Gündem
  • 3.9.2015 22:26

Irak ve Suriye tezkeresi Meclis'ten geçti

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeren Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. AK Parti, CHP ve MHP tezkereyi desteklerken, HDP "hayır" oyu verdi.  

TBMM Genel Kurulu'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmasına yönelik Başbakanlık tezkeresinin süresinin 1 yıl uzatılması kabul edildi.

Tezkere'de, "Türkiye'nin yüksek menfaatlerini etkili bir şeklide korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, TSK'nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin TBMM kararı ile hükümete verilen bir yıllık izin süresinin, aynı kararda belirlenen ilke ve esaslar dahilinde, 2 Ekim'den itibaren bir yıl uzatılması Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca kararlaştırılmıştır" ifadesine yer veriliyor.
Tezkere'nin gerekçesinde, Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğine dönük risk ve tehditlerin arttığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir. Suriye ve Irak'ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlenmektedir. Nitekim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, DEAŞ ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkelere 1373 (2001) Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunmuştur. Komşumuz Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, terör gruplarının Irak'taki mevcudiyetine ve bunun doğurduğu tehditlere karşı askeri, siyasi ve diplomatik tedbir ve girişimlerini artırarak sürdürmek durumundadır."
- Uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü tedbir alınacak
Suriye'de rejimin beşinci yılına giren şiddet politikalarının, terör gruplarına desteğinin ve halkının etnik ve mezhepsel farklılıklarını fiili çatışmaya dönüştürme siyasetinin insani durum, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrar bakımından yol açtığı risk ve tehditlerin devam ettiği vurgulanan tezkerede, şu ifadelere yer verildi:
"Bu çerçevede, ilk olarak 2007 yılında kabul edilen ve altı defa uzatılan Irak tezkeresi ile 2012 yılında kabul edilen ve bir defa uzatılan Suriye tezkeresinin 2014 yılında tek bir metin halinde kabulünü zaruri hale getiren ve ulusal güvenliğimizi tehlikeye atabilecek her türlük risk, tehdit ve eyleme karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin ulusal düzeyde tespit edilerek hayata geçirilmeye devam olunması, bunun yanı sıra DEAŞ ve benzeri terör örgütleriyle mücadele amacıyla oluşturulan uluslararası koalisyon bünyesinde Türkiye'nin de iştirak ettiği faaliyetlerin sürdürülmesi önem taşımaktadır."
Tezkerede, Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri alacağına dikkat çekilerek, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkeye bundan sonra yönelebilecek saldırıları bertaraf ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğin idame ettirilmesinin sağlanacağı bildirildi.

USÜL TARTIŞMASI 4 SAAT SÜRDÜ

TBMM Genel Kurulu’nda CHP’nin bağımsız bakanların yemin etmemesi yönündeki itirazı oylandı. Oylamada yüzde 60’lık blok birlikte hareket ederek bağımsız bakanların yemin edemeyeceği yönünde irade ortaya koyunca TBMM Başkanvekili Koray Aydın, itirazlar üzerine iki kez ara verdi. 

TBMM Genel Kurulu, yemin, tezkere ve RTÜK üyelik seçimi için olağanüstü toplandı. Gergin geçen Genel Kurul’da TBMM Başkanvekili Koray Aydın’ın "taraflı davrandığı" yönünde yapılan açık oylamada CHP, MHP VE HDP birlikte hareket ederek Aydın’a karşı olumsuz oy kullandı. Bunun üzerine Aydın, Genel Kurul’a 10 dakikalık ara verdi.

Genel Kurul’a verilen aranın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Doğan Kubat yerinden ayağa kalkarak, "Sayın Başkan, az önce bir tereddüt oldu, oylama yapıldı, ara verdiniz. Aslında bu oylamanın yapılmaması gerekiyordu. Sayın dışarıdan atanmış bağımsız bakanların anayasal hakkı olan yemin konusunda TBMM’nin usul tartışmasıyla bunu önleyici bir tavır geliştirmesi anayasaya aykırıdır. Eğer bu noktada tutumunuz devam ederse bunun hakkında usul tartışması talep ediyorum. Çünkü TBMM Başkanlık Divanı’nın bu yemini ettirmeme, bu tezkereye müdahale edip bakanlık sıfatını ortadan kaldırıcı bir tutum ve bunu öne sunarak bir karar alma noktasında anayasal açıdan bir yetki olmadığından dolayı bu noktada tutum belirlenirse bu konuda usul tartışması açıyorum" dedi.

TBMM Başkanvekili Koray Aydın’ın "O zaman usul tartışması açıyorum" karşılığını vermesi üzerine CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Levent Gök, Engin Altay ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM Başkanlık Divanı önüne gelerek yapılan oylamanın sonucunu açıklamadığı gerekçesiyle Aydın’a tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da tartışmaya katıldı. Tartışmaların ardından Koray Aydın, Genel Kurul’a 5 dakika daha ara verdi.

HDP MHP CHP OLUMSUZ OY KULLANDI

Gergin geçen Genel Kurul’da TBMM Başkanvekili Koray Aydın’ın tutumuna karşı yapılan açık oylamada CHP, MHP VE HDP olumsuz oy kullandı. Bunun üzerine Aydın, Genel Kurul’a 10 dakikalık ara verdi. 

Meclis Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Gündeme geçmeden önce duygu ve düşüncelerini ifade eden Aydın, "Hemen her gün yüreklerimizi dağlayan şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi. Aydın, "Bugün milletimizin gözü kulağı buradadır, gazi Meclis’in kurucu iradesi buradadır, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle bütün sorunların üstesinden geleceğimize olan inancım tamdır" diye konuştu.

Aydın, Genel Kurul’da konuşma yapacak milletvekillerine söz ve üsluplarına dikkat etmeleri yönünde çağrı yaptı. Yunus Emre’nin "Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı" sözünü hatırlatan Aydın, şairin yıllar öncesinden seslendiği gibi kırıcı ve incitici dil kullanmak yerine daha yerinde bir dil kullanmalarını tavsiye etti.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:34

İLGİLİ HABERLER