Gündem
  • 23.7.2016 13:51

Darbecilere meydan okuyan vatansever kadın konuştu

Boğaziçi Köprüsü’nde tek başına tank ve askere meydan okuyan kahraman kadın, MOBESE kameraları tarafından görüntülenmişti. Darbeci hainlere korkusuzca meydan okuyan Safiye Bayat, İHA mikrofonlarına konuştu.

Bayat, o anları şöyle anlattı:

"Tüm kardeşlerime selam veriyim. O gece evimden çıktım. Köprüye doğru yürüdüm. İtfaiye aracının arkasında askerleri gördüm. Bana el sallıyorlardı. Ona anlam veremedim. Öncesinde bir polis grubu vardı. Onlar bana geçit vermek istemediler. ’Gitme Abla’ dedi. Bana il emniyet müdürü izin verdi. ’Bırakın çok istiyor gitsin’ dedi. Üzülerek. Bir erkek gitse onu indirebilirler. Biz bayanız ancak korkutup sindirebilirler diye düşündüm. Askerin yanına gittim. Konuşmaya çalıştım. Bir yandan hırpalıyorlar, bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Kalın giyinmiştim, askerin çok tesirinde kalmadım. Biri ’içeri alalım mı komutanım, vuralım mı’ diyor. Olayı anlamaya çalışıyorum, cevap vermiyorlar."

"Yanağıma silah dayadı"

Bayat gitmek istemediğini söyleyince askerin yanağına silah dayadığını belirterek, "Beni hırsla çekti. ’Gitmeyeceğim, senden korkmuyorum’ dedim. Yanağıma silahını dayadı. Havaya ateş açtı. Kıvılcım parçalarının başörtümün üzerinden döküldüğünü hissettim. ’Beni bunla mı korkutuyorsun’ dedim. Elinin titrediğini hissettim. ’Bunlar ne kadar korkak, ne kadar aciz’ dedim. Elimi kolumu sallamaya başladım. Türk’ün kanı farklı akıyor. Elimdeki telefonu çekti, fırlattı. ’Dedim bunların gözü dönmüş, bunlar benim Türk askerimin kılığına girmiş katil. Bunlar öldürebileceklerini öldürürler, sonra bunları alır bizimkiler’ dedim" diye konuştu.

"Komutan ’İşte sizi ananız bugünler için doğurdu’ dedi"

Safiye Bayat, "Komutan ’İşte sizi ananız bugünler için doğurdu’ dedi. Şimdi havaya ateş açacaksınız, sonra ileri’ dedi. Telefonumu aldım. Onun yanına giderek, onun yanından geçerek gittim. Vurabiliyorlar ise sırtımdan vursunlar kahpece. Geri döndüm. Bir baktım halk gelmeye başlamış. ’Halkı uyardım, lütfen gitmeyin’ dedim" şeklinde konuştu.

"İnsanları öldürmeye başladılar"

Askerlerin acımasızca ateş açmaya başladığını kaydeden Bayat, "Askerler ateş açmaya başladılar. İnsanları öldürdüler. Ne olduğunu anlamaya çalışırken, bütün insanlar ölmeye başladı. İlk yardım bildiğim için yaralılara yardımcı oldum. 8-10 yaralı taşıdığımı hatırladım. Bir doktor vardı. O çok mücadele verdi. En son bir bayan vuruldu, dediler. Ona giderken beni indirdiler orada. Sağ baldırımdan vuruldum. İyiyim. Kemiği delip geçmiş" dedi.

"Yaralılara yardım ederken vurulmak çok hoşuma gitti"

Yaralılara yardım ederken vurulduğunu belirten Bayat, "Aslında çok korkak kahramanız. Ne Nene hatun olabiliriz. İnanın biz onlar kadar değildik. Yaralılara yardım ederken vuruldum. O çok hoşuma gitti. Bir Müslüman kardeşimi taşırken vuruldum. Tüm vatandaşıma inançlı ve imanlı olduğunuz sürece hiç bir şey geri dönmez. Allah sizi koruyandır. Ben Hz. Hüseyin’in bir sözüyle hareket ederek gittim. ’Zalimin karşısına çıkıp sen haksızsın diyebilmektir cihat. Ben cihat ettim. Beni iman kuvvetim kurtardı. Oraya inananlar gitti" diye konuştu.

"Türk askeri merhametli, vicdanlıdır, onların hepsi katildi"

Bayat, "Bunlar vatan şehididir, vatan gazisidir. Hiç kimse benim toprağımın hiç bir yerini kapatamaz. Baskıyla, darbeyle başkası toprağımın hiç bir yerini kapatamaz. Buna izin vermeyiz. Sahipsiz değiliz, etrafımız çok kalabalık. Bakmayın biz bir görünüyoruz. Türk askeri merhametli vicdanlıdır. Benim de eşim asker oldu, benim de kardeşlerim asker. ancak bu darbe girişiminde bulunanların hepsi katildi" ifadesini kullandı.

Kahraman kadın MOBESE kameraları tarafından görüntülenmişti

Görüntülerde kahraman kadın, korkusuzca köprüde askerlerin üzerine yürüyor. El kol hareketleriyle tepki gösteren kadın, askerlerin yanına geliyor. Bir süre sonra asker arkasını dönen kadına bir asker müdahale ediyor. Askerlerden bazıları bu sırada havaya ateş açarken, bir asker de kadını iterek uzaklaştırmaya çalışıyor. Darbeci bir asker ise kadının elindeki telefonu alarak fırlatıyor.

METİN BAŞAR

Güncellenme Tarihi : 23.7.2016 13:53

İLGİLİ HABERLER