Gündem
  • 30.1.2008 09:45

GATA'YA TÜRBAN GİREBİLİR!

AKP ve MHP'nin türbanda uzlaşması, "Türbanlılar orduevlerine girebilecek mi" sorusunu gündeme taşıdı. Mevcut uygulamaya göre, Genelkurmay Başkanlığı, türban takanların orduevine girmesine izin vermiyor.
Orduevleri, askeri gazinolar ve sosyal tesislerden nasıl faydalanılacağı, Milli Savunma Bakanlığı'nca yayımlanan bir yönetmelikle düzenleniyor.

Yaşlılara sakal ve eşarp

Yönetmeliğin, 11. maddesinde, "Tesislere giriş, giriş kartları, kıyafet, emniyet, tesislerden istifade, tertip, düzen ve hizmet esasları, Genelkurmay Başkanlığı'nca verilen emir ve talimatlara göre yürütülür" deniliyor.
Genelkurmay Başkanlığı'nın bu yönetmelik uyarınca yayımladığı emre göre, "Sakallı, cübbeli, sarıklı, takkeli, türbanlı ve benzeri çağdaş olmayan kılık kıyafette olanlar, günlük sakal tıraşı olmamış, ütüsüz ve kirli elbiselerle gelenler" tesislere giremiyor. "Yaşının ilerlemesi nedeniyle sade bir sakal bırakanlar" ile "yaşlı bayanlardan yüzü açık olacak şekilde eşarp takanlar"ın tesislere girişine izin veriliyor.
Anayasa'nın 10. maddesinde yapılması planlanan değişiklik, "kamu hizmetlerinden yararlanılmasını" düzenliyor. Yetkililer, orduevlerinin TSK personeline yönelik özel hizmet veren tesisler olduğunu, teklifin orduevlerinin durumunu değiştirmeyeceğini savundu.

GATA'ya türban girebilir

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) gibi askeri hastanelerden belli bir kontenjan dahilinde siviller de yararlanabiliyor.
Askeri hastanede yatanların refakatçileri veya ziyaretçileri mevcut uygulamada eşarp takarak hastaneye girebiliyor ancak türbanlılara izin verilmiyor.
Hastaneler kamu hizmeti verdiğinden, değişikliğin ardından türbanlıların GATA'ya girmesinin önünün açılabileceği belirtiliyor.

Harp okullarına 132. madde engeli

AKP ve MHP'nin üzerinde uzlaştıkları teklif, harp okulları, astsubay hazırlama okulları ve polis akademilerini kapsam dışında bırakıyor. Anayasa'nın 42. maddesinde yapılması öngörülen değişiklikte, "Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz" deniliyor. Anayasa'nın 132. maddesinde, "Yükseköğretim kurumlarından özel hükümlere tabi olanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumları özel kanunların hükümlerine tabidir" ifadesi yer alıyor. Bu hükme göre yapılan düzenlemelerde, söz konusu okullarda okumak isteyen adayların 'giriş şartlarını' sağlaması isteniyor. Türbanlı - başörtülü adayların başvuruları, giriş şartlarını sağlamadığı için kabul edilmiyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:05

İLGİLİ HABERLER