Gündem
  • 15.12.2018 11:17

Devletin ciro patlaması yaptırdığı AYNES mahkeme kararıyla FETÖ'cülere devredildi

Pensilvanya'ya kasasından valizlerle para yolladığı belirlenen Aynes Gıda süt ve süt ürünleri şirketinin, üreticiden aldığı sütlerden de himmet parası kestiği belirlenmişti.Şirketin FETÖ'cü sahipleri tutuklanmış ve devlet şirkete kayyum atamıştı.
Devlet el koymadan evvel içi boşaltıldığı için iflas kararı isteyen şirket, kayyumların çabasıyla toparlanmış ve cirosunu 3 e katladı. Bununla da kalmadı devletin parasıyla yeni yatırımlar yapıp 25 ülkeye ürün ihraç etmeye başladı.
Birden bire kar patlaması yaşanan şirket mahkemenin skandal kararıyla kayyumdan alınıp tekrar FETÖ'cülere teslim edildi. Şirketin FETÖ'cü sahipleri önceki gün mahkeme kararıyla gelip şirketi tekrar teslim aldı.
Peki devletin yaptığı yatırım ne olacak? Batmış şirketin kurtarılıp tekrar FETÖ'cülere teslim edilmesi hangi hukuk anlayışına sığdırılacak

KAYYUMLAR ŞİRKETİ GETİRDİKLERİ NOKTAYI BÖYLE AÇIKLADILAR

Aynes, 2016’nın Ocak ayında iflas erteleme başvurusu yapmış, ciddi borç altında olan bir firmayken yürütülen soruşturmalar ve yargı süreci sonrasında Aralık 2016 itibariyle TMSF’ye devredilmiş bir şirket. Hem ağır borç yükü hem de oluşan olumsuz imaj hem müşteri hem de tedarikçi nezdinde ciddi bir olumsuzluk yapmıştı.

TMSF’ye geçmesinin ardından üstündeki kötü imaj kaldırıldı ve devlet güvencesi geldi. Devletin güvencesiyle beraber Aynes eski saygınlığını geri kazandı. Bu bizim talep edilirliğimizi artırdı.

Biz 2016 yılında 500 ton civarında süt işlerken, şu anda 800 ton işliyoruz. Ve bir yandan da yatırım yapıyoruz. Yem fabrikasına yatırım yapıldı. Aylık kapasitesi 20 bin tondu şu anda 24 bin tona çıktı. Süt fabrikasına 600 bin avroluk yatırım yapıldı, fiili kapasitesi 1.200 tona çıktı.

Yakınımızda bulunan bir firmanın 1 Ekim 2018 itibariyle sözleşmeleri bitiyor. O firmanın işlediği 170-180 ton sütü de alabilirsek yaklaşık 1.000 ton süt işliyor olacağız. Kademeli olarak 2019 Ocak ayı itibariyle de orada üretilen sütün tamamını dahil edeceğiz.

Böyle olunca bizi rahatlatacak. Çünkü bizim kurulu kapasitemiz Bin 700 ton. Türkiye’de Ak Gıda (Lactalis), Sütaş, Pınar firmalarının arkasından Aynes geliyor. Ama tek fabrika olarak baktığınız zaman Ak Gıda’nın Pamukova Fabrikası’ndan sonra Türkiye’nin en büyük fabrikası. Yaklaşık 167 çeşit ürün yapıyoruz. Ekonomist Dergisi ile Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğinde gerçekleştirilen 14’üncü “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi Araştırmasında ‘İhracatını En Çok Artıran 5 Şirket’ arasında 4. firma olarak ödül aldık. Ciro bazında da miktar bazında da 2017 Ocak’tan bu yana yüzde 60 büyüdük.Şimdi 2019 bütçesini yapmaya başladık. 2018 yılına göre yüzde 20 büyüceğiz 2019’da. Bu sene ilk 7 ayda 2017 yılının toplam ihracatını yakaladık. 

SAHİPLERİNE BÖYLE DEVREDİLDİ

Denizli‘de faaliyet gösteren Aynes AŞ hakkında verilen kayyum kararı, mahkeme tarafından kaldırıldı.

Aynes ile ilgili görsel sonucu

FETÖ’ye üye olmak suçundan haklarında dava açılan ve yargılamaları Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden 21 sanık arasında bulunan Aynes şirketinin eski yöneticisi N.S, Aynes ile Okyanus AŞ üzerindeki kayyum kararının kaldırılması için mahkemeye başvurdu.

Aynes ile ilgili görsel sonucu

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Aynes Gıda AŞ üzerindeki kayyum kararının kaldırılması talebini kabul etti, diğer şirketle ilgili başvuruyu reddetti.

Ä°lgili resim

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında aralarında eski Aynes firmasının yöneticilerinin de bulunduğu 21 sanık hakkında “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Aynes ile ilgili görsel sonucu

HABERVİTRİNİ / ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 15.12.2018 16:12

İLGİLİ HABERLER