Gündem
  • 28.6.2015 11:29

Genelkurmay'ın 4 Suriye çekincesi...

Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmeleri uzun zamandır yakından takip eden Ankara, endişe verici bulduğu gelişmeler için yaptığı güvenlik zirvelerinde hem mevcut durumu hem de gelecekteki muhtemel senaryoları masaya yatırıyordu. Ankara, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olmakla birlikte, sınırdaki gelişmelerin bir 'ulusal güvenlik sorunu' haline dönüşmemesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı. Ulusal güvenliğe herhangi bir tehdit olması halinde gereken tüm önlemlerin alınması konusunda da ortak mutabakat çıktı. Hükümetin TSK'ya yetkiyi bu çerçevede verdiği belirtiliyor.
Bu çerçevede Cerablus ve batıya doğru 110 km'lik hat üzerinde TSK'nın hakimiyet kurması planlandı. Sınır güvenliğini sağlayan Kara Kuvvetleri'nin bölgede tedbirlerini artırdığı, daha önceden gelen istihbarat raporları doğrultusunda zafiyet yaşanmaması amacıyla bölgeye yeteri kadar birlik kaydırıldığı öğrenildi. Hükümetin Suriye'ye girmesi için TSK'ya yetki verdiği iddiasına karşılık resmi bir yalanlama olmazken üst düzey bir askeri kaynak, “Hükümet bize böyle yetkileri zaman zaman verir. Ama şimdi bu yetkinin verilip verilmediğini ne doğrularım ne de yalanlarım” değerlendirmesini yaptı.

İŞTE O ÇEKİNCELER
Fakat söz konusu yetkiye karşılık askerin bazı çekincelerinin olduğu da ifade ediliyor. Askerin çekinceleri şöyle sıralanıyor:
- Bu hattın doğrudan güvenli hale getirilmesi, uluslararası hukuk açısından sorun. Bir başka ülkenin toprağına müdahale anlamına geliyor. Bu eğer koalisyonla yapılamıyorsa, Şam yönetiminin oluru ile olur.
- Bölgede İran, Irak, Rusya ve İsrail'in varlığı unutmamalı.
- ABD farklı anlatsa da bir Kürt koridoru oluşuyor. Bu durum ABD ile ilişkileri de etkileyebilir.
- Kürt koridorunun güvenli hat ile kesilmesi, dışarıda PYD içeride PKK sorununu farklı bir boyuta taşır.

İRAN CERABLUS'A GİRİŞE KARŞI
Öte yandan Cerablus'a girmesi için TSK'ya yetki verildiği iddialarına yönelik İran cephesinden negatif mesajlar geldi. İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, “BM'ye üye olan bir ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal etmek Türkiye'nin barış sağlama kapasitesini yok edecektir” diye konuştu.
Buket Güven - TÜRKİYE

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:38

İLGİLİ HABERLER