Gündem
  • 16.1.2015 16:04

Erdoğan'dan Cumhuriyet'e 'provakasyon' tepkisi

Cumhurbaşkanlığı Sarayında Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu üyelerini konuk eden Erdoğan, Hazreti Peygamberin karikatürize edilmesinin kesinlikle ifade özgürlüğü kapsamına girmediğini söyledi. Karikatür provokasyonunu Papa’nın bile lanetlediğini hatırlatan Erdoğan, “Bizde de bazı yayın organları Peygamberimize hakaret içeren yayınları sayfalarına taşıyor. Sen hangi ülkede yaşıyorsun? Bu ülke yeri geldiğinde yüzde 99 Müslüman diyorsun; sen vatandaşı tahrik ediyorsun. Bu tarz hareketlerle ülkenin bütünlüğünü de bozuyorsun. Bu kesinlikle düşünce hürriyeti ile ilgili değildir” dedi.

17-25 ARALIK OPERASYONLARI

Alışılmış bir Cumhurbaşkanlığı görevine talip olmadığını söylediğini kaydeden Erdoğan, “Bu sözümüzde duracak, diğer alanlarla birlikte takip edecek, tüm taraflarla istişarelerimizi yapacak, tespitlerimizi, tekliflerimizi ilgili kurumlarımızla, sorumlu arkadaşlarımızla paylaşacağız demiştik” dedi.

İstişarenin, uyumunun, koordineli şekilde çalışmanın önemini bilen, faydasını görmüş bir geçmişe sahip olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de 12 yıldır hakim olan güven ve istikrarın özellikle bu istikrar ortamının gerisinde kalmalarının mümkün olamayacağını sürekli ifade ettiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki sihirli kelime ifade ettiklerini, birisinin güven, ikincisinin istikrar olduğunu kaydetti.

“YATIRIMCI GELECEĞİNİ GÖREMİYORSA GELİP O ÜLKEDE YATIRIM YAPMAZ”

Güven ve istikrarı gerçekleştirdiklerini ve iki sihirli kelimenin Türkiye’yi buralara taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güvenin olmadığı yerde istikrar olmaz. İstikrarın olmadığı yerde de güçlü bir ekonomi olmaz. Çünkü yatırımcı geleceğini görecek. Eğer yatırımcı geleceğini göremiyorsa gelip o ülkede yatırım yapmaz. Bu bizim içerideki yatırımcımız için de geçerlidir, dışarıdan gelecek yatırımcı için de geçerlidir. Uluslararası iş camiasında bize gittiğimiz zaman ilk sordukları soru şu olmuştur; ‘seçim ne zaman’, şu zaman. Peki koalisyon mu yoksa tek başına iktidar mı gelir?’ Eğer tek başına iktidar durumu yok gibi bir izlenim alırlarsa, ki onlar zaten seçim öncesi kamuoyu araştırmalarını yapıyorlar ve bu kamuoyu araştırmalarını yaptıktan sonra da Türkiye’de ne olur, tek başına bir iktidar mı gelir, yoksa koalisyon mu olur, bunu görüyor. Ona göre Türkiye’deki yatırımı peşinen satın alıyor. Eğer burada hakikaten tek başına iktidar sinyali varsa, ha ben seçimler yapılmadan önce gidip ben o ülkede yatırımını yaparım diyor. 9 seçimde de bunu ben bizzat uluslararası camiada yaşadım. Gittiğim birçok ülkede ABD’den Avrupa ülkelerine hepsi bu sorularla kendileri ile yaptığımız kahvaltılarda, çeşitli karşılıklı görüşmelerde hep bu sorunlarla karşı karşıya kaldık. Çünkü geçmişte siyasi istikrarsızlığı, sosyal sorunların, ekonomideki kırılganlığın milletimize, ülkemize ödettiği bedellerin hep birlikte yaşadık, gördük. Gerçekten de demokrasi ile ekonomi arasında hassas bir ilişki var. Biz bu ilişkiyi kurduk. Daha önce böyle bir ilişki söz konusu değildi. Biri güçlendiğinde, diğeri de güçleniyor. Biri zayıfladığında diğeri de irtifa kaydediyor. Onun için birisi çıksın diğeri çıkmasın diyemezsiniz. Eğer böyle bir iddia içerisindeyseniz aynı geçmişte yaşadıklarımızı yaşarsınız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl içerisinde güven ve istikrarı başardıklarının altını çizerek, ekonomiyle demokrasiyi birlikte yükseltmenin, birlikte ileriye taşımanın hep çabası içinde olduklarını belirtti. Erdoğan, bugün de aynı hassasiyete sahip olduklarını ifade etti.

