Gündem
  • 1.7.2016 00:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni köprü müjdesini verdi

Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4. asma köprüsü olan Osmangazi Köprüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın katıldığı tören ile trafiğe açıldı. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, teröre karşı sert mesajlar verdi.

Körfezin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü olan Osmangazi Köprüsü’nün açılış törenine katıldı. Osmangazi Köprüsü’nün Kocaeli’nin Dilovası ilçesindeki ayağında düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Betül Sayan Kaya, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ilçe belediye başkanları, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

“TERÖR KENDİNİ TUTAN ELİ SOKAN AKREP GİBİDİR”

Törende Başbakan Binali Yıldırım’ın ardından sahneye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teröre karşı sert mesajlar verdi. Terör örgütlerinin ve onlara destek verenlerin yanıldıklarını, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çukur eylemlerinde gördüklerini ifade eden Erdoğan, “Yanıldıklarını bugüne kadar büyükşehirlerimizde yaptıkları bombalı eylemlerde gördüler. Yanıldıklarını uluslararası alanlarda defalarca kurdukları tuzaklarda gördüler ama inatla kalleşçe saldırmaya devam ediyorlar. Biz gerektiğinde acılarımızı bal eylemeyi bilen bir milletiz. Buna karşılık çok iyi biliyoruz ki bizi terörle, bölgemizdeki krizlerle tehdit edenler aynı derece dayanıklı, metanetli değildir. Kendilerine defalarca hatırlattım, terör eninde sonunda kendini tutan eli sokan bir akrep gibidir. Çünkü karakteri budur. Bugün bizim ülkemizde patlayan bombalar yarın mutlaka onları bizim ülkemize gönderenlerin ellerinde de infilak edecektir. Biz hiçbir ayrım yapmaksızın terörü, teröristleri tamamen reddeden bir milletiz. Rabbim milletime bir daha böyle acılar yaşatmasın. Hiçbir savaş meydanında verilen kayıplar mücadelenin durmasına yol açmaz. Tam tersine verilen her kayıp zafere ulaşma azmini daha da arttırır. Biz de terör örgütlerinin ve onları kullananların bizim önümüzde bariyerler kurmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

“OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NÜ ADIM ADIM TAKİP ETTİM”

Hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ettiklerini belirten Erdoğan, “En eski yerleşimin ve ticaret yollarının bulunduğu bu bölgede dünyanın en büyük dördüncü, Avrupa’nın da en büyük ikinci asma köprüsünün açılışı için buradayız. İstanbul-İzmir otoyolunun en önemli ayaklarından birini oluşturan Osmangazi Köprüsü’nün milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bugün Osmangazi Köprüsü ile otoyolun 12.6 kilometrelik bir bölümünü de açıyoruz. Böylece otoyolumuzun Gebze’den Gemlik’e kadar olan kısmında kesintisiz seyahat olanağı mümkün hale geliyor. Bursa’ya kadar olan kısmın da büyük ölçüde tamamlandığını biliyorum. O kısmın da açılması ile birlikte etap etap bu proje devreye girecektir. İstanbul’dan İzmir 8 saatten 3 saatin altına düşecek. Sadece 3 saatin altına düşmekle kalmayıp kaza riskinin de minimize olduğu bir dönem başlayacak. Osmangazi Köprüsü, projesinden başlayarak her adımını adım adım takip ettiğim bir eserdir. Temel atmasından başlayarak son tabliyesinin yerleştirilmesine kadar tüm önemli adımlarda birebir yer aldım. Son 13 yılda hayata geçirdiğimiz pek çok proje gibi bu köprü de geç kalmış bir eserdir. En az 50 yıl önce yapmamız gereken bu işi bugün tamamlıyoruz. Biz tamamlıyoruz. Bizden öncekiler laf yaptı. Biz iş yaptık. Farkımız bu. Tüm dünyanın hayranlıkla izlediği bu eserin ülkemize ve milletimize kazandırılmasında emeği geçen başta değerli Başbakanımıza, bakanlığımıza, karayolları genel müdürlüğümüz yetkililerine, yüklenici firmalarımıza, mühendisinden işçilerimize bu eserde emeği olan, alın teri olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Osmangazi Köprüsü açıldı, bayram sonuna kadar ücretsiz

