Gündem
  • 13.10.2016 15:28

Irak Türkiye'ye nota verdi

Irak Dişişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, AFP'ye yaptığı açıklamada, Başika'dakiTürk askeri varlığı nedeniyle Büyükelçi Kaymakcı'ya "sert üslupla yazılmış resmi protesto notası" verildiğini söyledi.

Iraklı sözcü, protesto notasına gerekçe olarak, "Başika yakınlarındaki Türk güçlerinin devam eden varlığını" ve Türk liderlerden yapılan açıklamaları gösterdi.

TÜRKİYE DE NOTA VERMİŞTİ

Geçen hafta da Türkiye, Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi'yiDışişleri Bakanlığı’na çağırarak, sözlü ve yazılı olarak Ankara’nın protestosunu iletmişti. Bunun üzerine Irak Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırma kararı almıştı. Ancak Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı Ankara’da olduğu için, Irak'ın diplomatik tepkisi gecikmişti.

Protesto notası verildi

Irak Başbakanı İbadi'den bir 'Türkiye' açıklaması daha

Türkiye’nin Irak’taki Başika Üssü’nde Sünni Haşd el Vatani güçlerini ve Peşmerge'yi eğiten bir gücü bulunuyor. Üste 500 civarında asker olduğu tahmin edilirken, Kuzey Irak’ın değişik yerlerinde de Türk özel kuvvet, komando ve zırhlı mekanize taburu bulunuyor. Kuzey Irak dâhil Irak genelinde Türk asker sayısının 2 bin kadar olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Irak’taki askeri gücünün Bağdat yönetiminin bilgisi dahilinde konuşlandırıldığını belirtirken, Bağdat Türkiye’yi izin almadan asker sayısını artırmakla suçluyor.

Güncellenme Tarihi : 13.10.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER