Gündem
  • 20.4.2015 02:25

Gazi Üniversitesi PARALEL'in merkez üssü mü oldu

Üniversitesinin açıklamasında iddialarla ilgili somut bilgi ve belge verilemezken sadece bunların iftira oludğu belirtildi.
İşte Sabah Gazetesi'nin konuyla ilgili haberi

Paralal Yapı üssüne dönen Gazi Üniversitesi'nin rektörü Prof. Süleyman Büyükberber, SABAH'a iftiralarla cevap verebildi Rektör, SABAH'ın iddialarını senatonun gündemine getirdi. İddiaları çürütemeyince de çalakalem açıklamalara sığındı

Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden Ankara Gazi Üniversitesi'ni Paralel Yapı'nın çiftliği haline getiren Rektör Süleyman Büyükberber, savcılık dosyasına giren hakkındaki iddialara yanıt veremedi, çareyi SABAH'a saldırmakta buldu. SABAH'ta çıkan haberler üzerine paniğe kapılan Prof. Dr. Büyükberber, konuyu üniversite senato gündemine getirdi. Senato da "Kamuoyuna Açık Mektup" başlığı ile bir metin yayınlamasına karar verdi. Metinde, üniversitenin adeta Paralel Yapı'nın istihbarat üssüne dönüştürmesiyle ilgili hiçbir iddiaya yanıt verilemedi, çalakalem iftiralarla SABAH'a saldırıldı. İşti o iftiralar ve SABAH'ın verdiği yanıtlar:

İDDİA: Gazi Üniversitesi'nin kimliğini yıpratmaya yönelik, bilgi ve belgeye dayanmayan, üniversitemizin yöneticilerinin kişilik haklarını yok sayan mesnetsiz haber ve yorumlara yer verilmiştir.
CEVAP: Haberlerin hepsi belgeli... Ayrıca yazılan haberlerin kaynağı ilgili haberlerde açıkça belirtildi. Üstelik bu iddialar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda Anayasal Suçlarla Mücadele Bürosu'nda yürütülen Paralel Yapı Örgütü'ne ilişkin soruşturma dosyasında da yer alıyor.
İDDİA: Tekzip metinleri defaten yollanmasına rağmen gazetenin tavrında değişiklik olmaması manidardır.
CEVAP: Gazi Üniversitesi'nde Paralel Yapılanmayla ilgili haberlerle ilgili şu ana kadar tekzip mahiyetinde mahkemelerden çıkmış karar yok.
İDDİA: Üniversitemizde her hangi bir kadrolaşma faaliyetlerine imkân ve fırsat verilmemiş, akademik atama ve yükselme kriterleri oluşturularak liyakat esasları getirilmiştir.
CEVAP: Açıklamanın gülümseten detaylarından biri de bu nokta. Çünkü Süleyman Büyükberber, 430 kişilik kadrosu bulunan Tıp Fakültesi'ne YÖK'ten 247 kişilik kadro isteyerek, kadrolaşma talebinde tarihe geçti. Üniversite içerisinde yıllardır kadro bekleyen öğretim üyeleri dururken isme özel kadrolarla dışarıdan atamalar yapıldığı resmen belgelendi. Yönetimin 'isme özel' kadrolaşma talepleri noter tasdikli tutanaklara geçti. Üniversitenin kurul ve koordinatörlük görevlerine, dışarıdan atanan öğretim üyeleri getirilerek kadrolaşma alenileştirildi. YÖK, Gazi Üniversitesi'nin Paralel kadrolaşma faaliyetlerinden dolayı üniversitenin kadro taleplerini askıya aldı.
İDDİA: Üniversitemizde her türden Paralel Yapılanmaya asla izin verilmemekte, devletimizin diğer kurumlarıyla eşgüdümle hareket edilerek Paralel Yapılanmayla mücadele edilmektedir.
CEVAP: Üniversite yönetimi Paralel Yapı ile mücadele etmek bir yana, Paralel Yapı'ya mensup olduğu için kamudan çıkarılan isimlere kapılarını açtı. Bilgi işlem dairesinde mevcut çalışanlar işten çıkarıldı. Yerlerine, emniyetten emekli bir istihbaratçı ile TÜBİTAK'tan, kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili oldukları gerekçesiyle kovulan uzmanlar alındı. Profesörlerle aynı maaşlarla işe başlatılan bu isimlerin üniversitenin bilgisayar sunucuları üzerinde yaptığı usulsüz işlemler TBMM'de soru önergesine konu oldu. Üniversite yönetimi Paralel kadrolaşmada bunlarla da yetinmedi, ABD'de 15 yıldır ticaret yapan Paralel Yapı'nın en büyük finansörlerinden, örgüt tarafından 'büyük himmetçi' ödülü verilen Turgay Polat'a da kıyak danışmanlık sunuldu. Rektör bununla ilgili haberimize de herhangi bir açıklama getiremedi.
İDDİA: Bir gazetede oluşturulmaya çalışılan üniversitemizle ilgili asılsız iddia ve ithamlar üniversitemizin imkânlarından şahsi menfaat sağlamaya çalışan kişi veya kişilerin gerçekle ilgisi olmayan kurgusundan ibarettir. Haksız çıkar odaklarının kurulu düzenlerinin bozulmaması için gerçeklerle bağdaşmayan bilgilerle kamuoyunun yönlendirilmeye çalışılması ahlaksızlıktır.
CEVAP: Rektör Büyükberber ve Senato'daki yandaşlarının SABAH'ın belgeli haberlerine verebildiği tek yanıt iftira oldu. Üniversite yönetimi, üniversite imkânlarından şahsi menfaat sağlamaya çalışan kişilerin kim olduğunu derhal açıklamazsa bu isimleri mahkemede açıklamak durumunda kalacaktır ve asıl ahlaksızlık budur.

ERDOĞAN, FAHRİ DOKTORAYI NEDEN KABUL ETMEDİ?
Oybirliği ile değil oy çokluğu ile alınan üniversite senatosunun kararıyla yayımlanan metinden bir örnek daha: İDDİA: Asılsız haberlerde, cumhurbaşkanlığı makamının zikredilmesinin Cumhurbaşkanımızın manevi şahsına yönelik yakışıksız bir tavır olarak telakki ediyoruz.
CEVAP: Üniversite yönetimi, açıklamasında cumhurbaşkanlığına atıf yaparak, Paralel Yapıyla olan yakın ilişkisini gizlemeye çalışabilir. Ancak bu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, üniversitenin kendisine vermeye çalıştığı fahri doktora unvanını reddettiği gerçeğini değiştirmez.

YANIT NEREDE?
SABAH'ın manşetten defalarca duyurduğu Gazi Üniversitesi'nde Paralel Yapılanma haberlerine, ne rektör Büyükberber ne de senatonun metninde dişe dokunur tek bir açıklama getirilemedi. Ortaya hiçbir belge de koyamadılar.

SABAH GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:57

İLGİLİ HABERLER