Gündem
  • 22.11.2014 15:02

Cübbeli ile felsefeci birbirine girdi

Cübbeli Ahmet Hoca, kendisini eleştiren Caner Taslaman'a "Bana hocalık taslama. Felsefenin çoğu ahmaklıktır" diye cevap verdi. Caner Taslaman ise bunun üzerine Facebook hesabından bir açıklama yaptı. Taslaman, "Cübbeli Ahmet Bey’in bana reddiyesinin 7 dakikasını yayınladılar: 7 dakikada 10 hata yapmış beyefendi" dedi.
Cübbeli Ahmet Hoca, Caner Taslaman'a kızdı: Bana hocalık taslama

 
Cübbeli Ahmet Hoca bir sohbeti sırasında uzay çalışmalarıyla dalga geçmiş, uzaydaki çalışmalara "Manyak manyak işler" yorumunda bulunmuştu.
 
Kendisini eleştiren Caner Taslaman'a yanıt veren Cübbeli Ahmet Hoca, "Sen bana Cübbeli diyorsun ama ben sana Caner Bey diyorum, felsefecisin. Bir de Kuran'dan anlıyorum diye hocalık taslıyorsun, felsefeyle Kuran bir araya gelmez. Bak Caner Taslaman, bize hocalık taslama. Felsefeyi bize savunma... Felsefenin çoğu ahmaklıktır" dedi.
 
İŞTE CÜBBELİ AHMET HOCA'NIN AÇIKLAMALARI;
 
"Benim geçen senelerdeki bir sohbetimi almışlar. Reytingi azalanlar beni haber yapıyor tabii ki. Zaten başka bir programda diyor ki, 'O programı yapan kadın en büyük reytingi yaptı. Ben de kadın diye katılmıyorum... Ya kadın diye niye katılmayayım? Telefonla katılacaktım ama halsiz idim, hasta idim. Sabah 5'te yola çıkacağım Efendi Hazretleriyle... Yoksa katılırdım."
 
"FELSEFENİN ÇOĞU AHMAKLIKTIR"
 
"Yok din tüccarıymış, Biruni miruni bir şeyler saydı. Bunlar benden utanırmış, eskiden de varmış böyle şeyler, gericiler, yobazlar falan. Allah, Allah! Adam o sohbetin başını dinlememiş, mevzuyu bilmiyor. Bir şeyden haberi yok. Ben onun diğer sohbetlerini de dinledim diyor. Adı da neydi, Caner Taslaman. Bak Caner Bey! Sen bana Cübbeli diyorsun ama ben sana Caner Bey diyorum, felsefecisin. Bir de Kuran'dan anlıyorum diye hocalık taslıyorsun, felsefeyle Kuran bir araya gelmez. Bak Caner Taslaman, bize hocalık taslama. Felsefeyi bize savunma... Felsefenin çoğu ahmaklıktır."
 
TASLAMAN NE DEMİŞTİ?
 
Geçtiğimiz günlerde Habertürk'te yayımlanan 'Öteki Gündem' programına konuk olan Taslaman, "Bu tip bilimsel buluşlara karşıt olan, sanki İslam'ın bunlarla bir problemi varmış gibi gösteren anlayış. Uydurma hadis ve rivayetleri İslam'ın ta kendisiymiş gibi gösterilmesine karşıyım" demişti.
 
Programın sunucusu Pelin Çift'in Cübbeli Ahmet'i savunan sözleri ise programa damga vurmuştu. Cübbeli'ye programa katılması çağrısı yapan Çift'in sözleri üzerine Taslaman "Siz kurtarmaya çalışmaya devam edin" dedi. Çift bunun üzerin "Ben kurtarmaya çalışmıyorum, dengeli habercilik anlayışı ile burada olmayan biri olduğu için yanıt vermeye çalışıyorum. Yoksa ne benim kurtarmama ihtiyacı var... Ne de kendisi zaten etkili bir figür" yanıtını vermişti.
 
CANER TASLAMAN'IN CEVABI GECİKMEDİ
 
Cübbeli Ahmet Hoca'nın verdiği yanıt sonrasında Caner Taslaman, şahsi Facebook hesabından bir yazı yayımladı. Caner Taslaman yazısının başlığında "Cübbeli Ahmet Bey’in bana reddiyesinin 7 dakikasını yayınladılar: 7 dakikada 10 hata yapmış beyefendi" dedi.
 
İşte Caner Taslaman'ın o yazısı:
 
Benim geçen Pazar günkü Öteki Gündem programım üzerine, yaptığım eleştirilere dün Cübbeli Ahmet Bey cevap verdi. Sonra Youtube'daki hocanın resmi internet sitesinden 7 dakikalık reddiyesini yayınladılar. Bu 7 dakikalık reddiyesini izledim ve sırf bu kadar yerde 10 tane hata buldum; hocanın konuşmasının seyredebildiğim geri kalan kısmı da hatalarla dolu ama bu kadarını yazmakla yetineceğim. Bu hataları çok kısaca yazıyorum ve onun resmi sitesinin videosunu da aşağıda paylaşıyorum:
 
1- Birçok hadisçi açısından bilinen hadislerdeki meşhur İsrailiyat sorunu ile Kuran’da İsrailoğullarından bahsedilmesinin çok önemli farkını bilmiyorsun. İş hadis bilmekte değil, asıl marifet hadisleri değerlendirebilecek, hadis usulünü tartışabilecek bir ilme sahip olmak.
 
