Gündem
  • 24.6.2016 10:09

David Cameron istifa etti

İngiltere Başbakanı David Cameron'dan istifa kararı

Yapılan referandumun ardından Avrupa'ya veda eden İngiltere istifa haberiyle sarsıldı. Başbakan Cameron, 'AB'den ayrılma sürecini yeni bir başakan ile yürütmeli' diyerek istifa kararı aldığını belirtmiş oldu.

Referandum yenilgisinin ardından gazetecilerin karşısına çıkan David Cameron, ekim ayından sonra başbakanlık görevinden ayrılacağını açıkladı.

Ülkemizin yeni rotasında dümende olmamın doğru olmayacağını düşünüyorum.

Yeni bir liderlik gerekecek.

Ekim'deki Muhafazakar Parti Kongresi'ne kadar yeni bir Başbakan adayı belirlenmeli ve AB'yle müzakereler de yeni Başbakan'ın seçilmesinin ardından başlatılmalı.

Birleşik Krallık halkı AB’den ayrılma yönünde karar verdi ve bu karara saygı duyulmalı.

Ayrılalım kampanyasını yürütenleri tebrik ediyorum.

Bu karar hafife alınmamalı ve halkın tercihi yönünde adımlar atılmalı.

Dünya genelinde birçok kişi Birleşik Krallık kararını takip etti.

Piyasaları ve yatırımcıları temin ederim ki Birleşik Krallık ekonomisinin temelleri sağlamdır.

Hizmetlerin, malların ve kişilerin serbest dolaşımında hemen bir değişiklik olmayacak.

Müzakerelerde her şeyden önce güçlü bir liderliğe ihtiyaç olacak.

İngiltere Dışişleri: David Cameron istifa etmeyecek

İSTİFADAN ÖNCE LİDERLİK YARIŞINI BEKLEYECEK

Siyasi gözlemciler de Başbakan Cameron'un hemen istifa etmek yerine bir takvim ortaya koymasını ve Muhafazakar Parti içindeki liderlik yarışının sonucunu beklemeyi tercih etmesinin daha muhtemel olduğunu ifade ediyorlar.

Muhafazakar Parti'de lider değişikliğine gidilmesi halinde ise bir erken genel seçim için baskının artacağı öngörülüyor.

İngiltere Dışişleri: David Cameron istifa etmeyecek

CAMERON ÇAĞRI YAPACAK

İngiltere'nin AB'den ayrılması süreci konusunda ise Lizbon Anlaşması'da yer alan bir ülkenin Avrupa Birliği'ni terk etme mekanizmasını belirleyen Madde 50'nin yürürlüğe sokulması konusunda Başbakan Cameron'un çağrı yapması gerekiyor.

Cameron daha önce yaptığı açıklamalarda referandumdan 'ayrılma' kararı çıkması halinde bu maddenin hemen yürürlüğe girmesini isteyeceğini ifade etmişti. AB liderlerinin de Cameron'a bu konuda hızla adım atması için baskı yapmaları bekleniyor.

TEK TARAFLI OLARAK ÇEKİLEBİLİR

İngiltere'nin Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini yürürülüğe sokmak yerine 1972 yılırndaki AB ortaklık anlaşmasını iptal ederek AB'den tek taraflı olarak çekildiğini duyurması da mümkün.

Ancak böyle bir adımın birçok AB üyesi ülkenin tepkisini çekeceği ifade ediliyor.

LİZBON ANLAŞMASI

Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesi AB'den ayrılmak isteyen bir ülke ile müzakerelerin 2 yılda tamamlanmasını öngörüyor. Bu süreçte İngiltere üye ülkeler ile doğrudan müzakere yapmayacak.

Üye ülkeler kendi aralarında toplanarak bir çerçeve belirleyeceler ve İngiltere teknik müzakereleri AB Komisyonu ile yürütecek.

Bu süreçte İngiltere AB anlaşmalarına ve yasalarına uymaya devam etmekle yükümlü olacak, ancak karar alma süreçlerinde yer alamayacak. Üye ülkelerin tamamı anlaşırlar ise ayrılma müzakereleri için süre uzatılabilecek

OBAMA CAMERON'LA GÖRÜŞECEK

Beyaz Saray, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın, İngiltere Başbakanı David Cameron'la konuşacağını duyurdu.

Güncellenme Tarihi : 24.6.2016 11:02

İLGİLİ HABERLER