Gündem
  • 20.4.2015 17:06

Cihan Haber Ajansı muhabirini dışarı attılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Engelsiz Yaşama Derneği (Ey-Der) ve Avea’nın, "Zerre kadar görebilirseniz zerreleri görebilirsiniz" sloganıyla düzenlediği Günışığı Projesi’nin tanıtım toplantısına katıldı. Erdoğan, görme engellileri anlayabilmek için görme yetisini kısıtlayan gözlüklerden taktı.

Toplantıda görme engelli çocuklar, Emine Erdoğan’a yaptıkları resmi hediye etti. Engelsiz Yaşama Derneği (Ey-Der) ve Avea’nın, görme engellilerin ve ailelerinin hayatını değiştirmeyi amaçlayan, öncelikle 0-6 yaş aralığındaki çocuklara yönelik, erken müdahale eğitimi üzerine kurulu Günışığı Projesi’nin tanıtım toplantısına Emine Erdoğan’ın yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin’in eşi Şeyma Şahin, Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO’su Erkan Akdemir, Ey-Der Başkanı Gönül Turgut ve proje kapsamında eğitim gören çocuklar ile aileleri katıldı.

Proje, az gören olarak tarif edilen, sadece yüzde 1 ile 10 oranları arasında görme kalıntısına sahip olan ve tıbben görme engelli ya da kör kabul edilen çocuklara görmeyi öğretmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında çocuklar, 10 farklı disiplindeki özel eğitim uzmanlarından aldıkları erken müdahale eğitimi sayesinde, beyaz bastona ihtiyaç duymuyorlar ya da yürürken başka bir kişinin koluna girmek zorunda olmadan, bağımsız şekilde hareket edebilme özgürlüğü kazanıyor.

GÖRME ENGELLİLERİ ANLAMAK İÇİN GÖZLÜK TAKTI

Emine Erdoğan ve salonda bulunanlar görme engelli çocukların durumunu anlayabilmek için, görme yetisini kısıtlayan gözlüklerden taktı. Yaptığı konuşmada, ’Günışığı Projesi’ne katkısı olanlara teşekkür eden Emine Erdoğan, "Yüzde 1 de olsa, görme kalıntısı bulunan görme engelli çocuklarımızın, erken müdahale eğitimi ile hayatlarına engelsiz olarak devam edebilmelerine imkan sağlayacak, hayırlı bir girişime katkı sunmaktan, memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum" dedi.



PROJE AİLELER İÇİN DE UMUT IŞIĞI OLACAK

Proje kapsamında gösterilen duyarlılığın sürdürülebilir olmasını temenni ettiğini söyleyen Erdoğan, konuşmasını söyle sürdürdü:

"Görme engelli çocuklarımız için, gün ışığı olacak bu eğitim projesi, ailelerimiz için de umut ışığı olacak inşallah. İnanıyorum ki, bu eğitim onlar için, beyaz baston kadar önemli bir imkan. Çünkü çocuklarımız alacakları eğitimle, az da olsa, sahip oldukları ışık algılarını yönetmeyi öğrenerek, hayatlarını engelsiz olarak sürdürebilecekler. Her zaman ifade ediyorum; eğer zihinlerdeki engelleri kaldırabilirsek, fiziksel engelleri de daha kolay aşabiliriz. Önemli olan, engellerin tutsağı olmamak ve teknolojinin sunduğu yeni imkanları, bilinçle kullanabilmek. Yani, engellerin önündeki engeli kaldırabilmek asıl olan."

DEVLETİN YAPTIKLARI TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

"Engellileri çeşitli şekillerde etiketlemeden, toplumdan dışlamadan, eğitim ve sağlıklı yaşam haklarını tesis etmek, bireysel onurlarına saygı duymak, fırsat eşitliği ile istihdam olanakları sağlamak, gerek özel, gerek kamu kurumlarının sorumluluğudur" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Devletimizin, son on iki yılda kamuda engelli istihdamını, 5 binden 32 bine çıkardığını, engellilerin hizmet alımını kolaylaştıran ve önceleyen önemli adımlar attığını, bin 500 maddelik engelliler hukuku oluşturduğunu biliyoruz. Fakat, devletimizin yaptıkları tek başına yeterli değildir. Ülkemizde nüfusun yüzde 12’sine tekabül eden, 8 milyondan fazla engelli vatandaşımız bulunuyor. Dünyada ise, nüfusun yüzde 15’i, yani 1 milyardan fazla engelli var. Bu rakamlar bize önemli bir gerçeği gösteriyor. Dünyada sağlıklı, huzurlu ve dayanışma içinde bir toplumsal yaşam istiyorsak, engelli kardeşlerimize de, fırsat eşitliği sunmak durumundayız. Mimaride, ulaşımda, istihdam politikalarında, engelli dostu bir pratiğe ve özel sektörün, medyanın, sivil toplumun ortak girişimlerine ihtiyaç var."

ERDOĞAN’A YAPTIKLARI RESİMİ HEDİYE ETTİLER

Konuşmaların ardından salonda bulunan görme engelli çocuklar sahneye çıktı. Çocuklar, Emine Erdoğan’a yaptıkları bir resmi hediye etti. Resmi alan Erdoğan çocuklarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan sahneden inerken de bir çocuğun elinden tutarak inmesini sağladı.

PROGRAM ÖNCESİ DAVETİYE GERGİNLİĞİ

Programı takip için salonda bulunan Cihan Haber Ajansı ekibi, davet edilmedikleri gerekçesiyle görevliler tarafından salon dışına çıkarılmak istendi. Muhabir, görevlilere salonda bulunan hiçbir basın mensubunun davet edilmediğini söyleyerek çıkmak istemedi, görevlilere sarı basın kartını göstererek yapılan uygulamanın yasal olmadığını söyledi. Çıkan tartışma uzayınca Emine Erdoğan’ın salona girişi yaklaşık 15 dakika gecikti. Bir süre sonra görevliler, Cihan Haber Ajansı’nın muhabiri ve kameramanını salon dışına çıkarttı. Görevliler, salondan çıkartılmaların korumaların talimatı doğrultusunda olduğunu söylediler.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:56

İLGİLİ HABERLER