Gündem
  • 22.7.2014 01:40

Erdoğan'dan Ekmeleddin şaşkınlığı

Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos ilk tur seçimleri öncesi TV canlı yayınlarına ATV ile start verdi.

Erdoğan, ATV- A Haber ortak yayınında Mehmet Barlas'ın sorularını yanıtladı...

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından bazı satırbaşları:

- Meclis ile Çankaya uyum içinde olmalı

SAYIN GÜL'LE HEMEN HEMEN HİÇ İHTİLAF YAŞAMADIK

- Biz Sayın Ahmet Necdet Sezer'le uyumlu olmaya çalıştık ama birçok konuda sıkıntılar yaşadık. Özgürlükler konusunda önemli sıkıntılar yaşadık. Sayın Gül döneminde bunların hiçbiri yaşanmadı.

- Sayın Gül'le hemen hemen hiç ihtilaf yaşamadık.

- 2015 seçimleri sonunda AK Parti anayasa için yeterli çoğunluğu sağlarsa, milletimiz bu teveccühü gösterirse veya referandum imkanını verirse partimiz yeni anayasayı çıkartacaktır.

BENİM ARZUM BAŞKANLIK SİSTEMİ

- Benim arzum Türkiye'yi başkanlık sistemine geçirmektir. Başkanlık sistemi olmazsa, yarı başkanlık sistemi de olabilir. Tabi partimizin o dönemki yönetimi ne düşünür o da önemli.

BAZI ARKADAŞLARIMIZ BİZE İHANET ETTİ

- Partimizin içinde, üst noktalarda bulunan bazı arkadaşlara birileri farklı makamlar teklif ettiler, o arkadaşlar bize ihanet etti. Bakın şimdi onları kimse hatırlamıyor. Bizimle ters düşenler tükendi. Halkın teveccühünü kazandıktan sonra bazıları düşünüyorlar ki "ben beklediğim yere niye gelmeyeyim".

- Bu hareket bir davadır. Bu davaya gönül verenler, ihanet içerisine giremezler. Girmemeliler.

ÜÇ DÖNEM KURALI KALDIRILMAMALI ÇÜNKÜ...

- Üç dönem kuralı koyduk ki, sürekli hücreleri yenilenen bir yapılanma olsun. 3. dönemde ara verdikten sonra geri gelebiliyorsa yine gelsin. Bu mümkün. Ama üç dönemini dolduran bazı arkadaşlar tahriklere uğruyor.

- Üç dönem kuralı değiştirilebilir. Ama yaptığımız araştırmalara göre delegelerimizin büyük çoğunluğu bu kuralın kalmasını istiyor. Çünkü bu üç dönem kuralının halka verdiği bir mesaj var. Parti içinde belli yerlere gelenler bu yerlere çakılıp kalmayacak.

- Biz üç dönemi getirirken, hedefimizde seçilme yaşını aşağı çekmek vardı. Nihai hedefimiz seçilme hakkını 18 yaşa indirmek. Seçmek, seçilmekten daha zordur. Seçme hakkını verdiğine niye seçilme hakkını da vermiyorsun?

- Geçenlerde MHP'li bir zat, sağına soluna iki genç aldı. Parlementoyu çoluk çocuğa mı bırakacağız dedi.

SEÇİLİRSEM GÖREVİM 28 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR

- İlk turda seçilirsem, parti genel başkanlığını hemen bırakmıyorum. 28 Ağustos'ta görevim başlıyor. Bu durumda parti olağanüstü genel kurul kararı alabilir. O andan itibaren anketler yapılır, istişareler yapılır, partinin başına gelecek arkadaşımız netleşir. Benim anket metodum önemlidir.

ERKEN SEÇİM ÜLKE İÇİN ZARARDIR

- Erken seçim kararı alınması ülke için zarardır. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra genel seçime 10 ay kalıyor. O dönemde bir de bütçe süreci var. Mali disipline zarar vermeden bütçenin yapılması gerekiyor. Kaldı ki burada bir koalisyon hükümeti yok. Oturmuş bir hükümet var.

- Yeni Başbakan kabinede değişiklik yapacaksa yapar, ve partisini seçime götürür. Bu döneme bir ara dönem olarak bakılabilir. 2015 seçiminden bu kadroyla başarılı bir şekilde çıkılırsa, sonraki dönemle ilgili durum hakkında ipuçları elde edilmiş olur.

SİVAS'IN ÖTESİNDE İKİ PARTİ VAR

- Sivas'ın ötesinde iki parti var. Birincisi biziz, diğeri de zaten malum. Kılıçdaroğlu Hakkari'de bir miting yaptı, bir tane Türk Bayrağı dalgalandıramadı.

- Geçenlerde Diyarbakır'a gitti, salon toplantısı yaptı. Çık Diyarbakır meydanında miting yap.

EKMEL BEY'İN İSMİ AÇIKLANINCA ŞAŞIRDIM, AMA SEVİNDİM DE

- Ekmeleddin İhsanoğlu ismi açıklandığında şaşırdım. Beklemiyordum doğrusu. Ama onun ismi açıklanınca sevindim.

