Gündem
  • 4.2.2016 20:32

Davutoğlu'ndan dünyaya halep çağrısı!..

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'da İngiltere-Türkiye-Almanya-Kuveyt-Lübnan-Norveç-BM ortak basın toplantısında konuştu. Davutoğlu, toplantının siyasi mesaj ve insani mesaj verdiğini kaydederek, "Bu konferansa ve taahhütlere katkı yapan herkese müteşekkiriz. Suriyelilere yalnız olmadıkları mesajı bu. Biz liderler olarak hep birlikte yardım etmek için buradayız. Cenevre'den çoktan mesaj ise hiç ümit vaat edici değildi. Çünkü oradaki görüşmeler devam edemedi, sahadaki durum nedeniyle. Ama hepimiz şunu bilmeliyiz.

"AÇIK KAPI POLİTİKASINA DEVAM EDECEĞİZ"

Suriye halkının kurban, mağdur olarak görüldüğünü ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük mağduriyet olduğunu ifade eden Davutoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Biz açık kapı politikasına devam edeceğiz. Bu insanlara yardım etmeye devam edeceğiz. Kalbimiz bütçemizden daha büyük. Cenevre'den çıkan negatifti. Umuyorum bir sonraki sefer daha iyi olur. En kötü mesaj Halep'ten geldi. Son 3 gün zarfında Rus savaş uçakları Halep'i bombaladı ve karadan da rejim güçleri yabancı savaşçılarla birlikte, yabancı savaşçılar dediğimiz zaman DAEŞ'te atıfta bulunuruz ama yabancı savaşçılar Halep'e saldırıyor.

Türkiye'den Halep'e giden insani yardım koridoru durdu. Ve Halep'in ihtiyaç duyduğu her şey buradan gidiyor. 300 bin kişi var orada gerçekten üzülerek söylüyorum. Yürekten ağlıyorum. İnsani lojistik koridor şuanda bu yabancı savaşçıların ve rejim güçlerinin ve Rus savaş uçaklarının desteği ile onların işgali altında.

Bugün Halep'te olan biten daha önce Madaya'da olandır. Orada insani kuşatma nedeniyle açlıktan hayatını kaybettiler. Kuşatma yapmak suretiyle insani açlıktan ölmeye mahkum etmek ortaçağ düşüncesidir. Açılış oturumumuzdan bu yana 10 bin yeni sığınmacı geldi ve 30 bin kişi de 70 bin işinin yaşadığı kamplardan ayrılarak Türkiye'ye gelmeye çalışıyor. Çünkü Türkiye onlar için güvenli bir yer. Rus savaş uçaklarını saldırılarından kaçıyorlar. Rus savaş, Halep'te yaşayan sivillere uçakları 351 sorti ve saldırı yaptı. Eğer Türkiye'den Halep'e giden bu koridor kesilirse hepimiz, BM Güvenlik Konseyi Halep'teki bu insani felaketten sorumlu olacak. Bizler Suriye'deki muhalefeti tekrar Cenevre'deki masaya gelmeye ikna edemeyeceğiz. Suriye muhalefetini 2 haftadır Cenevre'ye gelmeye ve BM'nin çalışmalarını desteklemeye ikna etmek için geçirdik. Orada kuşatmalar ve insani suçlar işlendi. Bu sefer işimiz daha zor olur.

Buradan dünya liderlerine bir çağrı yapıyorum. Birlikte çalışalım ve insani yardım açısından Suriye halkına bugün yaptığımız gibi çalışmalara devam edelim ama bu krizin kök sebeplerine de eğilelim. Barbar bir rejim, DAEŞ gibi barbar terör örgütü ve onların destekçileridir kök sebebi. Bir kez daha bütün ortak ev sahiplerine teşekkür etmek istiyorum. 23-24 Mayıs'ta İstanbul'da insani zirve yapılacak. BM Genel Sekreteri'nin büyük bir başarısıdır. Zirvede hem Suriye'yi hem de dünyanın dört bir yanındaki insani meseleleri ele alacağız"

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:23

İLGİLİ HABERLER