Gündem
  • 15.10.2014 20:45

Davutoğlu PKK yandaşlarına kapıyı gösterdi

"Türkiye, Suriye'deki çatışmalardan hiçbir şekilde mesul değildir"

"Türkiye, Suriye'deki çatışmalardan hiçbir şekilde mesul değildir. Kobani'de yaşanan gelişmelerden hiçbir şekilde mesul değildir. Sınırımız açıktır, insani geçişler için ama Türkiye'yi bir problemin kaynağı, parçası gibi göstermek isteyenler ister dışardı olsun, ister içeride olsun kesinlikle farklı bir gündemin parçası olmuş olurlar. Peki sınırı açtık... Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını göndermeyiz, bunu açık söylüyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının teminatı, güvendiği şey biziz"

"Hani o hamasetle 'biz gider savaşırız, gelenlere kapıyı açın' dendiğinde, 'Kobani'den gelen PYD'liler bıraksalar gidip kendi şehirlerini savunacaklar' diyenlere... Talimatımızla valilerimiz soruldu, onlar, küçük bir grup hariç, 'hayır biz gitmek istemiyoruz, Türkiye Cumhuriyeti'nde güven içinde kalmak istiyoruz' dediler. Ne yapalım, zorla mı gönderelim. Eğer Suriye'den gelenler savaşmak için geri dönmek istiyorlarsa, zaten savaşmak kastıyla gönderecek değiliz de geldikleri gibi giderler. Geldiklerinde bize sormadılar, giderken de biz sormayız 'niye gidiyorsunuz' diye"

"(Selahattin Demirtaş'ın açıklaması) Hamaset çok kolay, ne anlatılmak istendiği söylensin. Sayıları 300'e yakın PYD mensubu silahlarını teslim ederek Türkiye'ye geldi. Suriyelilerin Suriye'ye gitmek istemesi durumunda da engelleyen kimse yok. Sınır açık, gidebilirler. Gitmek istemediler"

"Getireceğimiz düzenlemelerin tümü demokratik ülkelerde olan düzenlemelerdir. Kamuoyumuz bazen bilmiyor, bazıları da yanıltmak istiyorlar. Batı'da ve değişik yerlerde de bu tür çalışmalar yapıldığını biliyoruz, zaten içeride bu tür suçlamalara çok çabuk alet olacak belli çevreler var. 'Türkiye otoriterleşiyor' gibi bir kampanyaya karşı kamuoyumuzu uyarıyorum. Türkiye'ye kesinlikle Avrupa'da veya dünyanın herhangi bir demokratik, hukuk devletinde olan kuralların dışında hiçbir şey gelmeyecek"

GÖSTERİ YAPANLA VANDALLAR AYRIŞTIRILACAK

Geçen hafta Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı ile birlikte ortak bir toplantı gerçekleştirdiklerini anlatan Davutoğlu, gösteri hakkı ve güvenlik konusunun birlikte değerlendirdiklerini suç işleyenlerin yaptıklarının yanına kalmaması gerektiğini, Avrupa Birliği kıstasları içinde bir güvenlik boyutunu sağlamak için çaba gösterdiklerini söyledi.
Davutoğlu şunları söyledi

"Gösteriler haktır, bunu hiçbir kimse sınırlayamaz. Toplumsal olaylar olduğunda bunla ilgili tedbirler alınır.  Gösteriler insan hakları sınırını aştığında şiddete dönüştüğünde belediye otobüsü yakmak, ambulans yakmak, molotof atmak gibi eylemlere katılanlara hiçbir şekilde tolerans gösterilmeyecektir.
Gazetecilerin sorularına cevaplar

YPG'ye yardım talep etme ve Türkiye'nin sınırları açması konusunda kafa karışıklığı bulundunduğunu söyleyen Davutoğlu" Türkiye sınırları hiçbir zaman kapatmadı.  200 bin dolayında insan ülkemize geldi. Türkiye'den Suriye'ye geçişler konusunda ise  batının tavrı ortadadır. Türkiye insani geçişlerle ilgili kapılarını her zaman açmıştır. Suriye'ye çatışmak için hiçbir vatandaşımızın gitmesini istemeyiz.

KOBONİ YAYGARASI YAPANLAR ORAYA GİTMEK İSTEMEDİ

Suriye'deki her şehrin Türkiye'deki akrabaları kendi yerlerinde savaşmak isterse buna müsade etmemiz mümkün değildir. Suriyelilerin Suriye'ye gitmesi konusunda kapı açık. Kimseyi engellemeyiz.  Kobani'den gelen PYD'liler geriye gitmek istemediler. Biz bunları zorla gönderemeyiz.  Suriye'den gelenler gelirken bize sormadılar, giderken de biz soracak değiliz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bizim güvencemiz altındadır. Onun nereye gideceği konusunda kararı biz veririz. Bize günlerdir Kobani için söylendiler Kobani'den gelenlere gidin dedik gitmediler. Zorla gönderecek değiliz. Biz sadece illegal gidenlere müdahale ediyoruz.  Başka geçişler olacaksa onları da iyi tanımlamak hukuki çerçeveye oturtmak durumundayız.

AVRUPA'NIN HİÇBİR YERİNDE MASKELİ GÖSTERİCİ OLMAZ

Polise yeni yetkiler verilmesiyle ilgili demokratik haklar konusunda hiçbir geri adım söz konusu olmayacak. Ama Türkiye'de bazı konularda Türkiye Avrupa'dan çok daha farklı noktaya gitmiş. Türkiye'de bir otobüs yakılsa zanlı gözaltına alındığında polis 24 saat gözaltında tutma hakkı yok. Avrupa'daki gösterilerde hiçbir şekilde maske takamaz. Maske takan birini alıp bir yere götüremezseniz düzen sağlamak imkanı kalmaz. Getirilecek düzenlemeler tamamen Avrupa Birliği kriterlerine uygun olacaktır.

Suçun engellenmesi konusundaki eksiklik yüzünden can ve mal kayıpları yaşanıyor. Güvenlik birimleri aldıkları ihbarlar üzerine operasyon yaparlar, savcı da delillere göre hareket eder. Bazen sırf bu uyuşmazlık yüzünden emniyet güçlerinin çabasına rağmen uyuşturucu göz göre göre kaçıp gider. Polisin şüphe duydukları araçla ilgili arama yapması dünyanın her yerinde yapılan bir uygulamadır. Türkiye batıda ne tür uygulama varsa aynısını yapacaktır.

MASKE TAKANLAR ALINIP GÖTÜRÜLECEK

Belediye Başkanları ile görüştüm.  Başkanlardan biri AK Parti'den istifa etmem için ağabeyimi vurdular. Daha başka şeyler anlattılar.

Maske kullanılarak gösteri yapılamaz, maske kullanılarak molotof kokteyli atamaz. Bu gerekirse bomba sayılacak. Maske takan alınıp götürüp tedbir alınacak. İstanbul Okmeydanı'nda bir kişinin maske takma özgürlüğü başka birinin sokağa çıkma özgürlüğünü ortadan kaldırıyor. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:03

İLGİLİ HABERLER