“AMAÇLARI UĞRUNDA HER ŞEY MEŞRUDUR”

Türkiye’ye yönelik saldırılara bakıldığında bir yandan demokrasinin, onunla birlikte ekonominin hedef alındığını gördüklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu açık gerçeğe rağmen içerideki bazı kesimlerin kendi siyasi veya ekonomik çıkarları uğruna ülkemiz ve milletimiz aleyhindeki kampanyalara destek verdiklerini üzüntüyle müşahede ediyoruz. 17-25 Aralık demokrasiye ve sivil siyasete darbe girişiminden beri paralel yapının ülke içinde ve dışında bu konuda başı çektiğini biliyoruz. Düşünebiliyor musunuz, bu ülkenin vatandaşı olacaksın, bu ülkenin pasaportunu taşıyacaksın, bu ülkede bir STK oluşturacaksın, ondan sonrada gideceksin Avrupa’da, ABD’de, şurada burada Türkiye’nin aleyhinde kampanyalar sürdüreceksin. Bu kampanyalar tamamen yalan yanlış, çünkü bunlarda yalan meşrudur. Bunlarda takiye, gizlenme çok başarılıdır. İleri derecededir, kendilerini çok iyi gizlerler, saklarlar ve yeri geldiği zamanda hangi grubun veya kurumun içerisine gireceklerse orada o kurumun değer verdiği neler varsa bu kendilerine terste düşse onu yaparlar. Çünkü bunların ana ilkesi şudur; amaçları uğrunda her şey meşrudur. Böyle bir anlayışla her şeyi yaparlar. Benim burada anlatmaktan edep edeceğim her şeyi yaparlar. 17-25 Aralık darbe girişimini sadece şahsımla, o dönem başında bulunduğum hükümetle ve partiyle ilişkili hale getirenler yanlış düşünüyorlar, hadiseyi yanlış değerlendiriyorlar. Bu darbe teşebbüsü doğrudan demokrasiye, doğrudan milli iradeye, doğrudan Türkiye’nin geleceğine yapılmıştır. Hedef Türkiye’nin birliğiydi, milletimizin bütünlüğüydü, huzuruydu, istikrarıydı. Beni değil sizleri, sizlerin varlığını hedef almışlardı. Düşünebiliyor musunuz her türlü tehditle haraçlar toplanabiliyordu. Her yerde maliyesinde, yargısında, emniyetinde. Her türlü. Eğer yargıya bir işiniz düşmüşse bu hallin için bunların avukatlar zinciri her türlü işi çevirebiliyordu. Çünkü avukatlık o dönemde hukuk değildi. Neydi? İkili ilişkilerdi. O da nereden geçiyordu, parasal ilişkilerden geçiyordu. Bunu geçmişte başkaları yapıyordu, bu defa da ne yazık ki bu örgüt yapmaya başladı. Bu teşebbüs ortaya koyduğumuz kararlı duruş ve milletimin desteği sayesinde hamdolsun akamete uğradı” şeklinde konuştu.

