Gündem
  • 13.2.2016 22:46

Davutoğlu'ndan YPG'ye restini çekti

Başbakan Davutoğlu, "YPG derhal Azez ve çevresinden uzaklaşacak. Menneğ havalimanını Türkiye’ye veya muhalefete karşı kullanmayacak" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Erzincan ziyareti dönüşü havalimanında YPG mevzilerinin vurulmasına dair gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, "YPG derhal Azez ve çevresinden uzaklaşacak. Azez'in yakınına dahi yaklaşmayacak. Koridorunu tekrar kırma çalışmalarında bulunmayacak. Menneğ hava üssünü Türkiye’ye veya muhalefete karşı kullanma hevesine kapılmayacak, bu havaalanı da boşaltılacak" diye konuştu; "Türkiye’nin sınır boylarında herkesin at oynattığı bir ortamda Türkiye’nin sessiz kalmasını kimse beklemesin" diye ekledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüştüğünü ifade eden Başbakan, "Kendisine Türkiye’nin ilkesel tutumunu ifade ettim. Her türlü önlemi alacağımızı, YPG'nin güçlerini mutlaka geri çekmesi gerektiğini söyledim" dedi.

'Halep işgâl altında'

"Suriye bağlamındaki gelişmeler hem büyük bir insanlık trajedisine yol açıyor, hem de doğrudan ülkemizi tehdit boyutuna geldi" diyen Başbakan, "Rusya’nın hava operasyonları çerçevesinde maalesef geçtiğimiz hafta Türkiye ile Halep arasındaki insani yardım koridoru kapandı" diye devam etti.

Başbakan Davutoğlu, "Halep fiili bir kuşatma ve işgâl tehdidi altındadır. Oraya ulaşma imkanı kapandıkça, Suriyeli kardeşlerimiz canlarını kurtarmak için buraya kaçmaya başladı" dedi.

"Kuzey Suriye’de etnik demografiyi değiştirecek bir hareketlilik' olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Halep’te etnik yapıyı değiştirme çabasının artık şüphe götürür tarafı kalmadı" diye konuştu.

'İnsanî koridor kesildi'

Başbakan, "Halep - Türkiye kordonunun kesilmesinin yanı sıra, Azez’e dönük olarak hem Ruslar bombardımana geçti hem de PYD Afrin’den karadan harekete geçti. Menneğ'i ele geçirdiler. Rusya’nın sivil halkları bombalamasıyla işbirliği yapan bu terör örgütü, Azez’e doğru saldırı başlattı" diye konuştu.

Türkiye'nin angajman kuralları gereği sınırındaki olaylara yanıt verdiğini söyleyen Başbakan, "Bugün angajman kuralları çerçevesinde, tehdit oluşturan güçlere karşı mukabelede bulunulmuştur. Bu, angajman kuralları çerçevesinde atılan bir adımdır. Türkiye’ye yapılan her saldırının misliyle karşılık bulacağını söylemiştim" diye konuştu.

'YPG'nin her hamlesine önlem alırız'

"YPG unsurlarının her hamlesine önlem alırız" diyen Başbakan, "Suriye’nin tek umudu olan ve terör örgütleriyle işbirliği yapmamış muhalif unsurların etnik temizliğe uğramaması için yapılması gerekenleri yapmaya kararlıyız" diye konuştu.

IŞİD Kobani'ye saldırdığında 197 bin Suriyeli Kürtün Türkiye'ye sığındığını anımsatan Başbakan, "İdlib'li Araplar, Bayırbucak Türkmenleri.. Hepsi Türkiye'ye sığıındı. Kürtler bizim asli vatandaşlarımızdır. Sınır ötesindeki Kürtler de, aynı Araplar ve Türkmenler gibi tarihdaşımızdır. YPG Kürt örgütü değil, terör örgütüdür" diye konuştu.

IŞİD'in IKBY'nin kapısına dayandığında da ilk yardıma koşanın Türkiye olduğunu söyleyen Başbakan, "PYD, Suriye rejiminin kuklasıdır. Rus hava desteğiyle, Türkmenlere ve hatta kendisi gibi düşünmeyen Kürtlere etnik baskı yapan bir örgüttür" diye devam etti.

"YPG’nin eli kanlıdır, rejim işbirlikçisidir" diyen Davutoğlu, "YPG, Rusya'nın karadaki işbirlikçisi, tamamlayıcısıdır" ifadelerini kullandı.

Biden ile görüşme

ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden'ın görüşme talebinde bulunduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Kendisiyle de bir görüşme yaptık ve kendisine de bu hususları da açıkça ifade ettim. Sayın Biden kanaatimi sorduğunda, kendisine olayların istediğimiz doğrultuda gelişmediğini belirttim. İstanbul ziyareti esnasında mutabık kaldığımız hususları da hatırlatarak, Türkiye için YPG ve PYD, PKK'nın uzantısı olmak itibarıyle bize dönük açık ve net bir tehdittir. Buna karşı her türlü tedbiri alırız." dedi.

Biden'a 'Azez'in işgâline göz yumamayız' dediğini aktaran Başbakan, "Bizim için ABD hem müttefik hem küresel bir güçtür. Bu gelişmelerin yol açtığı insani durumu bilmeleri gerekiyor" diye konuştu.

"Birinin Rusya'ya artık sesini yükseltmesi lazım" diyen Başbakan, "Yine Mare - Cerablus hattında muhalifler 9-10 köyü IŞİD'den kurtardı. Sonra ne oldu? Rus uçakları geldi, bölgeyi kurtarmak isteyen muhaliflere saldırdı. IŞİD'e karşı mücadele ediliyorsa, hep beraber edilsin, ne yapacaksak bir hamlede yapılsın" diye konuştu.

IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye'nin herkesten daha fazla ve daha samimi bir şekilde çalışmaya hazır olduğunu söyleyen Başbakan, "Ama aynı kararlılığın, Suriye'de YPG ve PYD'ye karşı da gösterilmesi gerekir" diye ekledi.

YPG mevzilerinin vurulması

Türkiye'de konuşlu topçu birlikleri, Suriye'de Halep'in Azez ilçesi yakınlarındaki YPG mevzilerini ve kısa süre önce YPG'nin kontrolüne geçen Menneğ Hava Üssü'nü 13 Şubat akşamı vurdu. TSK, gün içerisinde iki farklı olayda da angajman kuralları gereğince karşılık verdi.

Başbakan Davutoğlu, olay öncesinde yine Erzincan'da "Kandil'de aldığımız tedbirleri Suriye'de de alırız" açıklamasını yapmıştı.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:14

İLGİLİ HABERLER