Gündem
  • 27.4.2015 16:19

Darbeci hakimler açığa alındı

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi bugün olağanüstü toplandı ve tahliye krizinin İstanbul 29. ve 32. Asliye ceza mahkemesi hakimlerini açığa aldı.

Sanık avukatlarının reddi hakim itirazlarını kabul eden daha sonra “10 Sulh Ceza Hakimliği’nin ‘yok hükmünde kararı’ yok hükmündedir” diyen ve suç duyurusunda bulunma kararı alan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve tahliye kararlarını verip, Başsavcılığın gönderdiği dosyayı “tahliye kararları yerine getirilsin” diyerek infaz savcılığına tekrar yollayan İstanbul 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer açığa alındı.

HSYK Teftiş Kurulu Başkanı’nın emri ve “denetim yetkisi” kapsamında tahliye kararlarının verdiği Cumartesi gecesi iki başmüfettiş görevlendirilmişti. Hakimler ve Savcılar Kanunu ile HSYKT Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nin 17. maddesi kapsamında 29 ve 32. İstanbul Asliye Ceza Mahkemelerine denetim emri çıkarılmıştı. Çağlayan’a gidip denetim yetkisini kullanan iki HSYK müfettişi ön raporlarında, yetkisiz şekilde dosyayı görmeden işlem yapan iki hakimin açığa alınmasını teklif ettiler. HSYK, iki hakimi de ön rapor ışığında açığa aldı.

TAHLİYE SAVAŞI

Bugün tahliye savaşında önemli bir gelişme daha yaşandı. 32. Asliye Ceza Mahkemesi Karaca hakkında verdiği “tahliye kararı”nda ısrar etti. Savcılığın gönderdiği dosyayı “tahliye kararları yerine getirilsin” diyerek infaz savcılığına geri gönderdi. 29. Asliye Ceza Mahkemesi ise, “10 Sulh Ceza Hakimliği’nin ‘yok hükmünde kararı’ yok hükmündedir” dedi. Mahkeme kararları, “Yok Hükmünde” sayan Sulh Ceza Hakimi ve kararı yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:48

İLGİLİ HABERLER