Gündem
  • 12.10.2017 08:18

II. Abdülhamid Han'ın dev mirasında flaş gelişme

Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid’in miras davasında mahkeme, şuana kadar tespitli yaklaşık 100 hissedarın paylarına ne kadar hisse düşeceğinin bilirkişi vasıtasıyla hesaplanmasını istedi. Mahkeme, dosyaya sunulan bazı mirasçılık belgelerinin sahte olup olmadığının tespiti içinse savcılığa suç duyurusunda bulundu.

AKRABALIK DERECESİ HİSSE ORANLARINI BELİRLEYECEK

İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’nde önceki gün görülen duruşmaya 2. Abdülhamid’in torunlarının avukatları katıldı. Mahkeme, 19 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç ihbarının yapıldığını (suç duyurusu) tutanağa geçirdi. Mahkeme, taraf avukatlarının talepleri doğrultusunda tespit edilen yaklaşık 100 mirasçının, paylarının ne kadar olduğunun belirlenmesini istedi. Buna göre bilirkişiler mirasçıların, 2. Abdülhamid’e olan akrabalık derecesine göre tüm mal varlığından ne kadar oranda pay alabileceğini araştıracak. Abdülhamid’e yakınlığına göre hissedarlar büyüyen ya da küçülen oranlarda Abdülhamid’in mallarından hisse pay alabilecek. Bilirkişinin tespitinin ardından mahkeme, hissedarlara ne kadar oranda pay sahibi olduğu hakkında karar verecek. Mahkemenin kararıyla birlikte mirasçılar, devlete başvurarak Abdülhamid’in mirasını isteyebilecekler. 

32 VARİS 7 YIL ÖNCE DAVA AÇMIŞTI

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde saklanan belgelere göre Abdülhamid’in yurt içi ve yurt dışında 7 bin 756 taşınmaz tapu kaydı bulunuyor. Abdülhamid’in sadece Türkiye’de ise 2 bin 369 tapu kaydı bulunuyor. Abdülhamid’in Türkiye’deki tapulu arazisi bir milyon 256 bin 947 dekar olduğu belirtiliyor. Bu tapulu arazinin 391 bin 573 dekarı devlete, 8 bin 627 dekarı da şahıslar adına geçtiği Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arşiv kayıtlarında yer alıyor. 
Davanın açılmasından sonra mirasçı sayısı 250’ye kadar çıktı. Ancak en son Abdülhamid’le akrabalık derecelerine göre yapılan incelemede bu sayı 100’e kadar düştü. Avukatların elinde ise dev mirasla ilgili sadece İstanbul’da Galatasaray Adası, Bakırköy’de 70 dönüm arazi, Beykoz ve Kartal’da 30’ar dönümlük arazi, Kağıthane’de 20 dönüm arazi, Veliefendi Çayırı, Dolmabahçe’de 30 dönüm bostan, Nişantaşı’nda iki konak, Şişli, Çatalca, Çekmece ve Geyve’de çok sayıda çiftlik, Galata’da değirmen arsası, Kabataş Meydanı, Horhor’da konak ve 5 dönüm arsası, Beşiktaş Serencebey’de 2 dönüm bağ ile yurdun çeşitli illerinde çiftlik ve arazilerden oluşan uzunca bir liste bulunduğu iddia ediliyor.

 

Güncellenme Tarihi : 12.10.2017 10:27

İLGİLİ HABERLER