2- Bir hadise Ebu Davud’un “sahih” demesi o hadisin doğruluğunu garanti etmez. Hele hele Ebu Davud’da geçen bu ibareyle dinin kapısını İsrailiyata ardına kadar açarsan ortaya felaket çıkar (zaten vaazlarında bunu anlamayıp uydurma hadisleri kullanıyor ve din düşmanlarını sevindiriyorsun. Bunu kötü niyetle yapmadığına eminim ama ne yazık ki olan bu).
 
3- “Kuran’ı Kerim’e siz İsrailiyat diyorsunuz” demişsin. Bunu benim hangi sözümden nasıl çıkardın bir anlat da anlayalım. Böyle bir şey çıkarmak için beni amuda kalkıp dinlemiş olman lazım.
 
4- “Felsefenin çoğu ahmaklıktır” diyorsun. Felsefe akılla, özellikle temeller üzerine bir düşünme faaliyetidir. Felsefe adına kötü örnekler var; hayatımı bu yanlışlarla mücadeleye adadım ama Allah’ın verdiği aklı çalıştırmanın, yani düzgün felsefe yapmanın, üstelik buna Kuran teşvik ederken “ahmaklık” olduğunu düşünmen büyük hata.
 
5- “Bir şeyin çoğu ahmaklıksa hepsi ahmaklıktır” mantığın da hatalı; akla-felsefeye bu kadar düşman olursan aklını böyle yanlış kullanırsın Cübbeli Ahmet bey! Kimi kavimleri uyaran Peygamberlerin tebliğini çoğunluk kabul etmedi; yani çoğunluk ahmaktı ama hepsi ahmak değildi.
 
6- “Hocalık taslama” diyorsun bana, ben hocalık taslamıyorum zaten hocayım. İlahiyat fakültesinde doktora jürilerine bile giriyorum, yani bizim onay verdiğimiz kişi ilahiyatta hoca oluyor (yani sizin hoca dediklerinizin hocası oluyor).
 
7- “Kuran’la felsefe bir araya gelmez” diyorsun. Oysa Kuran hep Allah’ın varlığı, hem tevhid için akılcı deliller de sunuyor. Örneğin birden çok tanrı olsaydı kargaşa çıkacağına dikkat çekerek tevhidin alternatiflerinden daha iyi açıklama olduğunu gösteriyor. “Felsefe” bir tek felsefe kitaplarında geçen değildir; özellikle önemli konular hakkında temellendirme-akıl yürütme söz konusuysa felsefe söz konusudur.
 
8- Dini akılla ilişkisiz göstermek için çaba gösteren bir sürü laf etmişssin. O kadar çok ayet varken, üstelik hafızken nasıl Kuran’ın anlamından bu kadar nasipsiz kaldın? “Allah akıllarını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır” ayetini Yunus Suresi-100 bilmiyor musun?
 
9- “Felsefeyi, kıyası ilk iblis yaptı” diyerek aklı kullanmayı şeytan işi göstermeye çalışıyorsun. Kuran’da birçok fiille aklı çalıştırmak YÜZLERCE kez övülüyor, müşrikler akılsızlıkla suçlanıyor, senin söylediğin gibi akıl kullanmamak için Kuran’dan (atıf yaptığın uydurmalarla dolu kaynaklardan değil) tek bir ayet göstebilir misin?
 
10- “Kadının şahitliği ceza meselelerinde geçmez” diye yanlış görüşü tekrarlamışssın. Ne yani birisinin birini öldürdüğünü bir kadın görürse onun burada şahitliği geçersiz mi? Kuran’da bu iftiranı destekleyebilecek tek ifade var mı?
 
Daha başka hataların da var üstelik. Sırf 7 dakikaya nasıl bu kadar hata sığdırmayı becerdin? “Dinin felsefesi olmaz” da demişsin (başlığı 10 diye atınca bunu eklemedim), lütfen Allah’ın varlığı konusunda sunduğum argümanları seyret de nasıl din felsefesi oluyormuş bir örneğini gör. Ayrıca ben “gerici, yobaz” veya “kafir, müşrik” terminolojisini hiçbir “Müslümanım” diyen için kullanmam. Sana en önemli eleştirim farkında olmadan birçok insanı Allah’tan uzaklaştıracak, din düşmanlarına istismar konuları verecek izahlar yapıyor olman. Farkında değilsin, hayatını İslam’a adamış birisin (ben de öyleyim), bunu bilerek yapmana zerre ihtimal vermiyorum. Ama istemeden de olsa çok zarar veriyorsun.
 
Son olarak senin de benim de “Amin” diyeceğimiz bir dua ile bitiriyorum: “Hangimizde ne hata varsa Allah onu düzeltsin, Allah bu dini yüceltip din düşmanlarına fırsat vermesin.”

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:10

İLGİLİ HABERLER