Gündem
  • 24.6.2016 09:16

Hendek açan belediyenin yönetimine vali bakacak

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın, terör örgütüne destek sağladığı tespit edilen belediyelerle ilgili çıkışlarının ardından gözler yapılacak düzenlemeye odaklandı. Üzerinde son çalışmalar yapılan düzenleme, teröre desteği tespit edilen belediye başkanlarının hemen görevden el çektirilerek yerlerine merkezden bir ismin görevlendirilmesini içeriyor. Standartlara uygun hizmet sunmayan belediye başkanları konusunda da, önce uyarıda bulunulması, gereği yapılmıyorsa, valiliklerin sorumluluğu üstlenerek hizmetleri yerine getirmesini içeren bir düzenleme planlanıyor. Terörle mücadele kapsamında, yerel yönetimlerin faaliyetlerini de yakından izleyen devletin ilgili birimleri, gerekli inceleme ve soruşturmalarla örgüte destek veren belediyeleri birer birer tespit ediyor. Bu çalışma üç koldan yürüyor:

İçişleri Bakanlığı, yerel yönetimlerin faaliyetlerini denetlerken, hizmetlerin nasıl verildiğini, belediye kadrolarına teröristlerin ve terör yandaşlarının alınıp alınmadığını tespit etme çalışıyor.
Maliye Bakanlığı müfettişleri ise, belediyelerin bütçelerini nasıl harcadığına ilişkin inceleme yürütüyor. MASAK’ın da, mali kaynaklarla ilgili hassas bir çalışmayı sürdürdüğü ifade ediliyor. Başbakanlık da, bakanlar ve Teftiş Kurulu’nun desteğiyle yürütülen çalışmaları üst noktada koordine ediyor.

İKİ KOLDAN DOKUNULACAK
Teröre belediyelerden sağlanan desteğin kesilmesi ve sorumluların yargı önüne çıkarılması için de iki koldan adım atılacak. Belediye Yasası’ndaki ilgili değişikliğin Meclis tatile girmeden yasalaştırılması planlanıyor. Üzerinde son rötuşları yapılan ve hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında da değerlendirilen değişiklik ise iki koldan sorumlu belediyelere dokunmayı içeriyor.

STANDARDA UYULMUYORSA
Yeni düzenlemeyle, hizmet götürmeyen belediyeler önce uyarılacak. Ödenekleri sağlıklı kullanmayan belediyeler, hizmet konusunda ihtar edilerek süre tanınacak. Standartlar ışığında çalışmalarını yapmayan ve verilen süreye karşın hizmet götürmeyen belediyenin görevi konusunda bu kez o ilin valiliği devreye girecek. Valilik, belediye ve kamu imkanlarını da kullanarak, hızla gerekli hizmetin verilmesini sağlayacak. Yapılan işlerin bedeli de, belediyenin İller Bankası’ndaki hesabından kesilmiş olacak. Mevcut sistemde, yargı süreci de işin içine girdiğinden, bu işlemler sonuçlanıncaya kadar hizmetlerde aksamalar olabiliyor.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA
2. önemli adım da, teröre destek verdiği belirlenen belediye başkanlarıyla ilgili olacak. Suçu sabit olduğu belirlenen başkanlar hızla görevden alınacak ve yargı süreci işletilecek. Onun yerine, Valiliklerin de tekliflerine bakılarak, İçişleri Bakanlığı tarafından atama yapılacak. Büyükşehir ve illerde bu görevlendirmeyi Bakanlık yaparken, ilçe ve beldelerle ilgili valiliklere de yetki verilebileceği kaydedildi. Mevcut sistemde, Başkan görevden uzaklaşırsa, vekili bu görevi üstleniyor. Özellikle Güneydoğu’daki bazı belediye başkanlarının, hizmet için tahsis edilen kepçe, dozer, vinç gibi imkanları, teröristlerin hendek kazarak barikat oluşturma çalışmalarında kullandırttıkları ortaya çıkmıştı.

Kaynak: İsmail Sonsuz - Türkiye gazetesi

Güncellenme Tarihi : 24.6.2016 09:17

İLGİLİ HABERLER