- Ekmel Bey'in onların adayı olması mümkün değil. Çünkü Ekmel Bey'in babası CHP'nin zulmünden kaçmak zorunda kalmıştır.

DAHA ÖNCE O KABİRLERİ ZİYARET ETTİYSE TAMAM...

- Mezar ziyaretleri eski Türkiye'nin figürleridir. Bir mesaj vereceksen, Anıtkabir'i ziyaret et, Özal'ın kabrini ziyaret et, Menderes'in kabrini ziyaret et. Bunların akıl hocaları var. Söylüyorlar, ziyarete gidiyor.

- Vatandaş istismarı artık çok iyi anlıyor. Daha önce bu kabirleri ziyaret ettiysen tamam. Seçime dayalı olarak bu ziyaretleri yapmak, bunlar çok hoş şeyler değil. Millet bunları görüyor.

CAMİ ÇIKIŞINDA İNSANLARI BOMBALADILAR

-Benim Esed ile ileri derecede dostluğum vardı. Bu zulümler olmasaydı dostluk sürerdi. Kendisine elemanları gönderdik. Herşeyi tartıştık. Ahmet bey 6 saat kendisiyle görüştü. Bir ramazan akşamı idi yarın cuma bir talimat verin bombalar bitsin dedim. Ertesi gün, cami çıkışında insanları bombaladılar. O günden bugüne süreç farklı şekilde gelişti.

- Sisi konusuna gelince, Sisi Mursi'nin Milli Savunma Bakanı idi. Mursi ile görüşmede resmi elbiselerle onun yanında idi. Sünnilikse mesele Mürsi sünni. Demokrasi diyenler demokrasiyi katlediyorlar. Veya güdümlü demokrasiden yanalar.

- Ben bu yüzden Obama'yı Mısır, Suriye Irak meselesinde anlamıyorum. Biden ile bu konuyu görüşüyorum. Ben adalet bekliyorum. Putin ile görüşüyorum. Putin ile de ABD'nin arası açık. Ukrayna'da gelişmeler malum. Ukrayna'nın lideri ile temaslar kurduk. Sorunu nasıl çözeriz arayışındayız.

GEZİ'DE ASIL KIRILMA NOKTASI ATATÜRK HAVALİMANI OLDU

- Gezi'de, yakın çevremdeki arkadaşlarımın "yıkıldık, gidiyoruz" düşüncesine girdiklerini zannetmiyorum. Ama benim o süreçte bir yurtdışı seyahatim oldu. Arkdaşlardan bazıları "ya bu geziyi iptal etsek" diyenler oldu. İptal etmedik.

- Yurtdışı dönüşümde, Atatürk Havalimanı'nda büyük bir kalabalık karşılamaya geldiğinde, orası bir kırılma noktası oldu. Böylece, Türkiye'nin sadece o Gezi'de toplanan insanlardan ibaret olmadığı ortaya çıktı.

KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARTTIĞIMIZDA O ŞAHIS BULUNDUĞU YERDE ARTIK DURAMAYACAKTIR

- Paralel yapı, paralel yargı, ulusal güvenliği tehdit eder hale gelmiştir. Bu tehdit karşısında bununla mücadele etmek sadece benim görevim değil.

- Dershane olayında irine toplu iğneyi dokundurduk, orada irin patladı. Şimdi ise temizlik aşamasındayız.

- Amerika'nın Gülen konusunda tavır almasını bekliyorum. Obama'ya bunu söyledim. Bir kırmızı bülten çıkardığımız andan itibaren, şu anda bulunduğu yerde duramayacaktır. Bununla ilgili kararlılığımızı sürdüreceğiz.

BİRÇOĞU YURTDIŞINA KAÇMAYA BAŞLADI

- Türkiye'de bulunanların birçoğu kaçmaya başladı. Mesela benim böcek olayında adı geçenlerden bir tanesi kaçmış. Tabi mahkeme yurtdışına çıkış yasağı koymadığı için kaçmış.

BEDELLİ ASKERLİKLE İLGİLİ GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPARIZ

- Bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları yaparız. Zaman zaman bunu Genelkurmay Başkanımızla görüştüğümüz de oldu. Bizim ordumuz yarı profesyonel durumunda.

- Bugün asker sayımız jandarmayı da kattığımızda rakam ciddi boyutlarda. Tam profesyonel orduya gidince ne kadar asker gerek 300-400 bin mi o sayıda asker var. Ama asker sadece askeri eğitimle sınırlı değil.

MİT BAŞBAKAN'A BAĞLI AMA CUMHURBAŞKANI'NDAN KOPUK DEĞİL

- MİT Başbakan'a bağlı, ama Cumhurbaşkanı'ndan kopuk değil. MİT, Cumhurbaşkanı'na istenen her bilgiyi verir. Ben sizinle bilgi paylaşmıyorum diyemez.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:08

İLGİLİ HABERLER