Gündem
  • 18.12.2018 16:17

Faaliyet raporu hazırlamanın zorunluğu ve avantajları

Her limited, anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin belli bir çalışma stili vardır ve her şirket, yeni döneme girildiğinde daha fazla iş hacmini oluşturmak için geçmiş dönemdeki finansal durumlar başta olmak üzere şirketin işleyişini göz önünde tutar. Şirketlerde yönetim kurulu adı altında oluşturulan kurul, şirketin daha sağlıklı şekilde büyümesi için gerekli çalışmalar yapar ve bu işin bir parçası olarak çalışan CEO’lar, şirketin büyümesi için gerekli fikir alışverişlerini yönetim kurulu ile paylaşırlar. Tabi bunları yaparken de gerek rekabet ettikleri firmaları gözlemleyerek, gerek iş akışını test ve analizlerden geçirerek, gerek işi yürüten personellerin çalışma ritimlerini göz önünde bulundurarak hazırlarlar. Tüm bunlar, şirketin daha ileri adımlar atmasını sağlamak ve iş hacmini arttırmak amacıyla yapılmaktadır. Bir de yasal olarak tüm bunlara benzer bir şekilde hazırlanması gereken yıllık faaliyet raporu bulunmaktadır. Faaliyet raporu, Türk Ticaret Kanunu’nun 327. maddesi uyarınca yukarıda zikredilen şirket tipleri, belediyeler ve kamu kurumlarınca hazırlanması zorunlu olan bir rapordur. Şirketlerin gerçek anlamda büyüme sağlayabilmesi için bazen kredilere bazen de farklı konularda yatırımcı desteğine ihtiyaç duyulur. Raporun hazırlanmasındaki ana neden de tam olarak budur. Potansiyel yatırımcılar, yatırımcılar, finansal analistler, müşteriler, tedarikçiler, kredi sağlayıcılar veya çalışanların şirket hakkında gerçek bilgilere ulaşabilmeleri, şirketin daha fazla büyüme sağlamasında büyük bir etkiye sahiptir ve raporun en büyük faydası da bu tür alanlarda kendini göstermektedir.

Şirketin büyümesinde faaliyet raporunun etkisi

Bir şirketin işleyişini anlamak için şirkete yapılan kısa ziyaretler veya uzaktan uzağa incelemeler tek başına yeterli değildir. Örneğin büyük bir sermayedardan bir şirketin destek alabilmesi için iş alanında ciddiyetini kanıtlaması gerek veya hisse senedi olarak şirketin satılan hisseleri varsa yatırımcıların bunu görebilmeleri ve güvenebilmeleri gerekmektedir. Günümüzün büyük şirketleri olarak adlandırılan ve iş potansiyeli bakımından dünya sıralamasına girmeye aday olan tüm şirketler, hisse senetleri üzerinde çalışırlar ve bu çalışmalar sayesinde şirketlerinin ilerleyen dönemlerde daha aktif bir hale gelmesini başarırlar. İşte faaliyet raporu hazırlanmasının en büyük nedeni de dışarıdan gelecek olan destekler, yatırım teşviklerinin artması gibi şirket menfaatine olabilecek gelişmelerden yararlanmaktır. Tabi ki rapor hazırlanırken doğru bilgileri sunmak kadar raporun anlaşılır bir dille yazılması da son derece önemlidir. Günümüzde yıllık faaliyet raporu hazırlama alanında hizmet veren firmaların kurulmasının nedeni de budur. Çünkü bir şirkette her ne kadar basın danışmanından CEO’ya kadar, metin hazırlayan personellerden finansal işlerle alakalı olan personeller bulunsa da şirketin işleyişini metne dökmek ve bunu sunmak ciddi anlamda bir tecrübe gerektirmektedir. Bu yüzden de bu alanda hizmet veren kurumlar çok fazlasıyla tercih edilmektedir. Yani rapor hazırlama işini kendi başına bir şirketin yapmasındansa bu işte uzman olan bir firmadan destek alması daha doğru olacaktır.

Faaliyet raporu nasıl hazırlanır?

Faaliyet raporu, biten iş döneminin sonunda şirketin tüm finansal, vizyonu, gidişatı, çalışmaları gibi ince detayları metne dökülerek hazırlanır. Burada dikkat edilmesi gereken en büyük detay, raporun açıklayıcı bilgilerle hazırlanmasıdır. Çünkü dışarıdan şirkete yatırım yapmak isteyen sermayedarlar, şirkete kredi vermek isteyen bankalar ve finansal anlamda destek olmak isteyen diğer tüm taraflar, şirketin hazırladığı faaliyet raporu ile hareket ederler ve verecekleri desteği de buna göre belirler. Bu alanda 24 yıllık tecrübeye sahip olan firmamız ile görüşme sağlayarak şirketiniz için gerekli olan raporun hazırlanması konusunda destek alabilirsiniz.

https://www.finarkurumsal.com/faaliyet-raporu/

Güncellenme Tarihi : 18.12.2018 16:18

İLGİLİ HABERLER