Gündem
  • 14.10.2016 14:13

Irak'tan Türkiye'ye tehlikeli mesaj

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Türkiye’nin Irak’ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini öne sürdü ve “Bütün seçenekler önümüzde. Hiç kimse bu seçenekleri sınırlayamaz” dedi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da, Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’a konuşan IrakDışişleri Bakanı İbrahim Caferi, “Bütün yollara başvuracağız. Diplomatik yollar tükenince uluslararası yasalara başvuracağız. Bütün seçenekler önümüzde açık. Egemenliğimiz ihlal edilmişken hiç kimse bu seçenekleri sınırlayamaz” ifadesini kullandı.

Caferi, Peşmerge güçlerinin Musul operasyonuna katılması konusunda ise, “Peşmerge,Kürdistan bölgesinde bulunan Iraklı bir askeri güçtür. Tüm Iraklılar için de Iraklı silahlı güçlerin bir parçasıdır” dedi

Türkiye ile Irak arasında Başikanedeniyle yaşanılan gerilim yüzünden Bağdat yönetimi dün Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak protesto notası vermişti. Irak Dışişleri Bakanlığı, notaya gerekçe olarak, Başika yakınlarındaki Türk güçlerinin devam eden varlığıı ve Türk liderlerden yapılan açıklamaları göstermişti.

Geçen hafta da Türkiye, Irak’ın AnkaraBüyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağırmış ve hem sözlü hem de yazılı olarak protestosunu iletmişti.

Türkiye’nin Irak’taki Başika Üssü’nde Sünni Haşd el Vatani güçlerini ve Peşmerge'yi eğiten bir gücü bulunuyor. Üste 500 civarında asker olduğu tahmin edilirken, Kuzey Irak’ın değişik yerlerinde de Türk özel kuvvet, komando ve zırhlı mekanize taburu bulunuyor. Kuzey Irak dâhil Irak genelinde Türk asker sayısının 2 bin kadar olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Irak’taki askeri gücünün Bağdat yönetiminin bilgisi dahilinde konuşlandırıldığını belirtirken, Bağdat Türkiye’yi izin almadan asker sayısını artırmakla suçluyor.

Güncellenme Tarihi : 14.10.2016 14:14

İLGİLİ HABERLER