Gündem
  • 16.6.2008 19:53

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN HATALI KARARNAME AÇIKLAMASI

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, ''13 Haziran 2008 tarihli ve 2008/10150 sayılı mezkur kararnamenin 2. maddesinde yürütme merci olarak kararnamenin ilgili olduğu 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı' belirtilmekte olup, Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığına gönderilen ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanan kararnamede herhangi bir hata bulunmamaktadır'' denildi.
     Açıklamada, 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve müşterek kararnamenin yayımlanmasına ilişkin, bazı gazetelerde ''Kararname metninde büyük hata'' ve ''Atama kararnamesinde maddi hata yapıldı'' gibi haberlerin yer aldığı belirtilerek, ''bu haksız değerlendirme ve yorumlar konusunda açıklama yapılmasına gerek görüldüğü'' belirtildi.
     Haberlerde, ''İş Teftiş Kurulu Başkanlığına yapılan atamaya ilişkin kararnamenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ait olmasına rağmen, 2. maddesinde 'Bu kararı Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür. 13.6.2008' denilerek maddi hata yapıldığının iddia edildiği ve Cumhurbaşkanlığında yapılan incelemede gerekli özenin gösterilmediği yönünde değerlendirmelere yer verildiği'' kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi:
     ''13 Haziran 2008 tarihli ve 2008/10150 sayılı mezkur kararnamenin 2. maddesinde yürütme merci olarak kararnamenin ilgili olduğu 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı' belirtilmekte olup, Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığına gönderilen ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanan kararnamede herhangi bir hata bulunmamaktadır.
     Nitekim, anılan kararnamenin 14 Haziran 2008 tarihli ve 26906 sayılı Resmi Gazetenin 7. sayfasında yayımlanan metni de aslına uygundur. Buna rağmen, yukarıda değinildiği şekilde, yürütme yetkisinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığına verildiğinin iddia edilmesi, Sayın Cumhurbaşkanımızı yıpratma amaçlı değilse, haberi hazırlayan ve yayınlayanların özensizliğinin bir kanıtıdır.''
     5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun, eki cetvellerdeki bazı ibarelerin, Kanunun yayımlandığı 06 Haziran tarihli Resmi Gazetede farklı yer alması üzerine, konunun 13 Haziranda yayımlanan Resmi Gazetede düzeltildiği ifade edilen açıklamada, aynı kanundaki vergi borcu sebebiyle yurt dışına çıkış yasağına ilişkin düzenlemeyle ilgili de şunlar kaydedildi:
     ''Anayasa Mahkemesinin konuyla ilgili iptal kararı uyarınca 8 Haziran 2008 tarihinden itibaren yurt dışına çıkış yasağı uygulaması sona ereceğinden, vergi borcu olanların yurt dışına kaçmalarının önlenmesi amacıyla kamu yararı gözetilerek Kanunun, Sayın Cumhurbaşkanımızın yurt dışında bulunduğu sırada TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Sayın Köksal Toptan tarafından Resmi Gazetede yayımlanması uygun görülerek, yürürlüğe girmesi sağlanmış ve anılan boşluğun doğması önlenmiştir.
     Anılan tarihlerde, Sayın Cumhurbaşkanımızın resmi ziyaret amacıyla Japonya'da bulundukları bilindiği ve Kanuna ilişkin basın açıklamasında sayın Cumhurbaşkanı Vekili tarafından yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği belirtildiği halde, 'Gül, bekletmeden onayladı' başlığıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın itham edilmesi, haberin gerekli özen gösterilmeden yayınlandığını veya asıl maksadın Sayın Cumhurbaşkanımızı yıpratmak olduğunu göstermektedir.
     Sayın Cumhurbaşkanımızı yıpratmak amacıyla bazı basın ve yayın organlarında yapılan haksız ve maksatlı haberlerde ileri sürülenin aksine, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Teşkilatının konuyla ilgili birimi olan Kanunlar, Kararlar ve Hukuk İşleri Başkanlığı, bütün kanun tasarı ve tekliflerini gündeme alınmadan önce incelemeye başlamakta ve TBMM tarafından kabul edilen kanunlar ile Bakanlar Kurulunca kabul edilen tüzük, yönetmelik ve kararnameleri Anayasa, kanunlar ve genel hukuk kuralları açısından değerlendirerek Sayın Cumhurbaşkanımıza sunmaktadır.
     5766 sayılı Kanunla ilgili inceleme de bu çerçevede tamamlanmış ve Cumhurbaşkanı Vekili tarafından yayımlanmıştır. Kanunun eki cetvellerdeki hatalar ise TBMM tarafından kabulünden sonraki yazımına ilişkin olup Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğince belirlenmesine imkan bulunmamaktadır.''

 

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:36

İLGİLİ HABERLER