Gündem
  • 27.2.2015 10:11

Darbecilerle Gülen hareketi arasındaki ittifak

Nur Cemaatinin önde gelen isimlerinden biri olanYeni asya Gazetesi’nin kurucusu Mehmet Kutlular’ın Ruşen Çakır’a verdiği röportajda “Milli Görüş ve Süleymancıları bitirmek için bana geldiler, kabul etmeyince Gülen’e gittiler” dediği belirtiliyor.

28 Şubat'ın yıldönümünde darbecilerle Gülen hareketi arasındaki ittifak yeniden gündeme geldi. Star Gazetesi'nde Muharrem Coşkun'un hazırladığı "28 Şubat'ın Gülen'i" yazı dizisinde ilginç bir detay ortaya çıktı. Nur Cemaatinin önde gelen isimlerinden biri olanYeni asya Gazetesi'nin kurucusu Mehmet Kutlular'ın Ruşen Çakır'a verdiği röportajda "Milli Görüş ve Süleymancıları bitirmek için bana geldiler, kabul etmeyince Gülen'e gittiler" dediği belirtiliyor.

Bugün sağlık sorunları yaşayan Mehmet Kutlular'ın Gülen hareketinin günümüzde geldiği nokta hakkında ne düşündüğü ise merak ediliyor.
İŞTE Mehmet Kutlular'ın Ruşen Çakır'a yaptığı açıklamanın tartışma yaratan bölümü:

DERİN DEVLET GÜLEN'İ MÜSLÜMANLARA KARŞI KULLANDI

Nur Cemaatinin önde gelenlerinden Yeni Asya'nın sahibi, Mehmet Kutlular devletin Fethullah Gülen ve hareketini kullandığını Ruşen Çakır'a şöyle ifade ediyordu: "Derin Devlet denen şeye dayanıyor bunun ucu. 1980'den sonra devletin politikası değişti. Görevlendirilen insanlar cemaatlerin ileri gelenleriyle temas kurdular. Cemaate (Gülencilere) daha ziyade istihbarattan olanlar gitti. Bana da geldiler; 'Yurtdışında Milli Görüş ve Süleymancılar'a karşı birlikte çalışalım' dediler, ama ben reddettim...Devlet, 'Atatürk'e saygılı olun biz de size yardımcı olalım' demiştir. Bakın bazı İslami gruplara, 12 Eylül'den sonra birden palazlandılar. Acaba kendi güçleriyle mi... Hayır." (26 Haziran 1999-Milliyet)

Ahmet insel ise İlkokul mezunu bile olmayan Fethullah Gülen'in bu gücü nasıl elde ettiğini şu cümlelerle ifade ediyor:
 

İLKOKUL 3'TEN TERK OLMASINA RAĞMEN NASIL YÜKSELDİ?

Fethullah Gülen'in, Said-i Nursi'yi hiç görmediği halde, Nur cemaatine kimler tarafından sokulduğu, ilkokul 3. sınıftan terk eğitimi bulunmasına rağmen bir cemaatin liderliğine nasıl yükseldiği sürekli tartışma konusu olsa da, soğuk savaş döneminde ABD destekli Komünizmle Mücadele Derneğinin Erzurum Şube kurucusu olduğu biliniyor. Prof. Ahmet İnsel şunları anlatıyor, "Fethullah Gülen milliyetçidir. Komünizmle mücadele derneklerinde yetişmiş ve siyasallaşmış bir kişidir. 1960'ların komünizmle mücadele derneklerinin bir ürünüdür Gülen. Derin devlet, kendi denetimi altında oldukça her şeyi makbul görür. Bir şey onun denetimi dışına çıktığı anda tehdit unsuru haline gelir." (14 Ocak 2008 Taraf)

 

