Gündem
  • 20.5.2018 06:24

HDP'de büyük kıyım! Öcalan ve Leyla Zana'ya şok!

PKK'nın siyasi kanadı HDP'de, yeni dönemde kadronun neredeyse tamamının değişeceği, şu anki vekillerden sadece 12'sinin yeniden listeye gireceği belirtildi. Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın akrabası Dilek Öcalan ve partinin sembolü haline gelmiş Leyla Zana'nın dahi listeye alınmayacağı öne sürüldü.

Terör destekçisi HDP’nin 27. dönem için milletvekili adayı belirleme çalışmaları sürerken, listelerin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edileceği 21 Mayıs tarihinde yapılacak Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında aday listesine son şekli verilecek.

59 VEKİLDEN SADECE 12'Sİ

Parti içinde 27. dönem milletvekili aday listesinde mevcut milletvekillerinin çoğunun tekrar aday gösterilmeyeceği dile getiriliyor. HDP’li milletvekillerinin 26. dönem boyunca yıpratıldığı, yeni dönemde kan değişimine ihtiyaç olduğu vurgulanırken partili kaynaklar HDP’nin 1 Kasım’da parlamentoya giren 59 milletvekilinden en fazla 8 ya da 12’sinin tekrar aday gösterileceğini söylüyor.

YASAKLI OLANLAR ADAY GÖSTERİLMEYECEK

Aldıkları ceza dolayısıyla siyasi yasaklı hale gelen Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Besime Konca, Ferhat Encü, İbrahim Ayhan, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir, Selma Irmak, Abdullah Zeydan ve Dilek Öcalan'ın 27. dönem için aday gösterilmeyeceği öne sürüldü.

CEZASI ONANMAYANLARIN DURUMU?

Yerel mahkemeler tarafından ceza verilen ancak bu karar kesinleşmeyen Çağlar Demirel ve Gülser Yıldırım’ın da aday olmayacağı, İdris Baluken’in durumunun ise listeler YSK’ye teslim edilmeden hemen önce belirleneceği ifade ediliyor.

ZANA, TÜRK VE FIRAT'A SAĞLIK ENGELİ

Kürt siyasi hareketinin simge isimlerinden Leyla Zana, Ahmet Türk gibi isimler ile Dengir Mir Mehmet Fırat’ın da sağlık sorunları nedeniyle aday olmayacağı ifade ediliyor.

KİMLER TEKRAR ADAY OLUYOR?

Mevcut milletvekilleri arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın yanı sıra HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, milletvekilleri Alican Önlü, Berdan Öztürk, Nimetullah Erdoğmuş, Hişyar Özsoy, Mithat Sancar, Garo Paylan ve Hüda Kaya gibi isimlerin tekrar aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

SIRRI DA ADAY OLMAK İSTEMİYOR

Aday olmak istemeyen Sırrı Süreyya Önder’in ikna edilmeye çalışıldığı belirtiliyor. HDP’nin oy deposu olan Diyarbakır birinci sıradan tutuklu durumdaki DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in aday gösterileceği ifade ediliyor.

LİSTEYE GİRECEK İSİMLER KİMLER?

Sözde gazeteci Ahmet Şık’ın yanı sıra, Veli Saçılık, Erkan Baş, eski İnsan Hakları Derneği Başkan Yardımcısı Raci Bilici ve doktor Selçuk Mızrıklı’nın da aday olması bekleniyor. Eski Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık’ın çok büyük olasılıkla Muş’tan aday gösterilebileceği, 7 Haziran’da seçilen ancak 1 Kasım’da parlamento dışında kalan isimlerin de listede yer alacağı ifade ediliyor. Bu kapsamda HDP Eş Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, Turgut Öker, Rıdvan Turan gibi isimlerin de aday olması bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 20.5.2018 10:36

İLGİLİ HABERLER