Gündem
  • 6.3.2015 20:17

Emekli pilot Bahadır Altan, F-4 kazalarını değerlendirdi

Kazaların en başta eğitimden kaynaklanan sorunlar nedeniyle yaşandığını savunan Altan, “Biz F-16 kazalarında da dünyanın şampiyonlarından biriyiz” dedi.Hava Kuvvetlerinde 14 yıl boyunca F-4 pilotu olarak görev yapan emekli pilot Bahadır Altan, ardı ardına yaşanan uçak kazalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kazaların oluş nedeni ile ilgili konuşmak için erken olduğunu ifade eden Altan, “Ama bu konuda söylenilen sözler, yapılan tahminler, hepimizi ürkütüyor açıkçası. Bu gerek hükümet kanadında, gerek muhalefetten gelen F-4’lerin eskidiği ve kazaları buna bağlamaları son derece kolaycı ve popülist yaklaşımlar olarak dikkati çekiyor. Buda bizim havacılar açısından da gerçek nedenlerinin bulunması konusundaki umudumuzu zayıflatıyor” dedi.

Bu kazalarla ilgili henüz netleşen bir durumun olmadığına dikkat çeken Altan, “Şöyle ki uçakların bu kazaların oluş biçiminde, eski bile olsa bu uçaklar, eski olmasından kaynaklanan bir bulgu yok. Yani uçak eski olmasaydı bir kol lideri kolundaki uçakla beraber bulut içerisinde limit irtifanın altına inip dağa çarpmayacak mıydı. Çarpabilirdi. Eğer pilot bu kuralı ihlal ederse F-16 değil F-116 da olsa altındaki son derece modern, kural ihlali yaparsanız risk almış olursunuz. Kaza olabilir. Ben kaza yaparak şehit olan pilotlara bir suç yüklemek açısından söyleyemiyorum ancak, bu kazlar henüz araştırma aşamasında. Ama en son olan Konya’daki kazada, daha önce benzerlerinin yaşandığı, aynı tipte kazalar” şeklinde konuştu.

Füzelerden kaçınma eğitimi sırasında kazanın yaşandığını hatırlatan Altan, “F-4 uçağı dik bir açı ile yere çakılıyor. Şimdi burada esas sorunu malzemede değil, insanda aramak lazım. Yani bu insanlar niye hata yapıyor, neden kaza yapıyor. Biz bu pilotların eğitiminde nerde hata yapıyoruz, buna bakmak lazım. Bence son 10 yıldır başlayan, 12 Eylül döneminde de temellerini gördüğümüz bir zafiyet söz konusu. Yani pilot eğitiminde askeri uçakların, filoların yönetiminde olmaması gereken şeyler gözlemlendi. Örneğin asılsız ihbar mektuplar geldi pilotlar hakkında ve bunlar ciddiye alındı” diye konuştu.

Altan, eğitimli ve tecrübeli pilotların Hava Kuvvetleri’nden çeşitli nedenlerle ayrıldığına dikkat çekerek, “Modernize ettiğiniz şey uçakların atış kontrol sistemleri, radarları modernize edildi. Şimdi bunlarla ilgili bir zafiyet olsa diyelim ki bu uçak seyri sefer sisteminde hatalar yapıyor. O zaman modernizasyona bağlayın. Bu uçak eğitim bombası atıyor bir yerde. İstenilen hassasiyette bir isabet sağlayamıyor. Tamam bunu modernizasyona bağlayın ama ne motorları ne gövdeleri bunlar değişmedi ki. Dünyanın başka ülkelerin hava kuvvetleri de kullanıyor F4 uçakları. Bana göre bunlarla ilgili değil. Kazalarda böyle hiçbir bilgi yok. Eskiliği ile ilgili bir bilgi yok. İsrail’in veya başka birisinin eğer bir sabotajı söz konusu ise biz onların sistemlerinin, Amerika’nın terfi sistemlerini, kurmaylık sistemlerini, terfi politikamızı, onları taklit ederek almamızda aramamız lazım” dedi.

Emekli pilot Bahadır Altan, hatanın insanda aranması gerektiğini belirterek, “Biz F-16 kazalarında da dünyanın şampiyonlarından biriyiz. Onun için diyorum hatayı yanlış yerde arıyoruz. İnsanda aramamız lazım, o insana yapılan yatırımda aramak lazım” diye konuştu.
Bazı konuların yanlış bilindiğini ifade eden Altan, “Diyorlar ki F-4’ler eğitim uçuşunda kullanılmamalı. Muharebe dışındaki bütün uçuşlar zaten eğitim uçuşudur. Yani Konya’da yapılan uçuş bir muharebenin eğitimidir. Bu pilot yetiştirme eğitim uçuşu değil. Ama bütün uçakların muharebe dışındaki uçuşları eğitim uçuşudur. Yapılmasa da olmaz” dedi.

MUSTAFA ESEN

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:45

İLGİLİ HABERLER