Gündem
  • 18.5.2007 20:51

DEMİREL : BİR CUMHURBAŞKANI BİLE SEÇEMEDİK

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin içini karıştırmak isteyenlerin olabileceğini belirterek, ''Ama bunu kim yaparsa elini kırarız. Aslında bizim içimizi karıştıranın elini kıracak kadar gücümüz yoksa bizim içimizi karıştırırlar. Ne kadar güçlüyseniz, o kadar itibarlısınız. Bir cumhurbaşkanını seçemedik. Bu güç mü yani?'' diye konuştu.
      Demirel, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde, Çankaya Kültür ve Sanat Vakfı'nca düzenlenen ''Türkiye'nin geleceği için yeni arayışlar'' konulu toplantının kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önündeki en önemli meselenin Türkiye'nin birliği olduğunu söyledi. Demirel, ''Hangi sebeple olursa olsun Türkiye kutuplaşmamalıdır. Türkiye birliğini muhafaza ettiğimiz sürece bütün sorunları çözeriz'' dedi.
      Türkiye'nin evrensel toplumun parçası olmak zorunda olduğunu kaydeden Demirel, ''Dünyalı olmaya mecburuz'' diye konuştu. Demirel, bunun milli birlik, bağımsızlık ve kültürün kaybı anlamına gelmediği söyledi.
      Türkiye'nin mesafe aldığını ifade eden Demirel, şöyle konuştu:
      ''Ama Türkiye burada duramaz. Türkiye'nin kişi başına 20 bin dolar gelir seviyesine varması gerekir. Türkiye demokrasi, insan hakları ve pazar ekonomisini birlikte yürütecek. Dünyayla rekabet edeceksiniz. Gümrük duvarlarını kaldırarak bir şey yapamazsınız. Dünyayı anlayalım. Önyargılarla hareket etmeyelim.'' Daha iyi yönetimin dünyanın meselesi olduğuna işaret eden Demirel, Türkiye'nin birçok meselesinin kökeninde iyi yönetilememesinin yattığını söyledi. Demirel, ''Kurallarımız eskidir, uygulayıcılar ehliyetli değildir'' dedi.
      Demirel, siyasetin ve siyasetin kurumlarının daha iyi işlemesinin önemini vurguladı. Dar bölge seçim sisteminin getirilmesi gerektiğini anlatan Demirel, Türkiye'nin devlet, siyaset ve idare reformu yapılmasına ihtiyacı bulunduğunu kaydetti. Süleyman Demirel, ''Türkiye, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşacaksa reform bir numaralı meselesidir. Halkı kucaklayan, hukuku hakim kılan bir yönetim istiyoruz. Demokratik hukuk devletini arıyorum'' diye konuştu.
      Süleyman Demirel, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde teknoloji üreten ülkeler arasına girmesi gerektiğini de belirterek, ''Türkiye 20 sene içinde dünyadaki kalkınmış 10 ülkeden biri olmak mecburiyetindedir. Bunu herkes kafasına koysun'' dedi.
     
     ''BEŞER, ŞAŞAR''
      Dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Demirel, bir soru üzerine, siyasette hata yapmamanın mümkün olmadığını söyledi. Hatayı düzeltmenin önemli olduğunu vurgulayan Demirel, ''Türkiye çok partiyi götüremedi. Çok partide iktidar ve muhalefet olarak acemiydik. Birbirimizi yedik. Hiç kimse isteyerek hata yapmaz. Hatalarımız vardır. Ama halka gittik ibra ettik kendimizi. Beşer, şaşar'' diye konuştu.
      Demirel, bir başka soru üzerine, düşmanlığa varan AB ve ABD karşıtlığını anlayamadığını belirterek, 'Kırgınlık nispetinde kalmalı, soğukluk nispetinde kalmalı. Dünyanın bin hali var'' diye konuştu.
      Demirel, şöyle devam etti:
      ''Bizim içimizi karıştırmak isteyen olabilir. Ama bunu kim yaparsa elini kırarız. Aslında bizim içimizi karıştıranın elini kıracak kadar gücümüz yoksa bizim içimizi karıştırırlar. Bütün hikaye şu: Ne kadar güçlüyseniz, o kadar itibarlısınız. Filanca memleket bize itibar etmiyor, filanca memleket bize şöyle davranıyor. Siz kendinize bakın, kendiniz ne kadar güçlüsünüz. Bir cumhurbaşkanını seçemedik. Bu güç mü yani? Gelin bu sistemleri işletelim. Her şeyi daha iyi yapalım. Eğitimi, tarımı, siyaseti daha iyi yapalım. Bunu birisi gelip yaptıracak değil. Onlar iyi yapıyor diye onlara küsemeyiz. Bana göre ne Avrupa ne Amerika Türkiye'den vazgeçebilir, ne Türkiye bunlardan vazgeçebilir. Hal böyle ise işi iyice koparmaktansa diplomasinin en son imkanlarını kullanmak lazım.'' Konferansta konuşan HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan ise Türkiye-ABD ve Türkiye-AB ilişkilerinin gözden geçirilerek, yeni bir şekle sokulması gerektiğini savundu. Okuyan, Türkiye'nin yeni bir Sevr dayatması ile karşı karşıya olduğunu savunarak, ''Türkiye yeniden bütün sorunlarını masaya yatırıp, çözüm yollarını bulmalıdır'' diye konuştu.
      Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk ise salondaki dinleyici sayısının azlığına işaret ederek, Türkiye'de ''idealizm kaybının'' yaşandığını söyledi.
      Öztürk, Türkiye'nin bir zihniyet devrimine ihtiyacının bulunduğunu dile getirdi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:07

İLGİLİ HABERLER