Gündem
  • 17.1.2010 01:07

ERDOĞAN: ''ANA GİBİ YAR İSTANBUL GİBİ DİYAR OLMAZ''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İnsanlığın ortak mirası İstanbul, Avrupa'nın kültür başkenti oluyor. Emeği geçenlere, alın teri dökenlere, İstanbullulara teşekkür ediyorum'' dedi.
Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul'a ve taşıdığı değerlere dikkat çekmek için son derece anlamlı bir konuşma yaptı. İstanbul'u dünya üzerindeki şehirlerin başkentlerine benzeterek sözlerine başlayan Başbakan Erdoğan, ''İstanbul bir kültür şehri, medeniyet şehridir. İstanbul biraz Saraybosna biraz Kudüs'tür, Paris'tir, Viyana'dır, Şam'dır, Amman'dır. Ama İstanbul en çok İstanbul'dur. İstanbul sevinirse Kahire, Bakü, Beyrut, Üsküp sevinir'' diye konuştu.
Yahya Kemal'in mısralarını okuyan Başbakan Erdoğan, İstanbul'un bir masal gibi gerçeküstü olduğunu belirterek Necip Fazıl'ın, ''Ana gibi yar İstanbul gibi diyar olmaz'' sözlerini yineledi. Erdoğan daha sonra Nazım Hikmet'in, Nedim'in İstanbul ile ilgili şiirlerini seslendirdi.
Ermeni sanatçının, ''İstanbul koca bir çiçek demetidir'' sözlerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, İstanbul'da gerek camilerin, gerek kilise ve havraların sırt sırta bulunduğuna dikkat çekerek ezan sesinin, çan sesini ve hazan sesisini bastırmadığını dile getirdi.
Başbakan Erdoğan, ''İstanbul Avrupalı bir şehirdir. İstanbul bir Avrupa şehridir. Yüzü hep Avrupa'ya dönmüştür, Avrupa kültürünü şekillendirmiş bir şehirdir'' diyerek İstanbul'un sadece 1 yıl taşıyacağını ama İstanbul'un Avrupa'nın daima kültür merkezi olacağını ifade etti.
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından sonda söz alan Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı ise, ''Kıtaları birleştirdiği gibi farklı kültürleri de birleştiriyor. İstanbul 21. yüzyılın geleceğine ışık saçıyor. Camileriyle kiliseleriyle saraylarıyla kütüphaneleriyle çeşmeleriyle çarşıları ve sokaklarıyla İstanbul bizi çağırıyor'' ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından "İstanbul Büyüsü" adlı gösterisi sahnelendi. Yekta Kara'nın bu gece için özel olarak tasarladığı ve sanat yönetmenliğini üstlendiği "İstanbul Büyüsü" adını verdiği sanat şöleni ile sanatın farklı dallarından 303 sanatçı sahnede yer aldı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:06

İLGİLİ HABERLER