı ise yüzde 56 çıktı

Ethno-Forschung Germany araştırma şirketinin 4-12 Nisan arasında Türk nüfusunun en fazla olduğu Almanya'da yaptığı kamuoyu araştırması, yurtdışındaki seçmenin 7 Haziran'daki tercihini ortaya koydu. Araştırma, Almanya'daki seçmenin yüzde 60.8'inin açık ara farkla "AK Parti" dediğini gösterdi. Türkiye'de "Başkanlık Sistemi"ni destekleyenlerin oranı ise yüzde 56 oldu.

3 BİN TÜRKLE GÖRÜŞTÜLER:
Alman kamuoyu araştırma şirketi, çalışmasını Almanya'nın Hamburg, Kuzey Ren Vestfalya, Berlin, Nürnberg ve Frankfurt şehirlerinde 3000 Türk'le yüz yüze görüşerek gerçekleştirdi. Araştırmaya, 1200 kadın ve 1800 erkek Türk vatandaşı katıldı. Almanya'da yaşayan 3000 Türk vatandaşa 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde hangi partiye oy verecekleri ve Türkiye'de olası bir "Başkanlık Sistemini" destekleyip desteklemedikleri soruldu.

SEÇMEN 'KARARLI', DESTEK YÜZDE 60.8:
Araştırma sonuçlarına göre, AK Parti açık ara önde giderken, CHP baraj sınırında kaldı. 7 Haziran seçimlerinde hangi partiye oy verecekleri sorulan vatandaşların oy tercihleri şu şekilde gerçekleşti: AK Parti yüzde 60.8, HDP yüzde 17.2, MHP yüzde 11.9, CHP yüzde 10.1. Kararsızların oranı yüzde 1.

SONUCU KARARSIZLAR DEĞİL KATILIM BELİRLEYECEK:
Dikkat çeken detaylardan birisi Alman araştırma şirketinin yaptığı analiz oldu. Araştırmada kararsız oylardaki düşük orana vurgu yapılarak "sonuçları kararsız seçmen değil, katılım oranı belirleyecektir" denildi. Anket sonuçlarına göre, kadın katılımcıların yüzde 52'si, erkek katılımcılarında yüzde 67'si AK Parti'yi tercih edecek.

CHP BARAJ SINIRINDA:
Yapılan bir diğer analizde CHP'nin yüzde 10,1'lik oy oranı işaret edildi, "Avrupalı Türkler ile ilgili siyasetini "gurbetçi" kavramı üzerinden oluşturan CHP yapılan araştırmaya göre baraj sınırındadır" denildi. Ayrıca HDP ile CHP seçmeni arasındaki geçişkenliğin dikkat çekici olduğu vurgulandı.

BAŞKANLIK DESTEĞİ:
Anket sonuçları, Almanya'daki Türk seçmenin çoğunluğunun Başkanlık Sistemini desteklediğini ortaya çıkardı. Sonuçlar, seçmenin yüzde 56'sının Başkanlık sistemini desteklediğini gösterdi. Ancak, elde edilen sonuçlarda kamuoyunun nasıl bir Başkanlık Sisteminin öngörüldüğü noktasında bilgilendirilmesi gerektiği belirtildi.

23 NİSAN'DA ÇOCUK CEZAEVİNİ ZİYARET ETTİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün 23 Nisan resepsiyonunun ardından eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'ne giderek çocukları ziyaret etti. Oğlunun 18 yaşında olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Onunla sizin aranızda bir fark yok. Sare teyzeniz sizin anneniz, ben de babanız. Bundan sonra sık sık geleceğim, derslerinizi soracağım" dedi. Lig TV talebi üzerine yetkililere, "Lig TV'yi bağlayalım" talimatını veren Davutoğlu, çocuklara eşofman sözü de verdi.

36 GÜNDE TOPLAM 72 MİTİNG YAPACAK
Başbakan Davutoğlu'nu propaganda döneminde yoğun bir takvim bekliyor. Davutoğlu, taslak programa göre 36 günde toplam 72 mitinge katılarak vatandaşlara hitap edecek. Davutoğlu, ilk mitinglerini bugün Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından Erzurum ve Sivas'ta yapacak, yarın ise Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan'da olacak. Salı günü Karadeniz de vatandaşlara hitap edecek olan Davutoğlu, miting programına 29 Nisan Salı günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı nedeni ile bir gün ara verecek. Bazı günler 3 ilde düzenlenecek mitinglerde vatandaşlarla bir araya gelecek olan Davutoğlu, 3 Mayıs'ta da Almanya'nın Dortmund kentinde Türk vatandaşları ile buluşacak. Davutoğlu'nun İstanbul'da 3, Ankara'da ise 2 miting yapması planlanıyor. Davutoğlu, İstanbul'daki ilk mitingini 17 Mayıs'ta gerçekleştirecek. 2 Haziran ve 3 Haziran'da da ilçeleri dolaşacak. Ankara mitinginin tarihi ise 31 Mayıs olarak belirlendi. Davutoğlu, 4 Haziran'da Ankara'nın ilçelerini gezecek. Başbakan, 36 günde 72 mitinge katılacak. İzmir'de 24 Mayıs'ta gidecek olan Davutoğlu, Diyarbakır'a 30 Mayıs'ta gitmesi planlanıyor. Davutoğlu son mitingini memleketi Konya'da yapacak.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:50

İLGİLİ HABERLER