Gündem
  • 21.4.2015 16:34

CHP'nin kaynağı bakın ne çıktı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Kaynak benim. Çünkü ben hesap adamıyım" sözünden sonra ilk kez bir açıklama geldi.
Ancak yapılan açıklama okuyanı güldürecek türden.CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yaptıkları vaatlerin toplam hesabının yanlış olduğunu söyledi. Öztırak maliyetin 57 milyar lira olduğunu söyledi.
Öztrak, asgari ücreti 1500 lira yaparken devlete bir maliyet gelmeyeceğini, devlette asgari ücretli kimse olmadığını söyledi.
Ancak bu yüksek maliyetle işletmeler battıp işsizliğin fırladığında ne yapacaklarını açıklamadı. Öztrak'ın gülümseten başka bir sözü de Asgari ücretten vergi alınmayacağı oldu.Karşılığında vergi alınmadan emeklilere nasıl maaş verecekleri ise cevabı olmayan soru. Bu arada yaşanacak 20 milyar liralık vergi kaybı ise Öztrak'ın listesinde hiç bulunmuyor.
Bomba sonunda geldi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak vaatlerinin ana kaynağının Cumhurbaşkanılğı ve Başbakanlık örtülü ödenekleri olduğunu söyledi.
Örtülü ödenek olarak açıkladığı rakamlar ise vaatlerinin yüzde 0.3'ü bile tutmuyor.

İŞTE O AÇIKLAMALARI..

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, CHP'nin seçim bildirgesinde emekliler, yoksullar, çiftçiler için açıkladığı seçim vaatlerinin 150 milyar lira kaynak gerektirdiğini açıkladılar. Bu vaatlerin gerçekçi olmadığını iddia edildi.

İddialara CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak yanıt verdi: “Bunların hepsi gerçekçi. İlk 100 günde yapılacak sözlerimiz için, emekliye iki maaş ikramiye, çiftçiye 1.5 liradan mazot ve aile sigortası, gereken kaynak 57 milyar 236 milyon. İhtişamlı sarayı, örtülü ödenekleri, taşıt saltanatını, kamunun bina kiralamalarına son verirseniz, kaynak zaten ortaya çıkıyor” dedi.

“YANLIŞ HESAP YAPMIŞLAR”
Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Hazine eski Müsteşarı Öztrak, üç gündür CHP’nin seçim sözlerinin kaynağı var, yok tartışmalarına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, 2011 yılında Kanal İstanbul projesinin maliyeti sorulduğunda yaptığı açıklamayla yanıt verdi:
“Şimşek, kendisine Kanal İstanbul’un maliyetini soranlara kaynak Türkiye, kaynak bizim insanımız, yanıtını vermişti. Hükümetin 12 yıllık Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da israfı halledemedik onu halletseydik vergi almaya bile gerek kalmazdı, dedi. Şimdi çıkmışlar maliyet bizim projelerimizin maliyetine ilişkin hiç de doğru olmayan hesap yapmışlar. 150 milyar lira, diyorlar. Oysa bizim projelerimiz, kısa, orta ve uzun vadeli projeler.”

57 MİLYAR 236 MİLYON LİRA
Faik Öztrak, “Bizim kısa vadeli olan yani iktidarımızın ilk 100 gününde yapacağımız vaatlerimizin toplam maliyeti, vergi etkisini de düşersek, 57 milyar 236 milyon lira. Bunun içinde emekliye iki ikramiye, asgari ücretten verginin kaldırılması, çiftçiye mazotun 1.5 liradan verilmesi ve aile sigortası var” dedi. Öztrak, asgari ücretin 1500 liraya çıkarılmasının devlete bir maliyeti olmayacağını çünkü devlette asgari ücretle çalışan kimsenin bulunmadığını söyledi.

57 MİLYAR KAYNAĞI NEREDEN BULACAKSINIZ
Hemen gelir gelmez 57 milyar 236 milyon liralık kaynağı nereden bulacaksınız sorusuna ise Öztrak şu yanıtı verdi:
“Hızla bütçeye baktım. Cumhurbaşkanlığı ile örtülü ödenek arasında bir hortum oluşturuldu. Cumhurbaşkanı örtülü ödeneği, hangi gizli istihbarat hizmetleri için kullanacak? Kendi kişisel harcamaları, kaçak sarayı ayakta tutabilmek için kullanacak. Örtülü ödenek geçen yıl ilk 3 ayda 258 milyon iken; şimdi 501 milyon TL’ye çıkmış. Neredeyse iki kat artmış. AKP döneminde örtülü ödenekten 8 milyardan fazla harcama yapılmış. Kaynak nerede işte burada.
2006-2014 döneminde kamunun kiralık hizmet binalarına ödediği kira 75 milyondan 340 milyona çıkmış.
Taşıt saltanatı 2006’dan 2014’te yüzde 792 artmış; 104.5 milyondan, 932 milyon liraya çıkmış.
Bütçede müşavir firma ve kişilere yapılan ödemeler; 772.5 milyondan 10 milyar TL’ye çıkmış.
Bunların yanına tahsil edilemeyen vergileri, cezaları koyun. Hepsine birden baktığınızda bütün bunları bugünkü bütçeden çıkarmak mümkün.”

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:55

İLGİLİ HABERLER