“KANAL İSTANBUL’U DA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprünün yapılışı sırasında kopan halat sebebiyle intihar eden Japon mühendis Riyoichi Kıshi’yi de unutmadı. Japon mühendisi minnetle andığını ifade eden Erdoğan, “Osmangazi Köprüsü, Marmara Otoyolu Ringinin de çok önemli bir parçasını oluşturuyor. Şimdi gündemimizde Çanakkale 1915 köprüsü var. Fakat bir şey daha var. Onun sözünü Sayın Başbakan bakanken birlikte karar vermiştik. O da Kanal İstanbul projesi. Bunu da hayata geçireceğiz. Bize ulusal değil, uluslararası camiada devrim niteliğinde yatırımlar yakışır. Biz bir çağı kapatıp bir çağı açan ecdadın torunlarıyız. Bize bunlar yakışır. İşte bu köprüyü de süratle inşa ettiğimizde Tekirdağ’dan Balıkesir istikametine kesintisiz otoyol hizmeti verilebilecek ve böylece Marmara Otoyol Ringi tamamlanmış olacaktır. Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir, yol büyümedir. Türkiye’nin son 13 yılda gerçekleştirdiği kalkınmanın temel ham maddesi ulaşımdır. Bugün hamdolsun ülkemizde uzak diye bir kavram kalmadı. Şu anda tam 55 tane havalimanı var. 79 senede bu ülkede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Geldik, 13 senede biz bunun üzerine 18 bin 300 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Halep oradaysa arşın Kocaeli’nde. Bunu böyle görüyoruz. Yapılan bütün bu yollarla inşallah daha ileri gideceğiz. 189’u yeni yapılan 272 tünelimiz var. Biz 2002’nin sonunda yola çıktığımızda, ‘Biz Ferhat’ız’ diyorduk. Siz de Şirinsiniz. Ferhat dağları delerek yürümedi mi, biz de dağları deliyoruz. Dağları delerek Şirin’e ulaşacağız. Şirin millet. Azimliyiz. 26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ve 26 Aralık’ta inşallah Avrasya Tüneli ile. Bakın Marmaray kimsenin aklında değildi ve Marmaray’dan 2013 29 Ekim’inden beri geçenlerin sayısı yaklaşık 1 milyon 350 bine ulaştı. Bütün bunlar bir kararlılığın eseridir. İstanbul Boğazının üçüncü gerdanlığını inşallah ortaya çıkaracağız. 4 gidiş 4 geliş ve ortasından da inşallah hızlı tren geçecek. Rabbime hamdolsun bizlere bu günleri gösterdi. Ekibimle birlikte azimle çalıştık. Milletimiz de arkamızda durdu ve durmak yok yola devam dedi. Bizde yola devam ettik. Şimdi bu hızlı tren hatları ile demir ağlarla biz örüyoruz Türkiye’yi. Diğer yatırımlarla birlikte Türkiye son 14 yılda bir ulaşım devrimi yaşamıştır. Bu imkanı çok iyi değerlendirmeliyiz. Marmara ve Ege bölgelerinin trafiğini rahatlatacak şu projeler dahi Türkiye’nin kalkınmasına, büyümesine yeni bir ivme kazandırmıştır. Çünkü bu bölgeler nüfusun yüzde 40’ını barındırıyor ve milli gelirin yüzde 60’ını üretiyor. İstanbul rahatladığında, Marmara Bölgesi rahatladığında tüm bölgeler rahatlar. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelecekse bunu ülke sathına yayarak yapabiliriz” dedi.

Osmangazi Köprüsü açıldı, bayram sonuna kadar ücretsiz

“BUNLAR İNSAN TÜCCARI, UYUŞTURUCU TÜCCARI”

