Gündem
  • 17.5.2017 00:14

Erdoğan’dan Beyaz Saray’da FETÖ - YPG mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın Beyaz Saray'daki görüşmesi TSİ 19.45'te başladı. İki lider görüşme sonrası açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da yapılan ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Beyaz Saray'da ABD Başkanı Trump'la görüşmesi sonrası ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmaz karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış ve istikrar için de önemlidir. Ziyaretimizin bu kapsamda tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. DEAŞ başta olmak üzere, bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki ikili görüşme gerçekleştirdi. Ardından iki lider, görüşmeye ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı.

"SAYIN TRUMP'I SEÇİMLERDE ELDE ETTİĞİ TARİHİ ZAFER İÇİN KUTLUYORUM"

Konuşmasına Trump'a teşekkür ederek başlayan Erdoğan, "Sayın başkan değerli dostum, değerli basın mensurları sizleri en kalbi doygularımla selamlıyorum. Trump'a ve ekibine şahsım ve ekibime gösterdikleri ilgiden dolayı şahsım milletim adına Şükranlarımı iletiyorum. Sayın Trump'ı seçimlerde elde ettiği tarihi zafer için kutluyorum.

"İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLÜ TUTMAMIZ, KARŞILIKLI ÇIKARLARIMIZ YANINDA KÜRESEL BARIŞ VE İSTİKRAR İÇİN DE ÖNEMLİ"

Erdoğan, "Az önce ikili bir görüşme gerçekleştirdik. Köklü geçmişe dayanan ve stratejik ortaklık düzeyine erişmiş olan Türkiye ABD ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldık. Türkiye ile ABD arasındaki bağlar, demokratik değerler ve müşterek menfaatler temelinde gelişmiştir. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmaz karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış ve istikrar için de önemlidir" dedi.

"ZİYARETİMİZİN TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI TEŞKİL EDECEĞİNE İNANIYORUM"

Erdoğan, "Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde özellikle iki ülkenin göstereceği yakın işbirliği her zamankinden çok daha büyük önem kazanmıştır. Amerika ile BM, NATO ve G-20 gibi kilit kuruluşlar içinde zaten yakın işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki süreçte bu platformlar başta olmak üzere her alanda diyalog ve dayanışmamızın daha da arttırmanın kararındayız. Ziyaretimizin bu kapsamda tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

"TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI MÜŞTEREK BİR DAYANIŞMA ORTAYA KOYMAMIZ ÖNEMLİ"

Erdoğan, "Görüşmelerimizin geleceğimize yönelik çok daha büyük kazanımlar elde edeceğimize fırsat tanıyacağına inanıyorum. Ekonomi, ticaret, enerji ve savunma sanayi alanlarındaki işbirliğini arttırma noktasında hem fikiriz. DEAŞ başta olmak üzere, bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız" diye konuştu.

 

Masadaki isimler

Basın toplantısının ardından ABD ve Türkiye liderleri, heyetleri arası görüşmelere geçti.

Heyetler arası görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında Günelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oturuyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Savunma Bakanı Fikri Işık, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi masadaki diğer isimler.

Türk ve Amerikan heyetlerinin gündeminde, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye ağır silahlar verilmesi, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi gibi kritik konular vardı.

Onay bekleyen liste

ABD Başkanı Trump'ın basın toplantısında sözünü ettiği sipariş listesi belli oldu. Türkiye ABD'den silahlı insansız hava aracı (İHA), 109 Skorsky helikopter bekliyor.

Güncellenme Tarihi : 16.5.2017 23:02

İLGİLİ HABERLER