Gündem
  • 24.7.2007 01:12

CUMHURBAŞKANI SEZER'DEN LOZAN'IN YILDÖNÜMÜNDE ANLAMLI MESAJ!..

ANKARA - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ''Aydınlık, çağdaş ve evrensel değerlerin yol göstericiliğinde gelişen, gönençli bir Türkiye ülküsünün gerçekleşebilmesi için, laik Cumhuriyetimizin temel yapısının, bağımsızlığımızın, birliğimizin korunması, vazgeçilmez önem taşımaktadır'' dedi.
Sezer, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk Ulusunin Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasıyla kendi özyurdunda, çağdaş bir Devlet'e sahip olmanın, başı dik, onurlu bir yaşam sürmenin gururunu yaşadığını belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgeleri arasında yer alan ve önemli kazanımlar sağlayan Lozan Barış Antlaşması'nın, Yüce Önder'in ve O'na yürekten bağlı Yüce Türk Ulusu'nun barışçı kimliğinin de bir yansıması olduğunu vurgulayan Sezer, "Lozan, Atatürk'ün, İsmet İnönü başta olmak üzere çalışma arkadaşlarının ülkemize kazandırdıkları, Ulusumuzun yaşamsal haklarına kavuştuğu, dünya barışına hizmet eden büyük bir yapıttır. Sevr ise, unutulmaması gereken, her zaman dikkatli ve uyanık olunmasını zorunlu kılan bir teslimiyet ve çöküş belgesidir" dedi.
Lozan Antlaşması'nın yıl dönümünü kutlayan Sezer, Yüce Atatürk başta olmak üzere, kararlarıyla Lozan görüşmelerine yön veren Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten İsmet İnönü ile çalışma arkadaşlarını gönül borcuyla ve saygıyla andığını bildirdi.

"MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNİN ÖTESİNE"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Erdoğan mesajında, Lozan Barış Antlaşması ile 24 Temmuz 1923'te Türkiye'nin bağımsızlığı ve egemenliğinin uluslararası alanda tescil edildiğini ifade etti. Erdoğan, şunları kaydetti:
"Tarihimizin önemli bir dönüm noktası olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgeleri arasında yer alan bu anlaşmayla ülkemiz bugünkü sınırlarına kavuşmuştur.
Millet ve devlet olarak Cumhuriyetimizin bütün değer ve kazanımlarını korumaya ve geliştirmeye, Türkiye'yi bu temeller üzerinde yükselterek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşımaya kararlıyız." Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:15

İLGİLİ HABERLER