Gündem
  • 20.5.2006 13:03

GLOCK TABANCALAR IRAK'TAN

KONYA - Son dönemde iki önemli olayda kullanılması nedeniyle Türkiye gündemine gelen Glock marka silahların ülkeye Irak'tan kaçak yollarla girdiği bildirildi.
     Emniyet yetkilerinden alınan bilgiye göre, Danıştay 2. Dairesine düzenlenen saldırı ile Trabzon'da bir rahibin öldürülmesi olaylarında kullanılan 9 mm çapındaki ''hayalet tabanca'' olarak adlandırılan Glock marka tabancalar bilinenin aksine x-ray cihazlarından geçerken fark ediliyor.
     Yapımında plastik ve türevlerinin kullanıldığı silahın horoz ve tetik gibi parçalarının metalden yapılması nedeniyle bu tür kontrollerden fark edilmeden geçmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.
     Türkiye'de ilk kez yaklaşık 1.5 yıl kadar önce ele geçirildiği ifade edilen Glock'lar bazı özellikleri bulunuyor. Kaliteli olarak nitelendirilen bu tabancalar, tutukluk yapma riskinin düşüklüğü ve plastik kullanımı nedeniyle hafif olması gibi özelliklere sahip.
     Türkiye'ye yasadışı yollardan ilk girdiği dönemlerde 500-600 YTL gibi fiyatlardan satılmaya başlanan tabancanın x-ray cihazları tarafından fark edilemediği söylentilerinin de etkisiyle silaha olan taleple birlikte fiyatının 10-15 kat arttığı öne sürülüyor.
     İsmini üreticisi Avusturyalı mühendis Gaston Glock'dan alan silahın bilinen tek üreticisinin bu ülke olduğu belirtiliyor. Irak'ın işgalinden sonra ABD tarafından bu ülkeye getirildiği öne sürülen Glock'lardan bu ülkedeki güvenlik güçlerine dağıtıldığı ve oradan da silah kaçakçıları aracılığıyla Türkiye sokulduğu iddia ediliyor.
     Son 1.5 yıl içinde çeşitli tarihlerde polis tarafından düzenlenen operasyonlarda Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep gibi Güneydoğu illerinin yanı sıra İzmit ve Manisa'da da bu silahlardan ele geçirildi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:20

İLGİLİ HABERLER