Güneydoğu ve Doğu bölgesinin terör belasından arındırıldığında, oralarda da çok büyük sıçramalar olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu bakımdan en uygun bölgelerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olduğunu düşünüyorum. Hatta terör belasından arındırıldığında orada çok büyük bir büyüme bekliyorum. Hatta terörün de bu yüzden orada ateşlendiğini düşünüyorum. Bunların insanlıkla alakası yok. Bunların Kürt kardeşlerimle alakası yok. Bunlar sadece can alsınlar ve kandan beslensinler. Dertleri bu. Bunlar insan tüccarı, uyuşturucu tüccarıdır. Sözde aydınlar da bunlara lojistik destek sağlarlar. Bu aydınların eline düşen çocuklar ne yapar, o gençlerin hali ne olur. O yüzden anneler, babalar çocuklarınıza sahip çıkın ve sakın, ‘bu aydındır’ diye çocuklarınızı bunların ellerine bırakmayın. Dün akşam patlamadan sonra bunların attıkları tweetleri gördünüz. Nasıl bir tarafı felçli olan bir kişi tam kapasite çalışamazsa, ülkemizdeki tüm bölgeleri harekete geçirmeden de biz hedefimize ulaşamayız. Türkiye emin olun bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Yeter ki biz birlikteliğimizi, kardeşliğimizi koruyabilelim. Türk’üyle, Kürt’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle, Gürcü’süyle, Boşnak’ıyla, Roman’ıyla 79 milyon tek millet. Ayrım yok. Biz yaradılanı Yaradan’dan ötürü sevdik. Bizde ayrım olmaz. Tek bayrak, bizim bayrağımızın rengi kanımızın rengidir. Hilal birliğimizin ifadesi, yıldız şehidimizin ta kendisidir. Dolayısıyla bayraklarımızla nazire yapmak isteyenlere, paçavralarla sokakta dolaşanlara cevabı siz bu meydanlarda veriyorsunuz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Tarladan vatan olmaz ama tarla eğer şehit kanıyla sulanırsa, yoğrulursa o zaman vatan sıfatını kazanır. Bizim 780 bin kilometrekare ile tek vatanımız var. Bunu kimse bölemez. Böldürtmeyiz. Buna tenezzül edenler şimdi çukurlarda. Kararlılıkla üzerlerine gidiyoruz ve gideceğiz Burada azmimizden asla taviz veremeyiz. Mardin’de askerlerimiz, polisimiz, korucumuzla iftar yaptık. Cizre’de aynı şekilde iftar yaptık. Kendilerine ne düşünüyorsunuz dediğimde bana, ‘Bırakmayalım. Sonuna kadar devam edelim’ dediler. Allah sizlerden razı olsun dedim. Siz şu anda milletin diliyle konuşuyorsunuz. Aynı beklenti milletimizde var. Bunların içerisinde 9 aydır eşinden ayrı olanlar var. Buna rağmen onlar kararlılıkla yola devam ediyorlar. Çünkü onlar şehadete inanmış gençlerimiz” ifadelerini kullandı.

Osmangazi Köprüsü açıldı, bayram sonuna kadar ücretsiz

“DEVLETİN İÇİNDE DEVLET OLMAZ”

Konuşmasında paralel yapıya da değinen Erdoğan, “Onlar da böyle inanıyorlar. Devletin içerisinde devlet olmaz. Bizim tek devletimiz var o da Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Paralel devletmiş, şu devletmiş, bu devletmiş, ne paraleli? Neredesin? Pensilvanya’da, neredesin Avrupa’da, Amerika’da şurada burada, cezaevinde. Bunların inlerine gireceğiz demiştik, girdik. Şimdi uzaktan uzağa oradan bakıp tweetlerle Türkiye’yi karıştırmaya çalışıyorlar. İnanıyorsak üstünüz. Bizler inanıyoruz ve üstünüz hiç endişeniz olmasın. Şehitlerimiz sebebiyle hüzünlü bir Ramazan geçirdik ve hüzünlü bir bayram kutlayacağız ama unutmayın her güçlükle beraber bir kolaylık da veren yüce Rabbimizin bu müjdesine nail olacağımız günün yakın olduğuna inanıyorum. Bayramlar husumetleri ortadan kaldıracağımız günlerdir. Bu mübarek günlerin hatırına daha çok çalışarak, daha çok bütünleşerek yola devam edeceğiz. Teröre inat her gün yeni projelerin açılışını yapacak, yenilerinin de temelini atacağız. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına göz yummazken ülkemize sığınan mazlumlara sahip çıkmayı, insanlığın vicdanı olmayı da sürdüreceğiz. Uluslararası platformlarda ilişkilerimizi geliştirmenin de çabası içerisinde olacağız. Rusya ve İsrail ile başlattığımız yeni dönemin sadece ülkemizde değil bölgemizde de hayırlı olayların ilk adımı olmasını temenni ediyorum. Türkiye kazan kazan esasına dayalı olarak bu dayanışmayı gerçekleştiren bir ülkedir. Bu bakımdan bize dost olarak yaklaşan herkesin en yakın dostu olmayı sürdüreceğiz. Bize husumet besleyenlere karşı da tüm önlemlerimizi almayı sürdüreceğiz. 2023 hedeflerimize ulaşmamıza kimse engel olamayacak. 2053 ve 2071 vizyonlarımızı gerçekleştirmemize kimse engel olamayacak. Gençler, siz 2053’ü göreceksiniz. Ben göremeyeceğim. Tohumlarımızı o yüzden şimdiden ekiyoruz. Onları siz büyüteceksiniz. Gençler, bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Bunu başarmamız lazım. Birbirimizi de Allah için seveceğiz” ifadelerine yer verdi.

Güncellenme Tarihi : 30.6.2016 22:22

İLGİLİ HABERLER