Gündem
  • 22.8.2016 00:02

Darbeden sonra Fethullahçılarda durum ne? İşte cevabı

Hemen herkes 15 Temmuz darbesi ve arkasından yaşananlarla birlikte Fethullahçıların ne düşündükleri ve hangi ruh halinde olduklarını merak ediyor.
Darbeye karışmayıp da işinde gücünde olan pek çok Fethullahçı örgüt üyesi oldukları için bir anda işlerini kaybettikleri gibi kendilerini hapiste buldu.
Örgütün derin abileri para ve lüks içerisinde yurtdışında hayat sürerken onlar cezaevlerinde muhtemelen bir ömür geçirecekler.
Peki bu kanlı örgüt ardık adğılıyor mu?
İşte bu sorunun cevabını Fethullahçılarla ilgili eldeki en doğru çalışmayı yapmış olan ve uzun süre Fethullahçıların içinde kalan Utah Üniversitesi Siyasal Bilgiler Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Yavuz verdi.
Hakan Yavuz yakından tanıdğı örgütün darmadağın olduğunu iddia etti.

FETÖ’nün yurtdışındaki güçlü isimleri şu anda ne yapıyor? Planları ne? Somut duyumlarınız var mı?

- Tepedeki ‘A grubu’ veya ‘politbüro’ üyeleri diyeceğimiz ‘abiler’in çoğu, büyük servetlerle yeni hayat kurma peşinde. Ama hareketin yüzü Batı’ya dönük eğitimli kesimi, savaşı kaybeden Nazi subaylarının ruh hali içinde. Epistemolojik bir kriz yaşıyorlar. Duyduğuma göre bazıları imanlarından şüphe etmeye başlamış.

İmandan kastınız nedir?

- Olayları ve kimliklerini inşa ettikleri normatif (ahlaki) haritaları çökmüş. Birçoğu isyan halinde. ‘Hizmet’in artık kirlenmiş bir marka olduğunu düşünüyorlar, arayış içindeler. Geldikleri noktadan Fethullah Gülen’i ve Türkiye’deki ‘abileri’ sorumlu tutuyorlar. Aslında darbe içinde darbe var. Genç kadroların Cemaat içindeki isyanı giderek yayılıyor. Bazıları Hoca’nın Türkiye’ye dönmesi gerektiğini vurguluyor.

Açıkça söylüyorlar mı bunu? Gülen kulak asar mı?

- İsyanın yayılmasına bağlı... Ama etrafındaki ‘politbüro’nun dönmesine izin vereceğini sanmıyorum. Aslında Gülen, bu politbüronun elinde rehin. Karakteri de dönmesine uygun değil. Korkak ve yaşamayı seven biri... Ama ‘Hizmet’ markası kullanım tarihini doldurdu ve toparlanması mümkün değil.

Güncellenme Tarihi : 22.8.2016 01:23

İLGİLİ HABERLER