Gündem
  • 28.3.2015 16:12

Hırsızlık dosyalarını paralel polisler silmiş

Kayıtları polis silmiş

2010 KPSS sorularını sızdıran firari Berat Koşucu’nun bilgisayarını inceleyen TÜBİTAK heyeti, bilgisayardaki verilerin silinerek delillerin karartıldığını tespit etti.

Kayıtları polis silmiş

Paralel devlet yapılanmasında görevli polislerin, 2010 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sorularını sızdıran Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Bilgi İşlem Sorumlusu Berat Koşucu’nun bilgisayarında verileri sildiği ve delil kararttığı ortaya çıktı.

Paralel polislerin, Berat Koşucu’nun dernekte kullandığı ve soruları gönderdiği bilgisayardaki 3 Ağustos 2008 ile 2 Eylül 2010 tarihindeki tüm verileri sildiği ve ardından Berat Koşucu’nun bilgisayarına yeni sistem yüklediği tespit edildi. Berat Koşucu’nun 2010 KPSS sorularını gönderdiği Baki Saçı, 2 Eylül 2010 tarihinde serbest kalmıştı.

KOŞUCU’NUN BİLGİSAYARINI İNCELEME KARARI ALINDI

2010 KPSS sorularına sınavdan 4 gün önce ulaşan Baki Saçı, gözaltına alındıktan sonra Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade vermiş ve soruları Berat Koşucu’dan aldığını itiraf etmişti. Başsavcılık; Berat Koşucu’nun Bilgi İşlem Sorumlusu olarak görev yaptığı Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nde arama kararı vermişti.

İNCELEMEYE GELEN POLİS DELİL KARARTTI

Ankara Cumhuriyet Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polislerin, Berat Koşucu’nun bilgisayarında 2010 KPSS sorularının bulunması üzerine harekete geçtiği ve Berat Koşucu’nun 3 Ağustos 2008 00:37.40’dan 2 Eylül 2010 günü 11:37.26’ya kadar bulunan verileri sildiği tespit edildi. Gözaltına alınan Baki Saçı’nın, 2 Eylül 2010 tarihinde serbest kalması, Berat Koşucu’nun bilgisayarındaki verilerin 2 Eylül 2010 tarihinden önceki yaklaşık 2 yıllık verilerin silinmesi, ardından da yeni sistemin yüklenmesi dikkat çekiyor.

DELİL KARARTMA BELGELENDİ

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuşoğlu’nun başında bulunduğu ekip, Berat Koşucu’nun kullandığı bilgisayarı inceledikten sonra rapor hazırladı. Raporda, Berat Koşucu’nun bilgisayarında 2 yıllık bilgilerin silindiğine dikkat çekildi. Raporda; Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nin bilgisayarında yapılan inceleme sonucunda şu bulgulara ulaşıldı:

HER 3 SİSTEM DE 2 YIL BOYUNCA HİÇ KULLANILMADI

“İncelemesi yapılan her 3 diskin de sistem kurulumunun 2008 yılında yapıldığı izleniminin oluştuğu, fakat disklerde 2 yıl boyunca işlem yapılmaması sebebiyle (her 3 diskin de sistem olay günlüklerine bakılarak bu sonuca ulaşılmıştır. Eğer her 3 sistem de 2 yıl boyunca hiç kullanılmadı ise farklı değerlendirilmek kaydıyla!) esasında her 3 sistemin de kurulumunun, sistem saatlerinin geri alınarak birbiri ardınca aynı imajın ilgili disklere kopyalanması suretiyle yapıldığı değerlendirilmektedir.”

KURULUM ZAMANLARI DA BİRBİRİNİ TAKİP EDER NİTELİKTE

“Her 3 diskte de kurulum programları birbirinin tamamen aynısıdır. Kurulum zamanları da birbirini takip eder niteliktedir (sadece arada 1-2 saatlik fark bulunmaktadır). Zaman bağlamında yapılan tetkik disklerin 2-3-1 sırasında kurulduğu tespit edilmektedir.”

GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ SİLME YAPABİLEN YAZILIM YÜKLENDİ

“Her 3 diskte de ‘Eraser’ isimli profesyonel ve geri döndürülemez silme işlemi yapabilen bir yazılımın yüklendiği görülmüştür.”

TEST SORULARI SİLİNEN BÖLÜMDE YER ALMAKTA

“Her 3 disk’in de birincil C sürücüleri çok fazla program ve işlem içermemektedir. Fakat 3 numaralı disk bu bağlamda istisna’dır. Diskte FTKimager 2.4 profesyonel adlibilim amaçlı kullanılan imaj alma program kurulmuştur. İlaveten bu diskte diğer disklerde yer almayan Encase adlibilişim inceleme programının 1’den fazla versiyonunun kurulup (Encase 4.20 ve hatta 6.10.2 versiyonu birden fazla sayıda kurulmuştur) burada incelemeye konu olan 2 nolu diskin bu program vasıtasıyla incelendiği, bu incelemelere ‘test‘ ve ‘test2’ isimlerinin verildiği ve burada ‘test’e ait arama işleminde anahtar kelime olarak ‘kpss’ kelimesinin ‘test2’ de ise ‘genelyetenek’ anahtar kelimesinin arattırıldığı ve sonuçta 48 adet eşleşme bulunduğu tespit edilmiştir (şekil 4.11- 4.12). Burada bulunan dosyalar şekil 4.11. ve şekil 4.12’de gösterildiği üzere ‘unallocated clusters’ olarak silinen bölümde yer almaktadır.”

KOŞUCU’NUN, SAÇI’YLA BAĞLANTISI TESPİT EDİLDİ

“2 numaralı diskte ise Berat Koşucuya ait olduğu anlaşılan, contacts.edb uzantılı dosyada 102 kişiye ait kayıt bulunmuştur (EK-1). Benzer şekilde 2 numaralı diskte administrator. WAB uzantılı dosyada 536 adet kayıt bulunmuştur. EK-2.2 de verilen bu liste ağırlıklı olarak kurumsal adreslerdir. Burada yer yer kişi adresleri de bulunmaktadır.”

BERAT KOŞUCU FİRARDA

10-11 Temmuz 2010 tarihinde gerçekleşen KPSS sorularını 7 Temmuz 2010 tarihinde öğretmen Baki Saçı’ya gönderdiği tespit edilen Berat Koşucu’nun açılan soruşturmanın ardından yurtdışına çıktığı tespit edildi. Berat Koşucu’nun bilgisayarındaki verileri silen ve Ankara Cumhuriyet Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polislerin de 2010 KPSS soruşturmasında şüpheli olduğu öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polislerin, 2010 KPSS sorularını sızdıran Berat Koşucu’nun bilgisayarında bulunan ve 3 Ağustos 2008 00:37.40’dan 2 Eylül 2010 günü 11:37.26’ya kadar bulunan verileri sildiği tespit edildi. TÜBİTAK; Berat Koşucu’nun bilgisayarında profesyonel ve geri döndürülemez silme işlemi yapabilen bir yazılımın yüklendiği ve “KPSS” ve “test” başlıklı verilerin silindiğini de belirledi.

HAT SAVCIDAN İHBAR AMİRDEN
Tutuklananlardan eski Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amiri Başkomiser Öner Güven'in, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'ne yönelik yapılacak aramayı bir gün öncesinde dernek yetkilisi Mehmet Hanifi Sözen'e haber verdiği tespit edildi. Güven'in aramayı sızdırmada kullandığı telefon hatttını ise KPSS soruşturmasının eski savcısı Şadan Sakınan'dan aldığı ortaya çıktı.
 

YENİ AKİT

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:20

İLGİLİ HABERLER