Gündem
  • 29.10.2016 00:11

İki ODTÜ'lü Avrupa'nın en modern sığır çiftliğini açtı

ODTÜ mezunu Türk mühendisler Fatih Murat Necef ve Semih Bozkurt 2014 yılında Edirne'de kurdukları hayvancılık tesisiyle dikkat çekiyor.

Mühendis ortaklar, hem süt hem de et üretimi kombininde yaygın olarak kullanılan simental sığır ırkından oluşan tesislerinde an itibariyle 800’ü sağmal olmak üzere bin 500 simental sığır (inek) kapasitesini 2017 yılı sonuna kadar bin 600’ü sağmal olmak üzere toplam 5 bin sığır kapasitesine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

İşletme ortaklarından Fatih Murat Necef, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde ikamet ettiklerini ancak pazara yakınlığı nedeniyle Trakya Bölgesi ve Edirne’yi tercih ettiklerini dile getirdi.

GÜNDE 15 TON SÜT

5 sağmal ağırı, 1 doğumhanesi ve 1 düve yetiştirme merkezi olan tesiste el değmeden günde 15 ton süt üretimi gerçekleştiriliyor. İşletme sahiplerinden Fatih Murat Necef, tesislerinde ürettikleri sütün kalitesinin, bakteri ve somatik hücre açısından birçok kez aldıkları sonuçlar doğrultusunda Avrupa standartlarının çok üstünde olduğunu belirtti.

370 GÜNDE BİR BUZAĞI

AVRUPA'DA BİRİNCİ OLDULAR

ODTÜ mezunu iki mühendis ortaklık kurdu, hayvan üreticiliğine başladı. 2014 yılında yaklaşık 25 trilyon civarında yatırım bedeli ile kurdukları hayvancılık tesisiyle Avrupa’nın bir numarası olmayı başardı.


ODTÜ'lü mühendislerin sığır çiftliği Avrupa'da birinci

HEDEF 5 BİN SIĞIR

Mühendis ortaklar, hem süt hem de et üretimi kombininde yaygın olarak kullanılan simental sığır ırkından oluşan tesislerinde an itibariyle 800’ü sağmal olmak üzere bin 500 simental sığır (inek) kapasitesini 2017 yılı sonuna kadar bin 600’ü sağmal olmak üzere toplam 5 bin sığır kapasitesine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

ODTÜ'lü mühendislerin sığır çiftliği Avrupa'da birinci

İşletme ortakları olan ODTÜ'lü gençler, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde ikamet ettiklerini ancak pazara yakınlığı nedeniyle Trakya Bölgesi ve Edirne’yi tercih ettiklerini dile getirdiler.

ODTÜlü mühendislerin sığır tesisi

'SÜTÜN KALİTESİ AVRUPA STANDARTLARININ ÜSTÜNDE'

5 sağmal ağırı, 1 doğumhanesi ve 1 düve yetiştirme merkezi ile birlikte hayvan refahının en yüksek düzeyde tutulduğu tesiste rotary tipi olarak adlandırılan sağım tesislerinde el değmeden günde 15 ton süt üretimi gerçekleştiriliyor.

ODTÜ'lü mühendislerin sığır çiftliği Avrupa'da birinci

'TESİSİMİZ HAYVANCILIK BİLİMİNİN GELMİŞ OLDUĞU EN SON NOKTADIR'

ODTÜlü mühendislerin sığır çiftliği

Hayvancılık tesisinin işletme ortaklarından olan makine mühendisi, Türkiye’de hayvancılık sektörünün gelişim gösterdiğini ve büyümekte olan bir sektör olduğunu düşündükleri için bu sektöre yöneldiklerini belirterek, “Avrupa’da ve Türkiye’de hayvancılıkla ilgili yaklaşık 600’ün üzerinde tesis gezdim. Açıkçası şöyle söyleyeyim, Avrupa’da bile bulamazsınız. Hayvan refahının bu oranda yüksek olduğun bir tesisi Avrupa’da veya Amerika’da bulmak çok güçtür. Bu tümüyle üniversite kitaplarından alınan projelerle bir fiil bizim tarafımızdan yapılmış bir tesistir. Herhangi bir danışmanlık, dış destek alınmamıştır. Tümüyle 2 ortağın ortaya çıkardığı bir tesistir burası. Hayvancılık bilimin gelmiş olduğu son noktayı, kendi tecrübelerimizle ve gördüklerimizle harmanlayarak bu tesisi ortaya çıkardık” diyor.

ODTÜlü mühendislerin sığır tesisi

40 ÇALIŞANLARI VAR

Nece, yaklaşık 180 dönüm arazi üzerine kurdukları çiftlikte 40 çalışanlarının bulunuduğunu, 24 saat yaşayan bir çiftlik oluşturduklarını söyledi.
Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı ise “Biz il müdürlüğü olarak her zaman arkadaşlarımızla istişare halindeyiz. Tarım bakanlığımızın ve devletimizin tüm desteklerini kendilerine sunmaya çalışıyoruz. Gurur verici bir işletme. Burası ayrıca ‘hastalıktan ari’ statüsünde bir tesis. Bu işletme ayrıca Trakya Bölgesi’nde ‘simental’ ırkından oluşan en büyük işletme konumunda. Bu da bizler için gurur verici” ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 29.10.2016 01:04

İLGİLİ HABERLER