Gündem
  • 28.5.2015 12:30

Erdoğan'ın meydana inmesi AK Parti'ye ne getirdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'nin seçim kampanyasına el atmasının altından partinin anketlerde ilk kez yüzde 40'ın altını görmesi ve teşkilatın morallerinin bozuk olduğunu gösteren saha raporu çıktı. AKP'lilere göre Erdoğan'ın devreye girmesiyle oylarında 2-3 puanlık bir artış yaşandı.

AKP, 7 Haziran için yeni hedefini yüzde 45 oy ve HDP'nin baraj altında kalması olarak belirledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Seçim meydanlarında rehavet var” diyerek Ak Parti kampanyasına el atmasının altından, AK Parti teşkilatında morallerin bozuk olduğuna ilişkin saha raporu
ve partinin anketlerde ilk kez yüzde 40’ın altını görmesi çıktı.

Yüzde 41-43 bandında olduğunu tespit eden AK Parti, 7 Haziran hedefini yüzde 45 oy ve HDP’nin baraj altında kalması olarak belirledi.

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül'ün haberine göre, muhalefetin şimşeklerini üzerine çeken Erdoğan’ın günde birkaç mitingle kampanya yürütmesi, AKP kulislerinde de en hararetli tartışma konusu. Erdoğan’ın “Anayasayı ihlal” eleştirilerine aldırmaksızın tüm ağırlığıyla kampanyaya asılmasının iki nedeni bulunuyor.

Erdoğan’ı sahaya indiren gelişmenin ilki, partinin düzenli olarak yaptırdığı anketlerde görülen kötü tablo oldu. Muhalefet liderleriyle birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu da mitinglere başladıktan sonra gelen anketler, AK Parti’de alarm zillerini çaldırdı. Parti, kendi yaptırdığı anketlerde, yüzde 39 oy aldığı 2009’daki yerel seçimlerden sonra ilk kez yüzde 40’ın altına indi. AK Parti’nin yüzde 39’a düştüğünü gösteren anketler, CHP ve MHP’nin yükselişte olduklarını ama asıl olarak HDP’nin yüzde 10 barajını rahatlıkla aştığını ortaya koydu.

Anketlerde görülen düşüş üzerine Erdoğan da kampanyaya el koydu.

Erdoğan’ın günde iki mitingle sahaya inmesinin sonuçları da AKP’de yakından izlenerek değerlendiriliyor. Partide, Erdoğan’ın mitingleriyle oyların partiden gidişini durdurmaya başladığı tespiti yapıldı. AKP’lilere göre Erdoğan, iki haftalık süreçte partiden oyların gidişini durdurdu ve giden oyların yaklaşık yüzde 3’ünü geri döndürdü. AKP’de Erdoğan’ın sahaya inmesinin ardından yapılan anketler çerçevesinde partinin şu andaki oyu için “yüzde 41-43 bandı” tahmini yapılıyor.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:11

İLGİLİ HABERLER