Gündem
  • 24.5.2015 14:06

Emeklilere 3 adımda 3 zam

Temmuz'da emeklilere yönelik rutin zamma ek olarak seyyanen artış ve kesinti zammı devreye girecek. Bazı emekliler 2, bazıları da 3 zamdan birden yararlanacak.

Emeklilerin Temmuz zamları adım adım yaklaşıyor. Temmuz'da rutin zamma ek olarak seyyanen zam ve kesinti zammı uygulamaya girecek. Bazı emekliler 2, bazıları da 3 zamdan birden yararlanacak. İşte Temmuz maaşına yansıyacak zamlar: 
 
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ: 
 
1. ADIM: 8.6 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam yapılacak. Zam oranı Temmuz başında enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ortaya çıkacak. Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz maaşlarını zamlı alacak. 
 
2. ADIM: Enflasyon zammının ardından maaşı bin 100 liranın altında kalan SSK ve Bağ- Kur emeklileri, Temmuz'da ayrıca seyyanen zam da alacak. Maaşı bin lira ve altında olanların seyyanen zammı 100 lira olacak. Bin ile bin 100 lira arasında olanların maaşı ise bin 100 liraya tamamlanacak. Örneğin; enflasyon zammıyla bin lira olan maaş, bin 100 liraya çıkacak. Bin 10 lira olan maaş ise bin 100 liraya yükselecek. Seyyanen zam da Temmuz maaşlarında olacak. 
 
3. ADIM: SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden ticari faaliyette bulunanlar, Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin azalmasıyla da avantaj sağlayacak. Kesinti, Temmuz'dan itibaren yüzde 15 yerine yüzde 10 olarak uygulanmaya başlayacak. Aylık kazanç ortalama 50, en çok 153 lira olacak. Bin lira maaşı olan emekliden her ay 150 lira yerine 100 lira kesinti yapılacak. Kesinti zammı da, Temmuz maaşlarına yansıyacak. Bu uygulamadan 229 bin 653 SSK, 355 bin 886 Bağ-Kur emeklisi yararlanacak. 
 
MEMUR EMEKLİLERİ: 
 
1. ADIM: 1.9 milyon memur emeklisinin tamamının maaşına toplu sözleşme kapsamında Temmuz'da yüzde 3 zam yapılacak. 
 
2. ADIM: Memur emeklileri Temmuz'da enflasyon farkı da alacak. Memur emeklilerinin enflasyon farkı alması için ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 3'ü aşması gerekiyor. İlk 4 aylık enflasyonun yüzde 4.71 çıkması, fark alınacağını ortaya koydu. 
 
3. ADIM: Memur emeklilerinden ticari faaliyette bulunanların maaşındaki Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi Temmuz'da azalacak. Bu emekliler, böylece Temmuz'dan itibaren aylık yüzde 5'lik avantaj yakalayacak. Çalışma Bakanlığı verilerine göre bu düzenlemeden yaklaşık 45 bin memur emeklisi yararlanacak.
 
Takvim

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:15

İLGİLİ HABERLER