“TAM AKSİNE MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ BUNLARDA YOK”

Demokrasiye, milli iradeye kast edenlere karşı verilecek mücadelenin diğer tüm çabaların ve diğer tüm hedeflerin önünü açacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bakınız, hani geçenlerde bir operasyon oldu ve bu operasyonu ‘basın özgürlüğüne yönelik’ yapılmış bir operasyon gibi göstermeye gayret ettiler. Halbuki tam aksine bunlar o günlerde adını sıkça duyduğunuz ‘Tahşiye’ adı verilen bir kitapevine ve bu kitapevinin onların ellerindeki belli imkanları alacağını görerek, onların aleyhine köşelerinde yazdıkları yazılar sebebiyle, onların ihbarı üzerine, yani o kitapevi sahiplerinin, onların yazarlarının ki onlarda yazar, köşe yazarı aynı zamanda birçoğunun yazılmış kitabı var ve bu insanlar 17 ay içeride yattılar. Ondan sonra utanmadan, sıkılmadan ne diyorlar, ‘bunlar fikir özgürlüğüne, bunlar düşünce özgürlüğüne, medyaya karşı yapılmış bir operasyondur.’ A’dan Z’ye yalan. Tam aksine medya özgürlüğü bunlarda yok ve bunlar birçok yazarı, çizeri hepsini eğer onlarla örtüşmüyorsa zaten defetmişlerdir. Nitekim onların yanından ayrılıp da, ondan sonra yaptıkları açıklamalarla ortaya çıkan birçok yazarı gördünüz. Şuanda yanlarında olanların birçoğunun da ben biliyorum ki belli imkanlar sağlandığı için oradadırlar veya kendilerine ait bir piyasa olmadığı için orada duruyorlar. Sizlerden içeride ve dışarıda bu konuda çok dikkatli olmanızı, ülkemizin ve milletimizin aleyhindeki bu çalışları karşısında bir güç oluşturmanızı özellikle bekliyorum.”

MERKEZ BANKASI’NA ELEŞTİRİ

Yüksek faizle istenen yatırımın gelmeyeceğini belirten Erdoğan, "Merkez Bankası sağ olsun faiz konusunda hala olduğu yerde duruyor. Uluslararası camiadaki faiz politikasına yakın bir politikayı bizim de uygulamamız lazım. Dünyada herkes faizleri indirirken bizim Merkez Bankamız hala aynı yerde duruyor, inmiyor, neyi bekliyorsun sen? Şimdi Merkez Bankası bağımsızdır diyebilirler, ben de bağımsızım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayız, gerekirse çağırıp kendileriyle bunu konuşacağız, bu iş böyle yürümez. Burada bir şey var. Bizim yatırıma ihtiyacımız var, istihdama, üretime ihtiyacımız var. Şimdi istihdamda bir sıkıntı görünüyor. Yani bir çok batı ülkesiyle mukayese edilmeyecek şekilde iyiyiz de, inelim yüzde 5’e kadar ya, düşelim buralara. Biz geldiğimizde hizmet sektörü felaketti. Ama şimdi yeni alanlar açıldı. Oteller bizim sadece yaz mevsiminde çalışırdı. Ama şimdi dört mevsim otellerimiz çalışır hale geldi. Bu bizim için çok önemli bir atak" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2014’te büyümede yüzde 3’ü yakalamamız bizim için başarı olacaktır" şeklinde konuştu.

İSRAİL YÖNETİMİNİ TOPA TUTTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail yönetimini da topa tutarak, “İsrail yönetimi Gazze’de Filistin’de çoluk çocuk demeden öldürüyorsa ben onu lanetlerim, onu telin ederim. Bazı ülkelerin kalkıp da İsrail yönetiminin avukatlığına soyunması da manidardır. Şunu söyledim. Netanyahu buraya hangi yüzle geldi dedim. Bu ikiyüzlülüktür dedim. Şurada bir kaç ay önce Gazze’de bombalarla orada Gazze’yi yerle bir edeceksin 2 bin 600-2 bin 700 insan ölecek. Fransa’ya gelen bu insanlar, liderler neredesiniz, niye sesiniz çıkmıyor? 350 bin insanın öldüğü Suriye’de nerede insanlık, niye sesiniz çıkmıyor?” dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:51

İLGİLİ HABERLER