Gündem
  • 5.5.2016 02:15

Cumhurbaşkanlığı'ndan 'görüşme' açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Beştepe'deki görüşmesi saat 18:00'de başlayacak diye duyurulmuştu. Ancak görüşme yaklaşık 40 dakika gecikmeyle başladı. Davutoğlu saat 18:30 gibi Başbakanlık konutundan ayrılıp Beştepe'ye gitti. 18:40'ta başlayan görüşme 20:20'de sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan - Başbakan Davutoğlu görüşmesine ilişkin hazırlık salı günü yapılan MYK toplantısından sonra duyuldu. Her zamankinden oldukça kısa, 1 saat 10 dakika süren MYK'da Davutoğlu'nun bu görüşmeye göre bir karar vereceğini söylediği bilgisi kulislere yansıdı. Söz konusu kararın bir istifa mı yoksa uzlaşma ile AK Parti'de yönetim değişikliğinin nasıl olacağının karara bağlanması mı olacağı sorusunun bu görüşme ile ortaya çıkması bekleniyor.

MKYK'da yetki devri

AK Parti'de 29 Nisan tarihinde gerçekleşen MKYK toplantısı ciddi bir kırılmaya neden oldu. MKYK her büyük kongreden sonra teşkilâtlardan sorumlu genel başkan yardımcısına devrettiği il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini geri aldı. Ancak bu aslında yetkinin Genel Başkan Davutoğlu'ndan alınması anlamına geliyordu. Bu yönüyle, 51 üyeli MKYK toplantısından önce 47 üyenin hazırladıkları bu dilekçe Davutoğlu'na muhtıra olarak yorumlandı. AK Parti MKYK üyelerinin büyük bir çoğunluğu partinin kurucu lideri Erdoğan'a yakın isimlerden oluşuyor. 

'Pelikan dosyası'

Bu olayın hemen ardından, 1 Mayıs'ta, internette "Pelikan Dosyası" adıyla açılan bir blogda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki ilişkiyle ilgili iddialar yer aldı. Yazıda, Davutoğlu'nun Genel Başkanlık ve Başbakanlık görevine gelmesinden bu yana Erdoğan nezdinde yaptığı iddia edilen hatalar ve yanlışlar yer aldı. AK Parti'de bazı kişiler bloğun "Erdoğan taraftarları" tarafından kaleme alındığını, bazı isimler de "partiye zarar vermeyi amaçlayan üçüncü taraflar" olduğunu düşündü.

En kısa grup toplantısı

Davutoğlu'nun 3 Mayıs Salı günü yaptığı en kısa grup toplantısında, sert bir ton ile sarf ettiği sözler kulisleri hareketlendirdi.

"Eski Türkiye defterini yeniden açmayı hedefleyen sanal şarlatan ve müfterilerin Türkiye'ye ameliyat yapmasına müsaade etmeyeceğiz. Bugün herkes imtihandadır. İnandığımız doğrulardan, lekesiz ve temiz siyasetten geri durmayacağız. Bütün bu dava, bütün bu faaliyetler, bütün bu tüzükler, bütün bu kurallar sırât-ı müstakim (doğru yol) içindir."

"Nefsimi ayaklar altına alırım, bir fâninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam."

Davutoğlu'nun bu sözleri partililerin büyük kısmı tarafından mücadele sinyali olarak yorumlandı. Ancak bu sözleri istifa sinyali olarak değerlendirenler de oldu.

'Olağan görüşme'

Görüşme öncesi Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından bir açıklama geldi. Kaynaklar, "Cumhurbaşkanı - Başbakan görüşmesi olağan bir görüşme" açıklamasını yaptı.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 19:05

İLGİLİ HABERLER