Gündem
  • 3.3.2015 14:24

HSYK'dan açığa alınan savcılar için FLAŞ karar

17-25 Aralık operasyonlarını yürüten savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş için yargılama izni çıktı.

HSYK 2’nci Dairesi, daha önce meslekten uzaklaştırma kararı verdiği 17-25 Aralık darbe girişimi savcıları Muammer Akkaş ve Celal Kara ile Hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi.
Akkaş; adliye önünde bildiri dağıtmak, Kara; Muammer Güler ve Ebru Gündeş'in konuşmalarını dosyada tutmak, Karaçöl de soruşturduğu kişilerin malvarlıklarına yasaya aykırı tedbir koydurmaktan yargılanacak.

HSYK, Savcı Zekeriya Öz hakkında verilen meslekten uzaklaştırma kararının, savunması alınıncaya kadar devam etmesine karar verdi

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), geçen yıl sonunda meslekten uzaklaştırma kararı verdiği 17-25 Aralık darbe girişimi savcıları Muammer Akkaş ve Celal Kara ile Hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi. Zekeriya Öz hakkındaki karar, son savunması alındıktan sonra verilecek.
HSYK 2'nci Dairesi, İstanbul Başsavcılığı'nca "yolsuzluk soruşturması" adı altında yürütülen "17 ve 25 Aralık darbe girişimi" soruşturmalarına bakan savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve Hakim Süleyman Karaçöl haklarında meslekten uzaklaştırma kararı vermişti. Üç aylığına alınan ve bu sürenin sonunda yeniden gözden geçirilecek olan bu karar sürecinde Öz, Akkaş, Kara ve Karaçöl'den savunmaları da istenmişti.
Savcılar Kara ve Akkaş ile Hakim Karaçöl'ün son savunmaları HSYK 2'nci Dairesi'ne ulaştı. Bu gelişme üzerine yeniden toplanan Daire, bu isimler hakkında yargılama izni verdi. Daire'deki karara rahatsızlığını gerekçe gösteren bir üyenin katılmadığı öğrenildi.
Alınan bilgiye göre savcılar Hakim Karaçöl şu eylemleri nedeniyle, Yargıtay'da yargılanacak:

CELAL KARA:
- 17 Aralık soruşturmasında şüphelilerin malvarlıklarına el konulmasını gerektirecek somut deliller olmadığı halde bu işadamlarının şirketlerine ait tüm malvarlıklarına el konulmasını istemek.
- Kişilerin tanıklıktan çekinme hakkı bulunan yakınları ile yaptıkları telefon görüşmelerinin suç delili olamayacağı kuralına rağmen Rıza Sarraf'ın eşi Ebru Gündeş ile Barış Güler'in de babası Muammer Güler ile yaptığı telefon görüşmelerini delil olarak değerlendirmek.
- 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını UYAP sistemine kaydetmeyerek başsavcıdan gizli soruşturma yürütmek.

MUAMMER AKKAŞ:
- Soruşturmadan başsavcıyı bilgilendirmezken basın mensuplarına, emniyette dahi bulunmayan bilgileri vermek.
- Soruşturma kendisinden alındıktan sonra basın mensuplarını çağırarak "basın açıklaması" başlığı altında, adliye önünde bildiri dağıtmak.
- 25 Aralık soruşturmasında, soruşturma yürüttüğü kişiler hakkındaki 22 adet klasör ve 11 adet torbanın ağzını dahi açmadan sadece emniyet fezlekesi ile telefon konuşmalarına dayanarak gözaltı kararları vermek ve böylelikle kişilerin mağduriyetine neden olmak.

SÜLEYMAN KARAÇÖL:
- Malvarlıklarına el konulmasını gerektirecek somut deliller olmadığı halde birçok işadamlarının şirketlerine ait tüm malvarlıklarına elkoyma kararı vermek.

ÖZ'ÜN SAVUNMASI BEKLENECEK

HSYK'nın meslekten uzaklaştırma kararı verdiği Zekeriya Öz'ün savunmasının henüz 2'nci Daire'ye ulaşmadığı öğrenildi. HSYK 2'nci Dairesi bu nedenle Öz hakkında şimdilik, "daha önce verilen meslekten uzaklaştırma kararının devamına" karar verdi. Öz'ün yargılanıp yargılanmayacağı kararı savunması geldikten sonra verilecek.

Haklarında yargılama kararı verilen savcılar ve hakim, "1'nci Sınıf Hakim" statüsünde oldukları için yargılamaları Yargıtay'da yapılacak. HSYK'nın verdiği "yargılanmalarına izin verme" kararı iddianame yerine geçecek.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:48

İLGİLİ HABERLER