Gündem
  • 23.5.2017 00:10

Darbe duruşmasından olaylar çıktı

15 Temmuz darbe girişiminde Fetullah Gülen’in 1 numaralı sanık olduğu ve darbeyi planladığı iddia edilen aralarında Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli ile Ali Kalyoncu’nun da bulunduğu 38 kişilik sözde ’Yurttu Sulh Konseyi’ üyeleri ile birlikte 221 sanık 'FETÖ Genelkurmay çatı davası' ile bugün ilk kez hakim karşısına çıkarıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 sanığın yargılandığı davada, mağdur ve müştekiler ile sanık yakınları arasında gerginlik yaşandı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinin, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki mahkeme salonunda gördüğü davanın öğleden sonraki bölümünde sanıklardan eski Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Akın Öztürk ile eski Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri Albay Ahmet Özçetin ifade verdi.

Mahkeme heyeti ifade işlemlerinin ardından yarın devam etmek üzere duruşmayı tamamladı. Salon boşaltıldığı sırada mağdur ve müştekiler ile sanık yakınları arasında sözlü tartışma gerçekleşti. Taraflar, pet şişe fırlatarak bir birinin üzerine yürüdü. Güvenlik güçleri iki grubun arasına girerek olayın büyümesi önledi.

Gruplar arasındaki gerginlik, salon dışında da sürdü. Polis, sanık yakınları ile avukatları mahkeme binasında tuttu. Dışarıya çıkarılan müşteki ve mağdurlar ise bir süre mahkeme binasının önüne bekleyerek tepkilerini dile getirdi.

Sanık yakınları, binanın önüne getirilen bir otobüse alınıp, polis eşliğinde mahkeme binasından götürüldü. Müşteki ve mağdurlar da bir süre sonra bina önünden ayrıldı.

Böyle getirildiler

Duruşma bitiminde ise salonda gergin anlar yaşandı. Duruşma salonunun boşaltılması esnasında şehit yakınları ile sanık yakınları arasında arbede yaşandı, polis ekipleri müdahale ederek arada barikat oluşturdu.

Böyle getirildiler

ANNENİN FERYADI

Kimlik tespiti sırasında, 15 Temmuz’da şehit olan Mucip Arıkan’ın annesi Saliha Arıkan, "Oğlumun katillerini öldürün. Yavrumu bana verin" diyerek, bağırdı. Arıkan’ın sanıklara yönelik bağırmayı sürdürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, duruşmaya engel olduğu gerekçesiyle şehit yakınının salondan çıkartılmasını istedi.

SALONDA GERGİNLİK

Duruşma sürerken, müşteki yakınlarından bazıları, sanıklara yönelik sinkaflı sözler sarf etti. Mahkeme Başkanı Dik, özellikle Saliha Arıkan’ın sürekli bağırması nedeniyle dışarı çıkartılmasını istedi. Bu sırada, sanık avukatlarından biri de "Salondan çıkartılsın" deyince müşteki yakınlarının tamamı buna tepki gösterdi. Şehit yakınları, avukatlara "Teröristleri savunanlar teröristtir" ve "Hepiniz teröristsiniz" diye bağırdı. Duruşma, bu nedenle bir süre durdu. Yaşanan tartışmalar sırasında baygınlık geçiren Saliha Arıkan, sağlık görevlilerinin yardımıyla salondan çıkartıldı.

DURUŞMA BİTİMİ SALONDA OLAY ÇIKTI

Özçetin’in savunmasının ardından mahkeme başkanı duruşmayı sonlandırdı. Bu sırada sanıklar salondan çıkartılmayı başlandı. Sanık yakınları, yakınlarına el sallarken bir kişi salonda bulunduğunu göstermek için yakını olan sanığa seslendi. Müştekilerin bulunduğu bölümden bir kişi, "Neye bağırıyorsun sen" diye tepki gösterdi. Sanık yakınının karşılık vermesi üzerine müştekilerin birçoğu bağırmaya başladı. Bazı kişiler bulundukları bölümden atlayarak, sanık yakınlarının üzerine yürüdü. Polis bu kişileri güçlükle engellerken, çevik kuvvet polisleri duruşma salonu dışında önlem alarak olayların büyümesini önledi.

Duruşma yarın sanık savunmalarıyla devam edecek.

 

Güncellenme Tarihi : 23.5.2017 00:28

İLGİLİ HABERLER