12 EYLÜL'DE ARANMADI KORUNDU

Darbeden sonra İzmir sokaklarına 'Aranıyor' resmi asılan Fethullah Gülen'le ilgili ilginç bir detayı 12 Eylül 1980 darbesi öncesi Adalet Bakanı olan İsmail Müftüoğlu'ndan rivayetle Tarihçi Kadir Mısıroğlu şöyle anlatıyor: "Gülen'in bazı adamları Adalet eski Bakanı İsmail Müftüoğlu'na gelerek, 'Siz eski bir bakansınız!.. İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi hocamız için bir yakalama kararı çıkartmış, fotoğrafı aranan bir cani gibi duvara asılmış. İzmir'e kadar gidip bu meseleyi halletseniz olmaz mı?' ricasında bulunmuşlar. O da bu maksatla İzmir'e gitmiş. Başsavcıyı ziyaret etmiş. Odasında albay rütbesinde bir misafir bulunduğundan meseleyi açmayıp havadan sudan konuşarak albayın çıkıp gitmesini beklemiş. Fakat gitmeyince, meramını açıklayınca, o albay söze karışarak;

8İsmail Bey, siz eski bakansınız bu işleri bilmeniz lazım!.. Adım Kerim Günday. Boşuna zahmet etmişsiniz. Bu yalandan alınmış bir karardır. Fethullah Efendiyi kimsenin aradığı yoktur. Yakalama kararının da ona bir zararı dokunacak değildir' demiş. Trabzon'da bir sohbette bu vakayı anlattığımda, hazırda bulunanlar arasındaki Ahmet Yaşar Hoca: 'Kadir Bey, sen yurtdışında iken bizim arkadaşlardan bir polis evrak imzalatmak için gittiği Tümen Komutanı'nın nezdinde Fethullah Efendiyi görmüş. O zaman inanmamıştım. Demek ki doğruymuş' dedi."

'12 MART MUHTIRA DEĞİL'

Gülen darbeden haberdar olmuş olacak ki, 11 Eylül'den itibaren 25 gün izne çıkmış, bu izin sürekli uzatılmış, darbeden 2 ay sonra da 'aranıyor' olmasına rağmen Çanakkale'ye tayin edilmişti. Yine aranıyor olmasına rağmen 1986'ya kadar bulunamamıştı(!). Oysa Gülen bu sırada okul temelleri atıyor, evinde bulunmasına rağmen, eve gelen subay tarafından 'Evde bulunamadı' raporları tutuluyordu. Gülen hem polis ve savcılık tarafından aranıyor, takip ediliyor, hem de resmi araçlarla taşınarak polislere ve belli gruplara 'anayasaya evet' başlıklı sohbetler yapması için destek veriliyordu. Gülen 12 Mart 1971 muhtırasını da 'ehven' görenlerdendi:"27 Mayıs sol güdümlü bir harekettir. 12 Mart da öyle olsun isteniyordu. Fakat ihtilale beş kala hadiseye el koyan Memduh Tağmaç ve arkadaşları muhtıranın macerasını birilerinin güdümünden kurtardı. 12 Mart, bir ihtilal ve darbe değildir. Hükümeti belli konularda uyaran bir ikazdır."

İHL'LERİN KAPATILMASINA TEHDİT

İmam Hatip Liseleri'nin kapatılma sürecini başlatan kesintisiz 8 yıllık eğitime de destek veren Gülen, şunları söylüyordu: "8 yıllık kesintisiz eğitim zannedildiği gibi bir tehlike değildir. İsteyen ortaokuldan sonra da İmam Hatip'e gidebilir. Şu anda İmam Hatip'lerde ihtiyacın çok üzerinde bir yığılma görülmektedir. Bu ihtiyaç fazlası farklı merkezlere yönelerek rejim için tehlike arz edebilir. Rejimi korumakla görevli kurumların haklı hassasiyeti de bu yüzdendir. Cumhuriyet ve laiklik şimdiye kadar hiçbir dönemde bu denli tehlikeye girmediği için, onu korumakla görevli kesimler, haklı olarak sesini yükseltmektedir. Millî Güvenlik Kurulu bir anayasal kurumdur ve kendi İçtihatları gereği ülke ve rejim için tehdit ve tehlike gördükleri hususlarda tedbir ve teklif getirmeleri elbette sorumlulukları gereğidir ve bu içtihatları yanlış bile olsa kendilerine sevap getirir."

Muharrem Coşkun - Star gazetesi

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:53

İLGİLİ HABERLER