Gündem
  • 7.12.2017 00:20

Hükümetten Trump'ın Kudüs açıklamasına ilk tepki

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı açıklamayı kınıyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü işgalci İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin kararını kınadığı açıkladı.

Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını açıklamasının ardından hükümetten de tepkiler gelmeye başladı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir" dedi.

Çavuşoğlu: Bir ülkenin açıklamasıyla Kudüs, İsrail’in başkenti olamaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararına ilişkin, “Bir ülkenin açıklamasıyla Kudüs, İsrail’in başkenti olamaz” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Tüm uyarılara rağmen ABD Başkanı Trump, bu açıklamayı yapmıştır. Bu son derece sorumsuz ve yanlış bir açıklamadır. Biz bu açıklamayı kabul etmediğimiz gibi şiddetle de kınıyoruz. Böyle bir açıklama bölgenin istikrarını ve güvenliğini dinamitlemektedir. Uluslararası hukuka ve anlaşmalara aykırıdır. BM kararlarına da aykırıdır. BM kararlarına herkesten önce güvenlik konseyinin daimi üyelerinin saygı göstermesi lazım” dedi.
Bir ülkenin açıklamasıyla Kudüs’ün İsrail’in başkenti olamayacağını ifade eden bakan Çavuşoğlu, “Tüm dünya buna karşı bu çok yanlış bir adımdır. Tehlikeli bir adımdır. Bu tür popülist yaklaşımlar yerine ABD ve bizler iki devletli ve kalıcı bir çözüm için çaba sarfetmeliyiz” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Uluslararası hukuka aykırı bu açıklamayı reddediyoruz ve kınıyoruz” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 6.12.2017 23:48

İLGİLİ HABERLER