Gündem
  • 30.7.2015 13:55

Davutoğlu'ndan flaş MHP açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "MHP, şu anda hükümet ortaklığı görüşmesi yapmak istemediğini ifade ettiler ama temas halinde olmaya da karar verdik ve MHP ile de Sayın Faruk Çelik koordinasyonunda yürütülen çalışmalar da sürüyor. İcap ettikçe tespit ettiğimiz temas noktaları üzerinden çalışmalar sürecek" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde 103'üncüsü düzenlenen 'Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçmiş dönemlerdeki siyasi tablolar hakkında bilgi vererek, "Bugün terörün sözcülüğünü yapan bazı siyasiler o günlerde sevinç ve zafer çığlıkları içinde birçok şehrimizde kalaşnikoflarla kutlama cürreti göstermişti. O günleri hatırlarsınız bazı partiler bloklardan bahsetmişlerdi, AK Parti'nin seçiminin kaybettiği iddiası ve Türkiye'de yeni bir dönemle birlikte AK Parti karşıtlığına dayalı siyasi bloklaşma olacağı iddiası gündeme getirildi.

Biz, sabırla hem bize verilen mesajı, halkımızın verdiği mesajın gereğini yapmaya çalıştık. Sadece ve sadece Türkiye için parti çıkarlarımızın ülke çıkarlarının önüne geçmeyeceğini gösteren tavrı ortaya koyduk. Bütün milletimizin önünde cereyan etti 7 Haziran'dan bugüne yaşananlar" ifadelerini kullandı.
AK Parti'nin Türkiye'yi kaosa sürükleyecek hükümetsizlik dönemine izin vermeyeceğini anlatan Davutoğlu, "7 Haziran seçimlerinin gerektirdiği siyasi tavrı gösterecektir. Türkiye'nin uluslararası itibarını ve 13 yıllık kazanımlarımızı tehlikeye atacak hiçbir adıma izin vermeyecektir. Gerilim politikalarına karşı uzlaşma ve birlik politikalarını öne çıkaracaktır" dedi.

TBMM'deki Başkanlık seçimine değinen Davutoğlu, "Karşı taraftaki blokların biraraya gelip başka bir adayı seçmesi siyasetin ahlakına aykırı olurdu. Adım adım sabırla bu yolun taşlarını döşedik. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakanı ilk üç siyasi yine AK Parti kadrolarının elindedir. Bunu söylerken, diğer siyasi partilerin bu konuda herhangi bir hakkı yok demiyorum ama şunu demek istiyorum 258 milletvekiliyle AK Parti Türk siyasetinin merkezindeki ve önündeki öncü partidir, öncü parti olmaya devam edecektir. Siyaset mühendislikleri yapıldı, Türkiye içinde ve dışında. Bunları da anormal görmüyorum herkes bir hesap veya bir siyasi bir beklenti içinde olabilir ama AK Parti'nin neredeyse suçlu sandalyesine oturtulduğu bir Türkiye dizayn etmek isteyenler oldu. Cumhurbaşkanımızın, Cumhurbaşkanlığı makamı izole edildiği, dışlandığı bir Türkiye inşa etmek isteyenler oldu. Bu hayale kapılanlar oldu 8 Haziran sabahı ama aradan bir buçuk ay geçtikten sonra herkes bugün görmektedir ki AK Parti olmadan Türkiye'de siyaset dizayn edilemez, siyasetin doğası şekillenemez. Hepinizin üzerinde olağanüstü bir sorumluluk var. Kutuplaşma siyasetine ve dışlama siyaseti yerine biz birleştirme ve uzlaştırma siyasetini takip etmeye devam edeceğiz. Çünkü, milletimiz bunu istedi. Bu dönem gösterdi ki Cumhurbaşkanlığı makamı dışlanarak, izole edilerek Türkiye'de meşruiyet siyaseti yapılamaz. Meşruiyetin her makamın bulunduğu yerin hakkını vermekten geçer" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birileri Erdoğan karşıtlığı, Davutoğlu karşıtlığı, AK Parti karşıtlığı üzerinden siyaset ve algı operasyonları yapabilir ama siyaseti düzenleyemez. Siyaseti düzenleme gücü, milletten alınan yetkiyle yapılır. O yetki şunu söyledi, bütün partiler biraraya gelse ne olabilirse bir uzlaşı kültürü içinde çıksın. Biz uzlaşı kültürü olarak hem kendi gücümüzün hem de bugünkü siyasi tablonun farkındayız. Kendi gücümüzün farkında olup bugünkü siyasi tabloyu doğru okuyamazsak bir müddet sonra kendi içimizde çelişkiye düşeriz ama birilerinin çizdiği siyasi tabloyu veri kabul edip gücümüzü unutursak kendi özgüvenimizi kaybederiz. Birileri bunu istedi ama milyonlarca AK Partilinin en önemli güç kaynağı özgüvenidir. Her zorlukla karşılarız ama özgüvenimizi asla kaybetmeyiz."

SİYASİ PARTİLER İLE YAPILAN İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER
Siyasi partiler ile yapılan istikşafi görüşmeleri hatırlatan Davutoğlu, "Vatandaşlarımız şahittir, kullandığımız dilden herkes bir anlamda Türkiye'de yeni bir siyaset başlatma iradesini ve bu anlamda da AK Parti'nin seçim sonuçları ve milli iradeyi doğru okuma gücünü görmüştür. Hiçkimseyi dışlamadık. özellikle yaptığımız hükümet ortaklığı görüşmelerinde muhalefet parti liderlerinin olumlu tavırları ve ziyaretimiz esnasında farklı görüşler olsa da bu görüşmeler esnasında CHP ile istikşafi anlamda karşılıklı olarak fikirlerimizin test edileceğini görüşmeleri başlatma kararı verdik.Bu, bir koalisyon müzakeresi aşaması değil. Her iki tarafın heyetleri biraraya gelerek bir şekilde AK Parti ve CHP'nin kanaatlerini karşılıklı olarak not edecekler. Dün de evvelsi gün de bu toplantılar başlatıldı. Bu hafta içinde bu görüşmeler devam edecek, daha sonra bunlar Genel Başkanlara aktarılacak. MHP şu anda hükümet ortaklığı görüşmesi yapmak istemediğini ifade ettiler ama temas halinde olmaya da karar verdik ve MHP ile de Sayın Faruk Çelik koordinasyonunda yürütülen çalışmalar da sürüyor. İcap ettikçe tespit ettiğimiz temas noktaları üzerinden çalışmalar sürecek" diye konuştu.
Davutoğlu, "Seçim sarhoşluğu içinde AK Parti ile asla diyen HDP ile de görüştük ama terör konusundaki tutumları sebebiyle bu konuda herhangi bir mesafe almamızın mümkün olmadığını ifade etmek isterim. Hükümet ortaklığı konusunda sürdürdüğümüz açık ve ilkeli tutumu bundan sonra da devam ettireceğiz" dedi.

ENİSE YAPAR

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:07

İLGİLİ HABERLER